ТЪРГОВЕЦ НА РАСТИ ОТ КОНГО – СОБСТВЕНИК НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ БИЗНЕС ЦЕНТЪР В СОФИЯ

Написано от Биволъ 

https://bivol.bg/openlux-sic-popov.html

Реалните собственици са наследници на застрахователен бос от СИК

 

Пол-Ив Луфулуабо Лушику е роден през 1960 г. в Лубумбаши, Конго. Белгийски гражданин е, но живее в Люксембург. Има скромна счетоводна фирма и е съсобственик на специализиран магазин, в който можете да закупите афро расти, туистъри, канекалони, треси, кичури, перуки и други екзотични аксесоари за коса. Но Пол-Ив има и мащабен бизнес в България. Негов е по документи Европейския търговски център на Цариградско шосе. Разследването OpenLux разкрива, че документите в България са с невярно съдържание, а реалните собственици на Европейския търговски център са Валентин и Десислав Попови, синове на бившия изпълнителен директор на силовата групировка СИК Димитър Попов.

Продаваш афро-перуки и ставаш мултимилионер

Пол-Ив Лушику е деклариран като краен собственик на четири фирми в България.

Предприемчивият белгиец с африкански корени е деклариран официално като собственик на няколко фирми в България: “Евробилд”, “Фикс Финанс”, “Делта Инвест България” и “Алфи България”.  Декларациите за действителни собственици по реда на Закона за мерките срещу изпиране на пари /ЗМИП/ са попълнени от Максим Валентинов Попов, син на Валентин Попов и са подадени в началото на ноември 2019 г.

Тези декларации очевидно са документи с невярно съдържание. Според международното разследване OpenLux водено от Le Mondeв люксембургския регистър като крайни бенефициери на фирмите са посочени Валентин Попов и Десислав Попов, които държат по 37.5% от дяловете. Декларациите са попълнени в края на ноември 2019 г. Не е ясно кои са миноритарните собственици, които имат под 33% и не е нужно да се декларират.

За да потвърди информацията Биволъ закупи от регистъра на Великото Херцогство официални електронни копия с информация за действителните собственици на DELTA INVESTISSEMENTS S.A. и FIX FINANCE S.A., които стоят зад българските фирми /виж тук и тук/ .

Набеденият за мултимилионер Пол-Ив Лушику всъщност е съсобственик в малката фирма Ada Hair Luxembourg. Тя е държала магазинче в столицата на Великото херцогство, в който е можело да закупите всякакви аксесоари за коса и перуки. Сайтът на магазина все още е активен, но фирмата е в ликвидация, а на телефоните за контакт с магазина не отговаря никой.

Пол-Ив Лушику е съсобственик с малък процент в Ada Hair

Европейският търговски център е комплекс от пет бизнес сгради с обща площ 54 000 кв. м., които са свързани с The Mall на Цариградско шосе. Наематели там са големи компании като Vivacom,  Samsung, Lucent и др. Договорът с Vivacom е считан за най-големият договор за наем на офис площи на българския пазар. Комплексът е построен с няколко инвестиционни кредита от Банка Пиреос на обща сума близо 120 милиона евро. Те са отпуснати през 2007-8 година на четирите фирми с люксембургски собственик, който сега се оказва въпросния Пол-Ив Лушику.

Фирмите, които уж са на Лушику дължат 120 милиона на банки.

Биволъ се обърна към правоприемника на Банка Пиреос – Юробанк с въпрос дали банката е извършила проверки за краен собственик съгласно правилата KYC (Know Your Customer) за действителните собственици на тези фирми и съвпада ли тази информация с декларираното в Търговския регистър съгласно ЗМИП.

“Банките обработват информацията за своите клиенти при стриктно спазване на съответните законови разпоредби и принципите на конфиденциалност. Разкриването на такава информация е допустимо само в изрично предвидените в закон случаи. Уверяваме Ви, че “Юробанк България” АД стриктно спазва нормативните изисквания.” – отговориха от пресцентъра на Юробанк.

Всъщност, става дума за грубо нарушение на Закона за мерките срещу изпиране на пари и прокуратурата би трябвало да се сезира най-малкото за фалшивите декларации, с които Пол-Ив Лушику е обявен за краен собственик на фирмите, а действителните собственици са скрити.

Биволъ изпрати запитване за коментар до наличните на сайта на ЕТЦ адреси, но до редакционното приключване на статията не получихме обратна връзка.

Кои са Димитър Попов и неговите синове

Димитър Попов, снимка Капитал

Покойният Димитър Попов започва работа в застрахователния бранш още преди 1944 г. През 1948 година по заповед лично от Георги Димитров участва в национализацията на застрахователните дружества. След 10 ноември  през 1994 г. става изпълнителен директор на СИК. По думите му в интервю за в. Застраховател, негов бивш  служител на име Лука Доков го представил на Ангел Кръстев, тогава председател на борда на директорите на ЗПАД “СИК”. Лука Доков е разкрит като Агент “Славчев” на ДС.

Попов е заснет от фотограф на в. Капитал на празненство за годишнината на СИК, която се преименува на “Интергруп”. На същия светски рунд в кадъра на фотографа попадат Румен Николов – Пашата, Красимир Маринов – Маргина и Бойко Борисов, настоящия премиера на България, който според статията се явявал нещо като гид за поканените медии.

Неговите синове Валентин и Десислав се заявиха в публичното пространство най-напред покрай атракциона “Софияленд”. В една от свързаните с него фирми те са в съдружие със Светлин Нейнски, бъдещия съпруг на бившата ни външна министърка Надежда Нейнски. В публикация на Дарик Нюз се твърди, че те и Светлин Нейнски уреждат с бившия столичен кмет Стефан Софиянски теренът от 35 декара на който се намира лунапарка да бъде приватизиран на силно занижена цена. А самият парк “Софияленд” не бил замислен като устойчив бизнес проект, а като “пощенска кутия на СИК за пране на пари”,  твърди публикацията. За да изглежда правдоподобно, сдеклата е превъртяна през ипотека на кредит от ПИБ, който не е върнат. Впоследствие банката става собственбик на терена, а предназначението на земята е променено по времето на Йорданка Фандъкова и от паркова зона, се превръща в строителна такава. Не е случайно, че в Борда на директорите на “София ленд” е именно Костадин Костадинов, управител на ПИБ-аджийските: “Витоша ски”, Витоша ски училища”, “Алеко спорт”, “Въжени линии”. В доклад на Посолството на САЩ за българската банкова система, публикуван от Биволъ и Уикилийкс, ПИБ е описана като банка с непрозрачни офшорни собственици, стъпила с единия крак в легалния бизнес, а с другия “в най-тъмните сфери на престъпния свят”. /виж тук/

Братята Попови са и крайни собственици и на фалиралата верига супермаркети “Пикадили”, доказаха документите от Люксембургския регистър. Фирмата фалира преди 4 г. и остави над 100 млн. лв. неплатени пари към кредитори, доставчици и служители. Изпадналата в несъстоятелност “Пикадили” АД е собственост на “АП Март” ЕАД, която пък собственост на European Retail Investments S.A. Валентин и Десислав Попови държат всеки по 1/3 от дяловете в тази фирма, а още 1/3 е собственост на Никола Ичко Лазаров, който живее във Франция. В Българския регистър обаче не е деклариран изобщо краен собственик на “АП Март” ЕАД, което е тежко нарушение на разпоредбите на ЗМИП. Оттук последната дума е на Прокуратурата на Р.България. 

Братята Попови са крайни собственици и на фалиралата верига Пикадили.