Доклад на „Репортери без граници“ за 2020 г .: 50 убити журналисти като две трети от тях в страни в „мир“

Общо 50 журналисти са били убити по целия свят през 2020 г., според втората част от годишния обзор на насилието срещу журналисти, публикувана днес от „Репортери без граници“ (RSF). Докато броят на убитите журналисти в страните, които са във война, продължава да намалява, все повече се убиват в страни, които не са във война.

RSF събра 50 случая на журналисти, убити във връзка с работата им от 1 януари до 15 декември 2020 г., брой подобен на 2019 г. (когато бяха убити 53 журналисти), макар и по-малко журналистите  да бяха на терен тази година заради пандемията Covid-19.

Убиват се повече журналисти в страни, за които се смята, че са „в мир“. През 2016 г. 58% на смъртни случаи свързани със журналисти са се случили във военните зони. Сега само 32% от смъртните случаи са в страни, където има война като Сирия или Йемен или в страни с конфликти с ниска или средна интензивност като Афганистан и Ирак. С други думи, 68% (повече от две трети) от смъртните случаи са страни „в мир“, преди всичко Мексико (с осем убити журналисти), Индия (четири), Филипините (три) и Хондурас (три).

От всички журналисти, убити във връзка с работата им през 2020 г., 84% са били съзнателно избрани умишлено убити, в сравнение с 63% през 2019 г. Някои бяха убити по особено варварски начин.

В Мексико Хулио Валдивия Родригес, репортер на всекидневника El Mundo, бе намерен обезглавен в източната провинция Веракрус, докато Виктор Фернандо Алварес Чавес, редакторът на местния
уебсайт за новини Punto x Punto Noticias, беше нарязан на парчета в западния град Акапулко. В
Индия, Ракеш „Nirbhik” Singh, репортер на вестник „Rashtriya Swaroop”, беше изгорен жив през декември, след като е бил облян със силно запалим алкохолен дезинфектант за ръце в дома му в северната провинция Утар Прадеш от мъже, изпратени от местен служител, чиито корумпирани практики, които той беше критикувал, докато Израел Мойсей, телевизионен репортер в югоизточната част на Тамил Наду беше насечен до смърт с мачете.

В Иран държавата действаше като палач. Rouhollah Zam, редакторът на Amadnews уебсайт и новинарски канал Telegram, бе обесен след несправедливо осъждане на смърт.
Въпреки че екзекуциите са често срещани в Иран, за първи път от 30 години журналист е бил подложен на тази архаична и варварска практика.
„Насилието в света продължава да бъде посещавано от журналисти“, каза генералният секретар на RSF Кристоф Делоар. „Някои може да си помислят, че журналистите са само жертвите на рисковете
професията им, но журналистите са все по-често малтретирани, когато разследват или отразяват чувствителни субекти. Това, което се атакува, е правото да бъдеш информиран, което е право на всеки. “

Както в миналото, най-опасните истории са разследванията на случаи на местна корупция или злоупотреба с публични средства (10 журналисти, убити през 2020 г.) или разследвания за дейността на организирана престъпност (четирима убити). При ново развитие през 2020 г. бяха убити седем журналисти докато отразяваха протести.

В Ирак трима журналисти бяха убити по абсолютно същия начин: с изстрел в главата от
неидентифицирани въоръжени, докато отразяваха протести. Четвърти беше убит в северната част на Ирак Регион Кюрдистан, докато се опитваше да избяга от сблъсъци между силите за сигурност и демонстрантите.
В Нигерия двама журналисти станаха жертва на атмосферата на насилие, съпътстваща протестите,
особено протести срещу бруталността на полицейско звено за борба с престъпността. В
Колумбия, репортер на общностна радиостанция, беше застрелян смъртоносно, докато отразяваше протест на местната общност срещу приватизацията на местна земя, който беше насилствено
разпръснат от редовна полиция, спецполиция и войници.

В годишния обзор за 2020 г. на журналисти, които са задържани, държани като заложници или изчезнали публикуван на 14 декември, RSF съобщи, че в момента  387 журналисти са
задържани във връзка с работата им
. Това е почти същото като преди година и означава, че броят на задържаните журналисти по света все още е на исторически високо ниво.
През 2020 г. броят на жените журналисти подложени на репресии също се е увеличил с 35%, като броят на произволно задържаните се е увеличил четирикратно през първите три месеца от разпространението на Covid-19 по целия свят. Четиринадесет журналисти, които бяха арестувани във връзка с тяхното отразяване на пандемията все още се разследват.

https://rsf.org/en/news/rsfs-2020-round-50-journalists-killed-two-thirds…