РЕПОРТЕРИ БЕЗ ГРАНИЦИ : Случаи на насилие срещу френски репортери

Случаи на насилие срещу френски репортери

ФРАНЦИЯ

Павол Сзалай

Ръководител на бюрото на „Репортери без граници“ за Европейския съюз и Балканите

 
След насилственото нападение на 27 февруари в Реймс, в Северна Франция, срещу Кристиан Лантеноа, фотограф от регионалния вестник L’Union-L’Ardennais, „Репортери без граници“ (RSF) изготви списък на всички предишни случаи на насилието над журналисти през последните три години във Франция.

Нито един от журналистите в този списък не се бори за живота си след нападението, както е сега при Кристиан Лантеноа, но няколко са тежко ранени. От 12-те предишни случая, регистрирани от RSF от 2018 г. насам, само един се е случил, докато репортерите отразяват инциденти в жилищен квартал с ниски доходи, какъвто е бил Lantenois. Девет от тях се случиха по време на протести срещу жилетките („жълтите жилетки“). RSF не включва случаи на полицейско насилие в този списък.

15 ноември 2020 г. – Тулуза
По време на демонстрация от католици с искане за отваряне на църквите за литургия, демонстрант удари фотографа на Libération Улрих Лебеф в лицето.

15 юни 2020 г. – Дижон
По време на четвъртата нощ на насилие в дижонския квартал Грезил, екип на телевизия France 3 беше нападнат и автомобилът им беше замерен с камъни от около 15 въоръжени хора.

18 януари 2019 г. – Longeville-lès-Saint-Avold
Репортерът на Républicain Lorrain Ален Морван беше ударен с юмруци и ритник в корема от член на демонстрация на „жълтите жилетки“, който искаше да попречи на Морван да прави снимки.

12 януари 2019 г. – Руан
Двама журналисти от LCI и техните телохранители бяха жестоко нападнати по време на демонстрация на „жълтите жилетки“ в Руан. Един от бодигардовете е бил силно ритан след падане на земята и е трябвало да бъде хоспитализиран.

12 януари 2019 г. – Париж

Жена репортер от екип LCI отразяващ протест на „жълтите жилетки“ по време на демонстрация беше съборена на земята.

12 януари 2019 г. – Тулуза

Athina Juge, журналистка на свободна практика, работеща по задание за вестник Dépêche du Midi, беше обкръжена, обидена и заплашена от изнасилване от протестиращите „жълти жилетки“, докато беше в кола, носеща името на вестника. Протестиращите откъснаха едно от страничните огледала на автомобила и ритаха каросерията му.

12 януари 2019 г. – Пау
Докато правеше репортаж на живо за C L’info Pau, видеорепортерът на местна дигитална медия, Франк Пайанаве беше физически нападнат от протестиращ с „жълта жилетка“ и получи травма на крака.

12 януари 2019 г. – Тулон
След като бяха заплашени по време на заснемане на сбивания между протестиращи от „жълтите жилетки“ и полицията, двама репортери на AFP бяха преследвани от дузина души, получавайки удари по гърба и камерата си. Един от тях също е бил ритан в ханша.

5 януари 2019 г. – Руан
След като по тях бяха хвърлени ракети и изречени обиди по време на демонстрация на „жълтите жилетки“, трима журналисти от телевизия BFM бяха нападнати от няколко от протестиращите и бяха принудени да избягат с помощта на своите телохранители, които получиха много удари.

5 декември 2018 г. – Брон
Двама журналисти от France 3 бяха нападнати от около 50 младежи, докато отразяваха демонстрация на ученици пред средното търговското училище „Жан-Пол Сартр“ в Брон, близо до Лион. Репортерите бяха удряни с камъни, а камерата им беше счупена.

7 декември 2018 г. – Wingles
Учениците от средни училища хвърлиха киселина по двама журналисти от вестниците La Voix du Nord и l’Avenir de l’Artois, когато пристигнаха с цел да отразят демонстрацията им.

24 ноември 2018 г. – Тулуза
Журналисти от CNews и BFM TV подадоха жалба, твърдейки, че са станали жертва на насилие и „опит за нападение“, преди да се откажат от опитите си да отразят марш на „жълтите жилетки“, завършващ на площада на Капитол в града.

Франция е класирана на 34-то място от 180 държави в световния индекс за свобода на пресата на RSF за 2020 г.