Боян Марков със записа на издевателствата от ареста се оказа осъждан член на ОПГ за данъчни измами

Написано от BIRD.BG

https://bird.bg/boyan-markov-zapis-ilchovski/

 

Автомобилният състезател Боян Емилов Марков от отбора на “Автоцар” е лицето, което е показало клип с издевателства над арестант на Светослав Илчовски. Това потвърди самият Илчовски потърсен по телефона. Помолен да прецизира мястото, датата и годината той каза, че това се е случило на 7 януари 2019 г. в държавната резиденция “Витошко-Студена” на празненство по случай именния ден на Иван Ангелов. Той видял клипа на личния iPhone на Марков. Проверка на БРРД установи, че Марков е осъждан за участие в ОПГ за данъчни измами, но се е споразумял със Специализираната прокуратура и е получил условна присъда от три години с пет годишен изпитателен срок.

“Автоцар” е дъщерна фирма на зърнопроизводителя от Панагюрище “Агроцар“, на която Марков се води служител.  БРРД се свърза с “Агроцар” на посочения за контакт телефон, но оттам категорично отказаха да ни свържат с Марков и прекъснаха разговора. Изпратихме и въпроси относно присъствието на Марков и Ангелов на именния ден на контактния имейл на фирмата “Градус”, собственост на Ангелов, но отговор не се получи.

“Беше си изнасилване”

Илчовски твърди, че и други лица са гледали клипа със сцени на насилие над арестувания бизнесмен Миню Стайков. Клипът бил заснет от надзирател, а на него освен Стайков се виждали още двама души. “Беше си изнасилване” – каза Илчовски. Самият Стайков не потвърди, че е имало такова събитие с думите “Нямам сестра”.

Според Илчовски на въпросния имен ден е присъствал и Бойко Борисов, който обаче не се включил във веселбата, а играл карти. Попитан с кого точно е играл карти бившия премиер Борисов Илчовски разкри, че в карето са участвали Бойко Борисов, Боян Марков, Иван Ангелов и неговия син Ангел Ангелов.

На сбирката във “Витошко-Студена” е присъствал и Илия Царски  (на водещата снимка с Борисов). Той е син на Петьо Царски, собственика на “Агроцар”. Сред присъствалите бил и “шефът на горското”, като най-вероятно става дума за Драгомир Пенчев – управителят на ДЛС “Витошко-Студена”, на чиято територия се намира резиденцията.

Сведенията на Илчовски са проверими най-малкото защото резиденцията е била охранявана от НСО и гостите са били допускани там по списък, както разясни бизнесмена. Днес служебния правосъден министър Янаки Стоилов съобщи, че проверка ще бъде извръшена и от неговото ведомство. С данните изнесени от Илчовски пред Комисията по ревизиите се зае и прокуратурата, която се самосезира след двудневно мълчание миналата неделя.

Кой е Боян Марков?

В публичното пространство Боян Марков е известен като автомобилен състезател от отбора финансиран от фирмата “Агроцар”. Но освен това той е част от организирана престъпна група за данъчни измами, която през 2014 г. е сключила споразумение с прокурора от Специализираната прокуратура Й. Грамов по Наказателно дело 1183/2014, установи проверка на Бюрото в съдебните архиви. Пред съда Марков се представя като “доставчик на зърно” във фирма “Агроцар”.

Групата е ръководена от Росен Драгнев и се е занимавала с данъчни престъпления по чл.255 от НК: като “чрез регистрирането на търговски дружества -ЕООД на името на различни лица, чрез създаване на неистински документи и на документи с невярно съдържание- договори, фактури, фискални бонове, месечни справки-декларации по ЗДДС и отчетни регистри /дневници за покупките и продажбите/, протоколи и др., издадени от името на различните търговски дружества, чрез документирането на търговски сделки, които реално не са извършени, и декларирането им пред НАП, дава възможност на други лица, представляващи търговски дружества, да избегнат установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС и ЗКПО в особено големи размери” – пише в присъдата.

Освен Драгнев и Марков са осъдени Константин Шасов, Иван Недев, Мишо Михов и Марийка Колева. Драгнев и Шасов са известни и от друго дело за ДДС измами но в рамките на организирана престъпна група, ръководена от Златомир Иванов – Златко Баретата. Драгнев е сочен и като един от възможните заподозрени за стрелбата срещу Златко Баретата пред съдебната палата с София.

Още един източник на БРРД потвърди, че Боян Марков е особено приближен на Борисов, с когото играе карти. Ролята му била на “свързочник” между премиера и баща и син Ангелови. Пред парламентарната Комисия по ревизиите самият Ангелов разказа за близките си отношения с бившия премиер, който лично ходатайствал за износа на негова продукция пред турските власти и с когото се чувал често и играели карти.