Радан Кънев е в топ 20 на най-активните евродепутати

EURACTIV BULGARIA

Радан Кънев (Демократична България/ЕНП) е в топ 20 на най-активните евродепутати. Той заема 16-о място и е единственият българин влязъл в списъка с 363 внесени предложения.

На първото място е германецът Сергей Лагодински, който в ЕП е в групата на Зелените. Веднага след него са Драгош Пъслару от Румъния и Исабела Муньос от Испания. Първият е от Обнови Европа, а втората – от S&D.

Данните за активността на евродепутатите са събрани и анализирани в първия доклад на Eulytix за дейността на Европейския парламент през първата година от този мандат – от юни 2019 г. до юли 2020 г.

Eulytix се представят като безпартийна нова платформа за работа с големи бази данни, чиято цел е да предостави подробни и основани на данни изводи за политиката и законодателството на ЕС. UURACTIV България получи предварителен достъп до доклада им.

Изследването им е за 12 месеца и стъпва върху 46 924 законодателни изменения, 503 официални документа на ЕП, 719 евродепутати и 210 законодателни досиета.

Законодателната дейност е представена по депутати, групи, комисии на ЕП и държави-членки. Взети предвид както самостоятелните им законодателни инициативи, така и тези, в които те са само един от вносителите.

Немалко членове на ЕП са избрали да се въздържат от внасянето дори на едно законодателно изменение, т.е. активността им е приета за нулева, пише в доклада.

Според авторите му има по-голяма вероятност депутатите от управляващите партии да са по-активни законодателно. Предишният опит и броят на мандатите в ЕП влияе върху вероятността даден евродепутатът да внесе изменение. Ако някой не е първи мандат, е по-вероятно активността му да е нулева. Едно от обясненията е, че те имат опит и знаят докъде се простира шансът им за успех.

Жените евродепутати са по-склонни да внасят промени – заедно и поотделно, твърди още изследването. Възрастта на членовете на ЕП не се отразява на активността им. Ако обаче бъде внесено законодателно предложение, пъ-възрастните са по-активни от по-младите.

Радан Кънев е в топ 50 и по “свързаност” с другите членове на Европейския парламент.

Петър Витанов [https://multimedia.europarl.europa.eu/]

За този показател е изследвано сътрудничеството на евродепутатите при законодателните инициативи. В тази класация Кънев е на 22-о място. Тук се появяват и други българи – Андрей Слабаков (ВМРО, Европейски консерватори и реформисти) е точно преди Кънев на 21-а позиция, Петър Витанов (БСП, Алианс на социалистите и демократите) е 34-и.

В класацията за идеологическа хетерогеност в топ 50 на 11-о място е Ангел ДжамбазкиИлхан Кючюк (ДПС/”Обнови Европа”) е 50-и.

Този показател показва доколко съответният евродепутат си сътрудничи с колеги от други групи. Често се смята, че депутатите с разнородни партньори са от решаващо значение за осигуряването на широка подкрепа. Идеологическата хетерогенност може също да се тълкува като знак за готовност за компромис, пишат авторите на доклада.

Членовете на ЕП са класирани по този показател като за “нула” е прието, че има пълна липса на сътрудничество на депутата с идеологически различни колеги.

Иво Христов [https://multimedia.europarl.europa.eu/]

За Комисия по земеделие и развитие на селските райони българинът Иво Христов е четвърти в класацията по свързаност, в която влизат общо петима евродепутатите от комисията. “Най-свързаният” депутат от комисията е Кармен Аврам, която е съвносител на 226 поправки съвместно с 29 колеги. Както и Христов, тя е част от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (S&D).

Радан Кънев е отличен и в Комисия по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, чийто член е. Той е четвърти по показател “свързаност”. Първи в тази графа за комисията е словакът Мартин Хойсик (“Обнови Европа”). Той е съвносител на 538 поправки заедно с 53 депутати.

В Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на първо място по признака “свързаност” е социалистът Петър Витанов. Заедно с 18 колеги той е съавтор на 79 законодателни предложения. Витанов е активен и в Комисията по транспорт и туризъм. Той е на второ място по “свързаност”, където първа е колегата му от S&D Мария Грапини. Тя има 165 предложения заедно с 33 колеги.

В транспортната комисия отличен е и Джамбазки. Той е втори в графата идеологическа хетерогеност.

Кънев се явява и в класацията по групи. За ЕНП той е трети по признак “свързаност”.

В групата на Европейските консерватори и реформисти Джамбазки е втори по идеологическа хетерогеност.

Що се отнася до класацията, отнасяща се само до българските евродепутати, Радан Кънев е първо място по активност. Следват го Ангел Джамбазки, Андрей Слабаков, Иво Христов и Андрей Слабаков.

В графата “свързаност” първенец е Андрей Слабаков. Следват Кънев, Витанов, Атидже Алиева-Вели и Иво Христов. Слабаков е внесъл 130 предложения заедно с 14 депутати.

Атидже Алиева-Вели и Илфан Кючюк [https://multimedia.europarl.europa.eu/]

Колкото до идеологическата хетерогеност, класацията изглежда така: Джамбазки, Кючюк, Кънев, Андрей Новаков, Алиева-Вели.

През първата година на деветия мандат на ЕП седемнадесетте български евродепутати са внесли 2694 изменения. 2130 са в съавторство. Най-често депутатите от България си партнират с колегите си от Испания и Румъния. Българските евродепутати са внесли най-много предложения по фонда за справедлив преход.

Над 1/3 от българските предложения – 35,28% са внесени в комисиите по околна среда, земеделие и тази по промишленост, изследвания и енергетика.