„ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ПРАВОТО Е В ОПАСНОСТ“

Написано от Биволъ

Стоян Николов-Торлака

https://bivol.bg/%d0%b2%d1%8a%d1%80%d1%85%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d1%81%…

 

 

Това обяви по време на умилителния протест на прокурори, следователи и съдебни служители говорителката на Гешефт Сийка Милева. Чрез закриването на спецсъдилищата щяло да се попречи на едни работещи структури да защитават правата на българските граждани. Целта била да се защитят интересите на лоши чичковци с големи финансови възможности, а май и на чужди държави.

Ако човек е паднал от Луната и чуе думите на Сийка, а и на единодушната с нея изпълняваща длъжността ръководител на спецпрокуратурата Валентина Маджарова, ще остане с впечатление, че е попаднал в някаква държава, в която Темида не е на особена почит и трябва да ѝ се помогне спешно. И ще е напълно прав. Но не защото Сийска и Валентина казват истината. Тъкмо обратното. Нека се опитаме само отгоре-отгоре да направим разбор на думите им.

Върховенството на правото било в опасност… Звучи стряскащо. Само че, ако не се замислиш. На кое върховенството? Има ли безпристрастен български гражданин или международна правова институция, които да се вържат на кухите приказки за какъвто и да било вид право в България, пък камо ли за неговото върховенство? Да, право има. Но това право, което тържествува у нас десетилетия наред, няма нищо общо с римското право. То си е онова право от джунглата. Или от песента с кокошката, прошката, милионите и законите. И това не го твърдя аз, лаикът в правната наука. То е очевидно за всеки.

Единствената роля на Прокуратурата, а най-вече на шумно рекламираната с гръмки обещания за обвинения по най-високите етажи на властта спецпрокуратура, е на бухалка. Официална, законна (или поне обвита в законова опаковка), безмилостна бухалка, която се стоварва върху всеки, който дръзне да се изправи срещу задкулисните схеми за разпределянето на европейската и българска баница. Или пък изразява открито позиция срещу управляващите. Или просто е неудобен на някой от споменатите от Сийка Милева потенциални обвиняеми с големи финансови възможности. Нищо повече. Нима някой се захвана да разследва къщата в Барселона, чекмеджетата, записите? Не. И няма да го направи, докато Прокуратурата е верен крепител на мафията, официално пробутвана за подпорна стена на законовия ред. Бутафорна не по-малко от оная в Алепу.

Най-трогателно от казаното от Сийка Милева лично за мен е, че промените в закона целели да се попречи на едни работещи (!?) структури да защитават правата на българските граждани. Как само гордо звучи, а? Но, пак да попитам. Къде са тия български граждани, които могат да се изправят и да кажат с чисто сърце „Да, аз съм този, чиито права бяха защитени от спецпрокуратурата“. За някой от ония контрапротестиращи български граждани с принтираните листчета „Гешев е радост“ ли става въпрос? Или за другите граждани, за чиито престъпления има тонове доказателства, ама на тях никого не им повдига обвинения или пък им повдига такива, които са толкова нескопосани, че падат още на първа инстанция, защото са „от наш‘те“?

Не се сещам чии други права защитава жалката бутафория, която наричаме прокуратура. Например не защитава правата на софиянци, които само преди дни разбраха, че благодарение на поредното негодно за нищо обвинение, виновен за състоянието на „Графа“ след не знам си колко ремонта няма. Но това е само пример. Един от хилядите, които могат да бъдат приведени.

Не е слаб аргументът и че закриването на спецпрокуратурата цели защитата на чужди интереси. Ами, да. Тя досега стопираше всякакви неизгодни за България дейности, целящи да обогатят други страни. Е, правеше го по странен начин – със заравяне на главата в пясъка и мълчание, но… Да вземем отново произволен пример. Колко разкрития бяха направени от непримирими граждански организации, колко сигнали бяха подадени от една-две независими медии, колко въпроси останаха без отговор само покрай печално известния „Руски поток“, дето го финансирахме щедро с 2-3 милиарда? Прокуратурата пробуди ли се от дълбоката си летаргия. Не.

Интересното е, че ако някой наистина няма никакъв поглед върху дереджето на върховенството на правото в България, той ще си направи правилните изводи от думите на Сийка и Валентина. Да, върховенството на правото у нас е в опасност. Но най-голямата опасност за него е самата Прокуратура. Непрозрачна, всемогъща, зависима. Да, всичко се прави с цел да се защитят интересите на богати потенциални съкилийници на бай Ставри и чужди държави. Но това не е бъдеща заплаха заради законовите промени. Това е настоящата реалност.

Така че, колкото и затрогващо да е прокурорите да се строят на стълбите пред Съдебната палата и да мълчат в знак на протест, не мисля, че има здравомислещ човек, който се е впечатлил от поредната симулация на дейност от тяхна страна. Май толкова си и могат…