Обвинението за АЕЦ Белене внесено без шум, един министър на ГЕРБ отпада от списъка с обвинените

Обвинението за АЕЦ Белене внесено без шум, един министър отпада от списъка с обвинените
На 08.02.2021 г. Прокуратурата на Република България информира с прессъобщение https://bit.ly/3jGhdgg че е внесла в Специализирания наказателен съд наказателно производство от 546 тома за нерегламентирано управление на опасни отпадъци срещу шест лица, посочени със съответните инициали. В медиите веднага се разпространи информацията, че става дума за разследването срещу братя Бобокови, а на следващия ден делото беше публично разпределено в Специализирания съд.
Интересен факт е, че според онлайн деловодната система на Специализирания наказателен съд, на същата дата е постъпило и дело, получило номер 246/2021 г., от 349 тома за безстопанственост в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. За него обаче прокуратурата не разпраща никакво прессъобщение. Обвинителният акт е по преписка на отдел „Специализиран“ на Софийска градска прокуратура (СГП) и от инициалите на четирите обвиняеми лица Р.С.О., П.В.Д., М.В.П и Л.М.В. може да се направи изводът, че става дума за разследването по казуса „АЕЦ Белене“. Това е едно от 40-те най-значими разследвания за твърдяна корупция по високите етажи на властта, които описахме в Годишния мониторингов доклад на АКФ от 2020 г. https://bit.ly/3pdzdQr (стр. 59-61 и 86 от доклада).
През 2016 г. СГП обявява, че е привлякла в качеството на обвиняеми за безстопанственост около проекта „АЕЦ Белене“ трима бивши министри – Делян Добрев, Румен Овчаров и Петър Димитров, и двама бивши изпълнителни директори на НЕК – Мардик Папазян и Любомир Велков. Твърдените в обвиненията щети за държавата са за внушителната сума от общо над 500 000 000 лева. След 2016 г. никаква информация повече не е публикувана за хода на това разследване. Никаква информация не ни беше предоставена и след двукратни запитвания за целите на подготовката на годишния мониторингов доклад на АКФ.
Остава неясно защо, въпреки големия обществен интерес и по този случай, той е третиран различно например от делото „Бобокови“, което е внесено в Специализирания съд в същия ден, 8 февруари – и за този факт институциите не са пропуснали да информират обществеността.
Другият съществен въпрос е какво се е случило с обвинението срещу бившия министър Делян Добрев, също обвиняем по казуса „АЕЦ Белене“? Справката в системата на съда показва, че лице с неговите инициали не е предадено на съд по това дело.