ИЛЧОВСКИ ПРЕД „БИВОЛЪ“: КАРАХА И ЦЕКО МИНЕВ ДА ПРОДАДЕ ПИБ

Написано от Николай Марченко, Биволъ

Бойко Борисов уредил Пилето с партьори от Украйна и Грузия, твърди фермерът

Илчовски пред „Биволъ“: Караха и Цеко Минев да продаде ПИБ

Банкерът Цеко Минев е бил принуждаван да продаде „Първа Инвестиционна Банка“ АД на Оманския фонд, инвестирал по-рано в Корпоративна търговска банка АД. Това твърдение застъпи пред „Биволъ“ земеделският производител Светослав Илчовски, който отказва да даде подробности. 

В ефира на “ЕвроДикоф” той заяви, че го били накарали да снима лице, което според него бил самият Цеко Минев по време на пътуването им с Иван Ангелов – Пилето в Монте Карло. Трябвало да праща снимката на Бойко Борисов, като не е ясно за какво е било това нещо.

Илчовски предостави на „Биволъ“ и снимката (вижте долу вляво), на която според него е изобразен самият Цеко Минев по време на воаяжа до Монако, на който са били поканени приятелите на Иван Ангелов. Прати и видео (виж долу), на което се забавляват в плажен клуб с Иван Ангелов.

„На Цеко Минев искаха да продаде банката на арабски фонд да вземат голема комисионна“.

Това обясни Илчовски, според когото банкерът също е бил сред пътувалите до Монако приятели на собственика на „Градус“ АД Иван Ангелов – Пилето.

Мъж, който прилича на банкера Цеко Минев, заснет от Илчовски в Монте Карло (Източник на снимката: Светослав Илчовски)

На уточняващия въпрос, поясни, че ставало дума за „оманския“ инвестиционен фонд, станал известен у нас като топ-инвеститор в КТБ преди години.

„Натискаха го, но не продаде“, поясни той за крайното решение на съсобственика на ПИБ.

„Има сделка, нема сделка“

Илчовски твърди, че след първичното предлагане на акциите (IPO) на „Градус“ АД на Българската фондова борса (БФБ) през 2018 г. закупилите дялове пенсионни фондове са едва ли не откраднали от пенсиите на българите.

“Има сделка, няма сделка”, казва той за “кухите” търговски операции, които са реализирани, за да се “надуе” цената на “Градус” АД на БФБ. Според Илчовски щели да проговрят и други предприемачи.

Пред медията ни той каза, че „всеки директор на пенсионен фонд е натискан да купува акции на „Градус“. Не знаел обаче от кого точно са били натискани, като внушението му е, че от ГЕРБ.

„Не съм разбрал веднага. Подведох се“

„А схемата е от онова на премиера…Аз съм идвал многократно при него и знам, че е постоянно заедно с премиера“, казва още фермерът.

Според него е предал част от документацията за т.нар. „кухи сделки“ на председателя на Комисията по ревизия Мая Манолова, за „да започнем отнякъде“.

„За два часа може да се разбере всичко, за да занеса в Прокуратурата“.

По думите на Илчовски участието на големите украински и грузински предприемачи от Risoil в компанията на Иван Ангелов „Бисер Олива“ е било уредено със съдействието на министър-председателя в оставка Бойко Борисов.

„Разбира се. Бойко го е вкарал (в бизнеса с украинците – бел. ред.)“.

Според него Пилето разполагал с поне 20 компании и множество проекти, субсидирани от държавата или ЕС: „Много са! И много проекти.“.

Запитан дали му е била предлагана охрана от НСО след първото явяване пред Комисията за проверка (ревизия) към 45-тото Народно Събрание, фермерът не даде отговор.

Иван Ангелов-Пилето в Монако (Източникът на снимката: Светослав Илчовски)

„Ама той е министърът на земеделието на България и Агенцията по храните, бе хора“

Затова компаниите около „Градус“ печелели субсидии по време на управлението на Бойко Борисов.

Нямал конкретни данни, не разследвал и не си водел записки. „Просто, това което знам, мене ме приготвили да му дам 12 милиона в Стара Загора да не ме заключват“.

„Знаеш ли как се изкарват 12 милиона на полето?“

Всички документи ще бъдат дадени на Прокуратурата. “В момента на Комисията съм дал много малко документи. Иначе документи има колкото искаш“.

„Нямам охрана и не искам!“

Но не се притеснявал за сигурността си. „Нямам охрана и не искам“, категоричен бе Илчовски.

Според него не е имало заплахи след първото явяване в парламента:

“И беше време да започна да говоря”.

“Защото видях, че хватката над хората и над бизнеса на ГЕРБ започва да отслабва”, казва предприемачът.

Твърди, че не познавал Мая Манолова или Васил Божков. „Не познавам никой от арестантите, не съм се срещал с никой, нико не е говорил с Мая Манолова, Черепи и всякакви…“.

„Никой. Сам съм отишъл като български гражданин и данъкоплатец“.

Според него очаквал „страхотно очерняне“. „Аз съм потерпевш, искаха да ме ликвидират и да взимат фирмата“.

Български бизнесмени се разхождат из Монако (Източникът на снимката: Светослав Илчовски)

„Рекетиран съм! Слушай! Те ми пращат данъчни и проверки какви ли не!“

„Аз не съм излизал от проверки и ревизии. И така требва да бъде. Благодаря, че ме проверяват толкова много, узаконяват ми дейността. Всяка сделчица и какво ли не“.

„Не искам подкрепа от никой и от нищо. Не търся слава!“.

Той отрече твърденията в социалните мрежи, че двама негови служители са загинали заради „старата“ му „техника“.

Според него имало „нещастие“, при което се е обърнал един от камионите на негова компания и е загинал шофьорът. Но на семейството му били изплатени полагащи се компенсации.

Също отрече да е пращал „мутри на земеделци“, каквито твърдения също има в социалните мрежи.

Маги Бадер не била Мата Хари

Появилата се информация, че плеймейтката Маги Бадер била госпожицата, снимала чекмеджето в спалнята на премиера, според Илчовски не отговаря на действителност.

„Ами, аз никога не съм казвал, че е Маги Бадер“.

„Никога не съм казвал такова нещо“, каза Илчовски, като отговори утвърдително, че била съвсем друга млада дама, споделила за снимките пред него.

Иван Ангелов и Светослав Илчовски – рамо до рамо в парламента (Снимка: Николай Марченко)

„Всеки си измисля какви ли не работи. И пише какви ли не глупости. Информация – дезинформация“, категоричен беше фермерът.

Бизнесменът обеща да предостави другата седмица и на „Биволъ“ част от документацията си като доказателства, която се съхранява в счетоводството на компанията.

„Биволъ“, не е в състояние да провери всички факти на момента, без да разполага с всички документи по казуса, но цитира изрично твърденията на засегнатите страни.

Самият Илчовски също се бърка в “показанията” си. Например на първото заседание на комисията на 5 май заяви, че бил разполагал с видеозаписа с плеймейтката, която разказва за спалняната на премиера.

Твърди, че не е говорил с ексминистъра на вътрешните работи Младен Маринов, но на стопкадрите от стриймовете в Народното Събрание отчетливо се вижда, че си разменят реплики. При Сашо Диков той не казва за какво са говорили, а само преповтаря “дочута” от него фраза на бившия шеф на МВР:

“Тоя отдавна щях да го затворя, тоя отдавна щях да го затворя” (“арестувам” казва в “Евродикоф” – бел. ред.)

На последното заседание обаче твърди, че намал такова. А и фермерът явно се ядосва, когато му се задават уточняващите въпроси, затваря телефона, не вдига на повторни обаждания или изключва апарата.

Светослав Илчовски (Снимка: Николай Марченко, “Биволъ”)

Медията ни се свърза и с Иван Ангелов – Пилето, който отрече твърденията на бившия си бизнес-партньор Илчовски.

За него било „загадка“ защо го е злепоставял пред Народното Събрание. Но без да го е карал премиерът Бойко Борисов, решил да се яви в Народното Събрание и да си защити името.

„Биволъ“ ще публикува и цялото си интервю с Иван Ангелов, който също обеща да предостави документация за сделки в земеделието, които да докажат, че имал търговски спор с Илчовски.

“Спри да купуваш!” 

Властта обаче е най-малко искрена в тази афера. Пред “Биволъ” министърката на регионалното развитие Петя Аврамова отрича (вижте видеото долу) да познава Светослав Илчовски, според когото му е звъняла на два пъти със заплахи.

“Спри да купуваш земя, че ще те пратя на нашите прокурори!”

Tова била фразата на шефката на МРРБ в оставка, според Илчовски, преповторил я дума по дума и на заседанието на комисията в петък.

“Питайте я нея защо…”, казва Илчовски, според когото ексминитърката му се е обаждала лично на два пъти.

“Никога не съм видяла и чувала този човек. Никога не съм имала спорове за земи”, опита се да го опровергае Аврамова пред “Биволъ”.

На същото ни видео от първото заседание с участието на фермера обаче се вижда как му казва:

“А с теб ще се видим в съда!”.

Това изказване и обръщението на “Ти” на мнозина успя да направи впечатление за лично познанство между предприемача и министърката.

Документите, предадени от Светослав Илчовски на Комисията са основно фактури за сделките, които той нарича “кухи”.

Какво да се прави с тази документация щели да решават на последното заседание на Комисията по ревизия в понеделник, 10 май 2021 г.

Източник: Bird.bg / Търговски регистър

“В понеделник ще има комисия, документите се съхраняват от нея”, информираха “Биволъ” от пресслужбата на “Изправи се! Мутри вън”.

“Ще решат в комисията как да процедират с тях”, увериха оттам.

Материалът е обновен и допълнен на: 8.05.2021 г.