И днес Борисов търси да направи с новите партии договорката оставка срещу политическа гаранция да не бъдат преследвани

Ilian Vassilev

И днес Борисов търси да направи с новите партии договорката, която направиха Николай Добрев и Георги Първанов през 1997 година – оставка срещу политическа гаранция да не бъдат преследвани отговорниците за краха при Виденов. И от там тръгна безнаказаността.
Това не бе първия път, при който провалени политици търсеха индулгенция. Целият модел Луканов почиваше върху „договарянето“ с опозицията да не се търси отговорност от БКП, „защото следващият път може да сте вие“!?.
За това бяха „кръглите“ маси на назначени от БКП опозиционери /по голямата част/. След това тръгна и фейк модела на „етническия мир“, пак с цел да не се преследват ДПС защото пазят националната ни сигурност, след това Бойко ни пазеше от комунистите /самият той класика на предания на Партията воин/.
Тази срамна сделка през февруари 1997 година беше стратегическа грешка на ОДС, която създаде усещането че у нас всичко е предмет на търг, на преговори и политиците са ненаказуеми, извън публичен контрол, извън стандартите за морал и приличие.
Да, зная, че сега ще тръгнат и дежурните щампи на „реваншизъм“, „народен съд“ и прочие опорки на гузната съвест. Но истината е, че без пречистване и възстановяване на моралните фундаменти на съвместното ни съществуване, няма как да продължим напред.
Единственото, което сме длъжни да направим, е да осигурим честен и справедлив процес. Нищо друго.
Фейсбук