БОЕЦ внесе сигнал в ЦИК срещу Бойко Борисов за незаконна предизборна агитация и нарушения на ИК. Борисов да слезе от държавната джипка! (документи)

БОЕЦ внесе сигнал в Централната избирателна комисия за серия от неправомерни действия, срещи и нарушения на ИК извършени от премиера Бойко Борисов, както и от Томислав Дончев и Николай Нанков, в качеството им на кандидати за депутати от ПП ГЕРБ. .От месеци Борисов е започнал предизборната си кампания, в хода на която раздава стотици милиони от нашите пари през прозореца на джипката в напън да си осигури още малко време в управлението. Това е показно купуване на гласове, а използването и на държавната машина, охрана и транспорт е просто наглост и самозабравяне. 

Прилагаме текста на сигнала на БОЕЦ до ЦИК:

ДО : ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ: гр. София 1169, пл.   „Княз Александър I“ № 1,                            e-mail: cik@cik.bg

СИГНАЛ

от ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ”,

ЕИК 176949776, адрес – гр. Видин, к-с „Панония” блок 4 вход З ап 157, тел. 0899591399

На основание  Чл. 57 от ИЗБОРНИЯ КОДЕКС

         В качеството ни на неправителствена организация с дейност в обществена полза,  Сдружение БОЕЦ сезираме Централната избирателна комисия за основателни съмнения за неправомерно провеждана предизборна кампания, агитация и тежки нарушения на Изборния кодекс извършени от лицата Бойко Методиев Борисов, Томислав Дончев, Николай Нанков и други лица регистрирани, като кандидати за депутати от политическа партия ГЕРБ за изборите на 04.04.2021г. .

     На 07.03.2021г. след официалният старт на предизборната кампания на личния профил на премиера Бойко Борисов и в редица медии бяха публикувани видеоматериали отразяващи посещения на Борисов, Дончев, Нанков в редица населени места, техни срещи с жителите на тези населени места – Велинград,  с . Драгичево, с. Света Петка и др. , като част от предизборната им кампания. Това, че срещите са част от предизборната кампания на ГЕРБ и гореизброените лица става ясно от съдържанието на видеоматериалите, като в тях лицето Бойко Методиев Борисов говори за предизборна кампания и за предизборни обещания:

 „Хората ни вярват, защото преди 4 години обещахме двоен ръст на учителските заплати и днес той е факт. 1.4 млрд. лв. осигурихме за увеличението на възнагражденията и 1 млрд. лв. за образователна инфраструктура. Нашата предизборна кампания е лесна. Само показваме направеното и обещаваме – работа, работа, работа“ – думи на Бойко Борисов от посещението му в с. Драгиново на 06.03.2021г.

Прилагаме линк към статия на радио „Свободна Европа” отразила предизборните срещи и думи на Бойко Борисов.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/31133170.html?fbclid=IwAR1Z8D5iFXR4v3t_w3PARSXAYzwBfXUdvINtD2AhdEbeqzzS5ev6jMoKTrI

Прилагаме и линк към профила на Бойко Борисов, където са публикувани предизборните видеоматериали:

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7

От публикуваните видеоматериали става ясно, че като държавни служители, Борисов, Дончев и Нанков използват своето служебно положение за провеждане на предизборна агитация, възползвайки се  и от служебен – държавен транспорт, охрана,  логистика, организация на срещите  и тн. в грубо нарушение на чл. 182 ал. 3 от Изборния Кодекс, което прави всички останали участници и кандидати неравнопоставени в нарушение на българското законодателство. Ясно се вижда, че видеоклиповете, снимките и материалите не съдържат изискуемите по закон задължителни атрибути – „Купуването и продаването на гласове  престъпление”. Вижда се и че категорично не се спазват противоепидемичните мерки, като лицето Бойко Методиев Борисов демонстрационно се ръкува, прегръща и демонстрира фамилиарна близост с жителите на населените места, с които се среща, като нито той, нито те носят маски и спазват нужната дистанция.  От направената от БОЕЦ проверка установихме и че всички срещи на Борисов, Дончев и Нанков на 07.03.2021г. са в нарушение и на чл. 181. Ал. 3 от Изборния кодекс, респективно и в нарушение на Закона за митингите и манифестациите, като за нито една от срещите няма подадено официално заявлението до общинските власти. Лицето Бойко Методиев Борисов има навика да използва и злоупотребява със служебното си положение и държаните ресурси за лични цели, за което БОЕЦ сме сезирали българската прокуратура , но в случая освен лична изгода с действията си Борисов, Дончев и Нанков потъпкват интересите и правата, както на останалите участници, така и на българското общество, което бива лишено от възможността да получи честна, равнопоставена и прозрачна предизборна кампания.

БОЕЦ считаме, че изборите са основен демократичен инструмент и усилията на всички институции и неправителствени организации трябва да бъдат насочени към провеждането на честни и прозрачни избори, като е недопустимо в тях да участват кандидати, които се ползват с  предимства и не спазват изборното законодателство! Това би поставило под съмение законността на самите избори и би компрометирало вота на българските граждани. Защото не може да имаме законни избори, ако имаме кандидати провеждащи незаконна кампания.

БОЕЦ сезираме ЦИК за установените нарушения и изискваме да бъдем уведомени на електронната поща на Сдружението – gdboec@abv.bg за резултатите от извършената проверка и взетите от Комисията решения по повод на настоящият сигнал. Поради високият и надделяващ обществен интерес към внесеният сигнал, БОЕЦ ще информираме незабавно медиите и обществото за вашите действия и отговори.

Дата: 07.03.2021г.  Видин Георги Георгиев – Председател на УС на ГД „БОЕЦ”

Припомняме, че на 25.11.2019. БОЕЦ внесе сигнал до ВКП срещу премиера Бойко Борисов злоупотреба със служебното положение  и неправомерното използване на правителственият самолет при частно-партийното посещение на конгреса на ЕНП в Загреб! Тогава стана ясно, че Борисов е използвал държавният AIRBUS A319 без да има право на това, за да закара себе си и няколко десетки партийни членове и дръжки на микрофони на частно-партийно събитие, злоупотребявайки със своята власт и пост, като е извлякъл за себе си и придружаващите го лична изгода за сметка на българските данъкоплатци. С действията си Борисов и придружаващите го не само причиняват щети за бюджета разхищавяйки държавни средства за лични цели, но и както сме описали в сигнала предизивкват негативни коментари и публикации в чужди медии, като така рушат авторитета на българската държава и институции. Сега Борисов прави същото, като изпозлва държавната джипка и служебното си положение, за да прави предизборна кампания. Мутрата си мутра.

Битката продължава! И след тези избори вероятно ще трябва да сваляме и следващите. Гответе се за серия от избори, докато изринем кочината и си подредим държавата.

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА