Евродепутати искат ревизия на европрокурори от България, Белгия и Португалия

Европейският парламент поиска пълната документация за номинирането на кандидати за Службата на европейския прокурор от България, Белгия и Португалия, съобщи базираното в Брюксел електронно издание EURACTIV.com. Причината е сериозно подозрение, че представители на изпълнителната власт са игнорирали мнението на комисията по избора. При отказ Европарламентът е готов да заведе дело срещу Съвета на ЕС в Европейския съд.

Миналия септември колегиумът на европейската прокуратура положи клетва пред Европейския съд в Люксембург, но  възникнаха подозрения за изрядността на избора на 22-та национални прокурори, делегирани към първия европейски прокурор Лаура Кьовеши. Нейната служба ще преследва нарушителите на европейските финансови интереси.

22-те страни, които пожелаха да участват в първата общоевропейска прокуратура, бяха поканени да представят по трима кандидати. Независима комисия трябваше да прецени качествата им и да ги подреди в списък. Съветът на ЕС, където  заседават министрите, обаче не се съобрази с подреждането на кандидатите от трите проблемни държави. По принцип той не бе длъжен да се съобрази с препоръката на оценъчната комисия, но трябваше да обясни защо не я взема предвид. Министрите не дадоха никакви публични обяснения и това предизвика остра реакция от група университетски преподаватели и други юристи, които написаха отворено писмо до Европейския парламент. Скандалът засегна особено силно Португалия, където заместник-министър на правосъдието подаде оставка.

Евродепутати заявяват по адрес на Съвета на ЕС: „Ако нямате какво да криете, покажете документите“. Те искат да знаят на какво основание са предпочетени кандидати, които не са оценени най-високо от независимата комисия по избора. Министрите не би трябвало да пренебрегват препоръката на оценъчната комисия, освен ако не са получили от съответната държава информация, която налага разместване на кандидатите.

Магистратите от България, одобрени от министрите са Теодора Георгиева, съдия от Софийския административен съд и прокурорите от Софиийската градска прокуратура Десислава Пиронева и Светлана Шопова.

Въпросът ще бъде поставен днес остро в Комисията по граждански свободи и вътрешен ред (ЛИБЕ), където от името на португалското председателство на Съвета на ЕС е поканена за обяснение португалския министър на правосъдието Франсишка ван Дунем.

Авантаж по faktor.bg