ПАНАМСКИТЕ ДОКУМЕНТИ: ВАСИЛ БОЖКОВ КУПИЛ СУПЕР СКЪПИ ИМОТИ В ПАРИЖ И САМОЛЕТИ ЧРЕЗ ОФШОРКИ

Преди да напусне България олигархът е летял най-често до Франция

Написано от Биволъ

https://bivol.bg/bozhkov-paris.html

Васил Божков, “най-богатият и най-опасният българин” според думите на главния прокурор Иван Гешев, притежава изключителн скъп имот в центъра на Париж в импозантна сграда на брега на Сена. Имотът е закупен за 20,6 милиона евро през есента на 2008 г. Има данни, че Божков притежава и още един скъп имот в близост до Триумфалната арка, чиято цена засега не е известна. Според откритите от Биволъ документи, имотът е закупен от фирма регистрирана във Франция, собственост на Васил Божков. Инвестицията е с пари от офшорна фирма, която според Панамските документи е също собственост на самия Божков още от 2003 г. Чрез друга негова офшорка той е инвестирал в самолети., сочат файловете в офшорните регистри.

Преди няколко дни КПКОНПИ гръмко обяви, че налага запори на имущество на Васил Божков, който е обвиняем в 17 престъпления и се укрива в Дубай. Активите на обща стойност 406 547 219 лв. включват апартаменти в София и Балчик, къща в Гърция и недвижими имоти в Париж – съобщи КПКОНПИ. Освен това се иска отнемане на яхта за 1 100 000 лв. и самолет „Bombardier” с пазарна стойност 34 000 000 лв. Според информация за пазарните цени на недвижимата собственост в центъра на Париж, цената на сградата, която проучваме е приблизително около 70 млн. евро, или около 135 млн. лв. Това прави около 1/3 от цялата стойност на търсеното от КПКОНПИ имущество. Биволъ е по следите на тази сделка от няколко месеца.

Институциите пазят също в тайна Парижките потайности на Божков

Биволъ попита КПКОНПИ още преди шест месеца дали има процедура за запор на имотите в Париж, информацията за които се открива в публичния френски търговски регистър. Там има две фирми на Васил Божков – SCI BO и SCI BOTWO. SCI означава Société Civile Immobilière и обозначава специфична правна форма на компания, създадена за управление на недвижими имоти. И двете фирми са създадени през есента на 2008 г. , непосредствено преди да закупупят имотите.

Регистрационен документ на SCI BO, в който като мажоритарен собственик е вписан лично Васил Божков.

SCI BO е регистрирана на 3 септември 2008 г. първоначално на адрес 133 boulevard Haussmann. На същия адрес месец по-късно е регистрирана и SCI BOTWO. Впоследствие SCI BO се мести в сградата на 27 quai Anatole France. Тя е на брега на Сена, срещу градините Тюйлери и на няколкостотин метра от френската Национална Асамблея.

Сградата на престижния парижки адрес 27 quai Anatole France. Снимка Биволъ

Сградата е изключително представителна, построена през 1905 г., паметник на културата. Построена е от известния френски архитект Ричард Бууенс ван дер Бойен за известните банкери от рода Lazard.

Преди десетилетия, в нея се е помещавал Центърът за политически, икономически и социални изследвания по аеронавтика и астронавтика на Франция. Това предполага, че самата сграда и инфраструктурата й са пригодени за много високо ниво на сигурност.

Панамските документи: Васил Божков купил супер скъпи имоти в Париж и самолети чрез офшорки

Панамските документи: Васил Божков купил супер скъпи имоти в Париж и самолети чрез офшорки

Панамските документи: Васил Божков купил супер скъпи имоти в Париж и самолети чрез офшорки

Панамските документи: Васил Божков купил супер скъпи имоти в Париж и самолети чрез офшорки

Панамските документи: Васил Божков купил супер скъпи имоти в Париж и самолети чрез офшорки

Отговор от КПКОНПИ така и не получихме, но разследването ни установи къде се намират въпросните имоти, както и откъде са дошли парите за по-скъпия от тях – над 20 милиона евро като заем от тайна офшорка на Васил Божков.

Тези факти излизат от документите Panama papers, до които Биволъ има достъп като партньор на Международния консорциум на разследващите журналисти ICIJ. Преди време именно чрез тези файлове осветихме, че истинския собственик на фирмата Виафот Лимитед, която атакува Емилиян Гебрев и собствеността на оръжейния завод “Дунарит”, е лично адвокатът на Делян Пеевски – Александър Ангелов /виж тук/.

Офшорки, фидуциари

В архивите на Панамските документи се открива договор за заем между панамската фирма Variety Finance SA и френската фирма SCI BO за 20 600 000 евро, който е отпуснат целево непосредствено след създаването на френската компания и е целево за придобиване на недвижима собственост на адрес 27 Quai Anatole France в седми парижки район. Заемът е за 11 г. с лихва 3% годишно, като SCI BO се ангажира да изплати на офшорката 15% от печалбата ако продаде сградата. През първите три години SCI BO няма да изплаща главници и лихви. Върху сградата е учредена ипотека в полза на Variety Finance SA.

Договор за заем между Variety Finance SA и SCI BO от 2008 г.

Инвестицията в края на 2008 г. става в подходящ момент – тогава цените на недвижимите имоти в целия свят и във Франция се сринаха заради финансовата криза. Средната цена за имот в този район обаче не е падала под 10 000 евро на кв.м. Срещу 20 милиона евро Божков е придобил няколко етажа от престижната сграда, а най-вероятно и цялата. В договорите се започва с думата “апартамент”, но след това се говори за “сградата” като цяло и за целия “имот” въобще на 27 Quai Anatole France. Адресът е посочен вече и като официално седалище на френската му фирма, което е показателно. Според данни на местни компании, търгуващи с недвижимости, РЗП-то на 7 етажната сграда е около 3500 м2, В момента цените в седми район на Париж са над 16 000 евро на кв.м., а за екслузивна локация на брега на Сена могат да достигнат и до 25 000 евро на кв.м. Оферта само за един апартамент от около 200 м2 там стига до 3.5 млн. евро. Не е ясно дали КПКОНПИ е прибягнала до услугите на независими пазарни оценители на имотите на Божков в Париж, но по груби сметки те представляват съществена част от търсените от КПКОНПИ 406 млн. лева.

Васил Божков се появява като съдружник и в двете фирми заедно с още един българин – Калоян-Димитър Стоянов. Проверка на Биволъ показа, че той е финансист и управлява редица фидуциарни фирми в Швейцария.

Калоян Стоянов е също така лицето, което кореспондира с панамската фирма Mossac-Fonseca относно регистрацията на офшорната фирма Variety Finance. Неговата швейцарска фидуциарна компания Ilex Trustees е получила мандат от Васил Божков още през 2003 г., за да управлява Variety Finance S.A. По това време фирмата е регистрирана в Британските вирджински острови, но впоследствие е пререгистрирана в Панама. Така данните за тази тайна фирма на Божков попадат в кореспонденцията на панамския офис на Mossac-Fonseca, изтекла в Панамските документи.

Мандат от Васил Божков за управление на Variety Finance SA от швейцарския фидуциар.

 

Освен Variety Finance S.A., в документооборотът на Калоян Димитров като представител на Божков влизат фирмите Houblon Overseas Ltd.Quichain Ltd. и Kirdy Asset. За тях стана известно от публикации на в. “24 часа”, който през 2016 г. работеше по  Панамските документи.

“Не помня за какво са ми били. Сигурно съм имал някакви планове, но не са се реализирали и съм ги закрил” – казва тогава Васил Божков пред медията.

За Houblon Overseas от документите в Панама става известно, че има за предмет на дейност инвестиции и управление на самолети, а за Quichain Limited не се знае нищо конкретно.

Въпреки амнезията си за офшорните собствености, едва ли Васил Божков е забравил за какво му е фирмата Variety Finance, която е финансирала покупката за една от най-скъпите сгради в Париж.

Париж, като квартал на София

Преди да изчезне от страната, Васил Божков е летял изключително често до Париж. Последните няколко седмици, когато вече е започнала войната му с Пеевски и Борисов за контрола върху хазартния бизнес, Божков е отскачал до френската столица и обратно в София повече от веднъж на седмица. Проверка на Биволъ в полетните регистри на частния му самолет LZ-VBE показа, че дестинацията София-Париж е регулярна като посещения на крайградска вила. Олигархът е летял и няколко пъти до Москва през последните си дни, преди да бъде обявен за Прстъпник номер едно от прокуратурата.

Полетните данни на Божков месец преди да изчезне от България в Дубай

Френската фирма, собственик на тузарския имот в Париж SCI BO, от началото на 2019 г. вече е дадена за  управление не на “сламен човек”, както е традиционно прието, а от един от най-доверените протежета на Божков – Мирослав Илиев. Илиев е свързан с над 30 фирми от бизнес-империята на Черепа. Той дори е определен да бъде представител на една от най-мощните му икономически субекти – Нове Холдинг АД. Тези активности могат да имат само една единствена индикация, а тя е, че тайната парижка собственост на Васил Божков е имала нарастващо значение за него, особено през последната година от бизнеса му в България. А каква е точно тя – въпросите остават открити засега.

Инвестиция с мирис на “изсветляване”

През 2008 г. Божков е в списъка на 50-те най-богати източноевропейци с лично състояние от 1,5 милиарда долара. Според доклад на американското посолство в София датиран от 11 септември 2009 г. и публикуван от Wikileaks, той е също така “най-известният български гангстер”, който през годините започнал да изсветлява бизнеса си свързван с организираната престъпност. Но според дипломатите на “Козяк”, за Васил Божков с прякор “Черепа”, пише буквално:

Васил Божков – Черепа – шеф на Нове Холдинг. Свързан с Интергруп чрез обща фирма с Младен Михалев – Маджо“Незаконните дейности на Божков включват пране на пари, приватизационни измами, заплахи, изнудване и рекет” (2005). http://wikileaks.org/cable/2005/07/05SOFIA1207.html#parF“Най-известният български гангстер… Все още е активен и в прането на пари, в приватизационните измами, в заплахите, в изнудването, в рекета, и в незаконната търговия с антики. Поддържа близки отношения с много официални лица от бивши правителства.” (2009).  http://wikileaks.org/cable/2009/09/09SOFIA508.html#par3

Биволъ публикува тези данни за Васил Божков и други лица, определени за свързани с организираната престъпност от американските дипломати, като партньор на Wikileaks, още през 2011 г. /виж тук/

Част от изсветляването на бизнеса на Васил Божков минава през инвестицията в “Холдинг Пътища” през 2007 г. и насочването му към големи инфраструктурни проекти като строежа на магистрала “Тракия”. Строителните фирми на Божков обаче фалираха и бяха придобити от лица свързани с Първа инвестиционна банка, срешу огромни дългове към тази финансова институция. Това е индикация, че всъщност “изсветляването” е една мащабна операция на изпиранe на пари от престъпна дейност през банкови заеми. Сделката за имота в Париж също носи такива белези – пари от офшорка, чийто таен собственик е Божков, се предоставят като заем на бяла френска фирма, в която той участва съвсем официално.

След като приключи със строителния бизнес Васил Божков разви “Национална лотария”, която продаваше билетчетата си в павилионите на “Лафка”, свързвана с депутата Делян Пеевски. До началото на 2020 г. Божков се ползваше с пълна недосегаемост и привилегии от държавата, която му издаде служебен паспорт, а управлението на ГЕРБ се погрижи да прокара негови лобистки законови поправки за хазарта.

Не е ясно какво е предизвикало рязката промяна на отношението към най-богатия българин, но вероятно става дума за бизнес конфликт с Борисов и Пеевски, които сега Божков нарича “сиамски близнаци” и “хунта”. След като бизнесменът се позиционира като изобличител той се впусна в политиката и обещава новия разкрития за корупция с документи и доказателства, каквито не е е представил до момента.

Биволъ потърси за коментар Васил Божков по електронна поща и чрез официалния му профил във Facebook. До редакционното приключване на статията, отговор не се получи.