Учени разкриха кой е най-честият източник на заразяване с covid-19

Заболелите членове на семейството са най-честият източник на заразяване с коронавирус, разкриха учени, които публикуваха информация за изследването си в списание „Science“.

Китайски експерти са направили анализ на данните на 1 178 пациенти и на 15 648 техни близки контакти в провинция Хунан, за да разкрият най-често срещания начин на предаване на инфекцията. Те установили, че рискът от заразяване с COVID-19 се увеличавал в зависимост от продължителността и близостта на социалните контакти.

Най-рядко хората се заразявали в медицински заведения, в които се спазвали стриктно мерките за защита. На следващо място са общественият транспорт и заведенията за обществено хранене. Вероятността от предаване на вируса се увеличавала значително при общуване с широк кръг роднини, а най-висока била при съжителство със заболял член на семейството.

Учените стигнали до извода, че всеки допълнителен ден вкъщи заедно със заразен човек увеличава риска от предаване на болестта с 10 %.

Отбелязва се, че в рамките на изследването са проверявани данни от заразяване в различни места и с различни по брой контакти, но в условията на затваряне, когато членовете на едно семейство са били принудени да прекарват повече време заедно заради самоизолацията.

Източник : „Science“