Площад „Толерантност“ или площад „БГ Хазарт“

Преди около 2 години Общинският съвет на Бургас гласува решението за наименуване на пространството в близост до хотел „България“ на площад „Толерантност“ с мотива, че това е един от големите морални капитали на българския народ, но дали сега няма да го преименуват на площад „БГ Хазарт“ ?!!

Градското пространството между улиците „Александровска“, „Алеко Богориди“ и „Генерал Лермонтов“ да се нарича площад  „Толерантност”, решиха общинските съветници в Бургас на 26-ти февруари 2019 г. Така Бургас трябваше да бъде първото населено място в България, което прокламира това изконно морално качество, белязало цялата история на българския народ.

Предложението в Бургас да има площад на толерантността е по идея на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. То е внесено от Инициативен комитет, събрал подписите на над 50 авторитетни личности от Бургас – хора на изкуството, науката, бизнеса, общественици, политици.. Сред вносителите са имената на проф. арх. Тодор Кръстев – почтен председател на “Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места” ICOMOS България, поета и писател Недялко Йорданов, композитора Стефан Диомов, режисьора Камен Калев, адвоката Иво Баев, художника – реставратор Климент Атанасов, поета Борис Бухчев, журналиста Асен Йорданов и др.

Мотивите са, че именно толерантността е в основата на българската морална ценностна система и светоглед, още от зората на българската държава до наши дни. Именно върху прокламирането на принципите на толерантността е утвърдена държавността ни, както и уникалните български писменост и култура през Средновековието. Цялата ни епопея на национално-освободителни борби в новата българска история се гради върху заветите на толерантността и благородството към всички жители на българското землище. Желанието на вносителите е тази зона да се превърне в своеобразна  визитна картичка на модерния, мултикултурен и традиционно космополитен Бургас, която да излъчва своето глобално послание за човечност,  разбирателство и мир. Бургас е един от малкото градове, които са дали и своя непреходен принос в националните култури и на съседни страни. Бургаските поети Реджеб Кюпчу и Костас Варналис са признати също като неотменима част от образователните програми и литературата в съседните Турция и Гърция.

Новоименуваният терен е в непосредствена близост до Община Бургас. Той е в зона, около която се намират в хармония православна, арменска, католическа църкви и еврейска синагога. В зелената площ на пространството са издигнати 2 паметника посветени на геноцида срещу арменците и евреите през двете световни войни. Тези общности, които са част от съвременната българска нация, са изразили в паметни знаци своята благодарност към сънародниците си българи за акта на солидарност и спасение, който са получили в България. Паметникът на жертвите от арменския геноцид е в близост до Паметника на благодарността издигнат от потомци на еврейската общност и Център “Алеф” по случай 75 г. от спасяването на Българските евреи. Паметникът бе открит тържествено преди 1 година в присъствието на държавници, висши духовни лица, дипломати и стотици граждани на Бургас.

Предложението бе поставено на обществено обсъждане от общинската администрация, проведено на 24 февруари т.г. На него присъстваха общественици, граждани, представители на БПЦ. Преобладаващото мнение от обсъждането бе, че Бургас и обществото ни биха спечелили от популяризирането на толерантността, като един от принципите, върху които се гради човешката цивилизация. Гражданите,  присъстващи на общественото обсъждане, се обединиха около идеята, че днес в  Европа и надигащите се ксенофобски настроения,  толерантността ни е още по-нужна.
Неслучайно общинските съветници гласуваха решението за именуването на пл. Толерантност в навечерието на 10 март –  Ден на спасението на българските евреи и почитане паметта на жертвите от Холокоста. Един от основните поводи за гордост от общонародния подвиг на предците ни пред лицето на целия свят. Веднага след редовното си заседание членовете на ОС гледаха филма на Алберта Алкалай „Да помним”. Документалният разказ изважда от забвение имената на най-заслужилите бургаски общественици, които са направили възможното бургаските евреи да не бъдат депортирани и унищожени.  По инициатива на Център „Алеф“ преди няколко години ОбС – Бургас увековечи имената на двама от тях –  кметът на Бургас /1939г. – 1944г./ – д-р Дянко Пръвчев, заедно с писателя и бивш депутат от Демократическата партия – Петко Росен /1880-1944 г/. Заради своята смела позиция в защита на съгражданите си от ерейски произход, те бяха посмъртно удостоени с най-високите отличия „Почетен гражданин“ и „Почетен съветник“ на Бургас.

Близо месец по-късно имаше атаки от една медия срещу това решение, но уж всичко отшумя и хоп …

Инвеститор от хазартния бизнес позициониран уж вляво и червено предлага на общинската администрация инвестиционно намерение за изграждане на подземен паркинг и благоустрояване на околното пространство около хотел „България“ със собствени средства ?!

Благодетел или … ?!!

Мотивът бил, че транспортното обслужване към хотелската част било силно затруднено.

Мдаа … Старата част на Бургас, тесни улици, пешеходни зони, църква, площад „Толерантност“ и т.н.

Отдавна мястото на Община Бургас и областна управа трябваше да е на мястото на прескъпата зала „Арена Бургас“, но харченето на над 80 млн. лева за политическа реклама от ГЕРБ е на първо място, а не мисълта за развитието на транспортната инфраструктура.

На метри от хотел „България“ има големи подземни паркинги на пл. „Кирил и Методий“ и под „Триа“, а дупката на БУМ десетки години стои за завиряване в центъра на Бургас вместо да стане огромен подземен общински паркинг.

Няма как подобни сметчици да се приемат от общинските съветници, ако са бургазлии и мислят за Бургас, а не за частни интереси подкрепени от връзките на държавници и местни властници с трибуквените групировки и хазарта.

Вярно е, че хазартът докара стотици милиони в ръцете на избелилите якички мутри и техните фирми са в топ 50 на фирмите в БГ. Има ги дори и в червената столетница, която в Бургас отдавна крепи решенията на ГЕРБ.

Знаем обаче, че едни пари в едни джобчета зад кулисите са важен фактор и това ни кара да се тревожим, че преди избори това уж „обществено“ обсъждане ще доведе до осъществяването на едни „благородни“ частни интереси от „обществено“ значение.

Интересно ни е обаче да научим кой стои зад предлаганата инвестиция-реалният собственик и това да не научаваме от Документите от Панама и журналистическите разследвания, а от държавните и общински институции и тогава да разсъждаваме – кой, как, защо …

Иначе „общественото“ обсъждане  ще се проведе този петък от 11:00 ч. по скайп ?!!

За участие можете да се запишете след заявка на следния мейл: urumova@bulgaria-hotel.com. За запитвания по телефона – 0884 195 455, Таня Урумова.

Глас народен -глас на избрани по скайп ?!!

Свободен автор – Философът