„СТРАХ МЕ Е ЗА ЖИВОТА, НЕ ЗНАЕХ ГЕРБ ДА СА ЗАД ПИЛЕТО“

Най-големият зеленчукопроизводител в България Павел Стоименов с коментар след Комисията по ревизията в Народното събрание

Написано от Николай Марченко, Биволъ

https://bivol.bg/%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%85-%d0%bc%d0%b5-%d0%b5-%d0%…

Собственикът на дружество за зеленчукопроизводство “Агро Бел 2001” Павел Славчев Стоименов подаде в понеделник, 10 май 2021 г., сигнал в парламентарната Комисия по проверка (по ревизия), оглавявана от Мая Манолова. Сигналът му е срещу собственика на “Градус” АД Иван Ангелов – Пилето и дружеството “Г 8” (Стара Загора) заради рекет, заплахи и палежи на офис помещения. Както и за рейдърство – отнемане на фирма на италиански производител на домати в Пловдивско. “Ще намажете олово” била една от заплахите на “емисарите” на Пилето, сподели фермерът пред народните представители.”Биволъ” го засече в Народното събрание, докато подаваше папката си с доказателства на Комисията “Манолова”. 

Павел Стоименов представя сигнала си в Парламента (Снимка: Светломир Стоянов за “Биволъ”)

Ще покажете ли документите и на медиите?

Как ще Ви дам документите? Това е само за Комисията.

А бихте ли коментирали ситуацията?

Какво да коментирам?

Вие само с Иван Ангелов ли имате проблеми?

Нали Ви казах, откраднаха ми фирмата.

Това е ясно…

Взеха ми земята. След това не ми я върнаха… Повече какво да ви кажа?

А той (Иван Ангелов – бел. авт.) по някакъв начин споменавал ли е управляващите…?

Искам да се промени стила на управлението. Не ме…Ама нали каза тука…(в Парламента – бел. авт.) Този човек каза, че държи държавата в зависимости…

Пред вас, пред вас…

Кой нас. Аз с такъв няма да се срещам. И няма да говоря. Моля ви се.

Ама неговите хора…емисарите (спомена ги пред Комисията по проверка – бел. авт.)?  

Ами, емисарите са ме заплашили…

Може ли въпрос…

Стига, бе. Стига са…

Вашият колега г-н (Светослав) Илчовски каза, че г-н (Иван) Ангелов е човек на ГЕРБ? Вие смятате ли така?

Ами, той самият Ангелов го каза. Нали той го каза? Кой да го каже?

А какво се говори в региона, там, в Стара Загора?

Ами, отидете да видите.

Роби! Роби! Роби!

Павел Стоименов представя сигнала си в Парламента (Снимка: Светломир Стоянов за “Биволъ”)

Чии?

По 20 – 30 килограма рента дават на хората.

А имал ли сте проблеми с Държавната агенция по безопасност на храните (ДАБХ)?  

Досега не съм имал, но сега може би ще имам…

А с други регулатори? Звъняли ли са ви министри, депутати? За рекет, по някакъв начин да искат пари? Да продавате по-евтино продукцията? Да заплашват по някакъв начин?

Не.

Тоест, единствено с г-н Ангелов сте имал проблем?

Да. (търси изхода – бел. авт.)

Ще ви покажем къде е изходът, но след като коментирате…

(Смее се): Какво да коментирам?

Ами, коментирайте допълнително какви заплахи е имало в икономически план…?

Ами, аз ви казах заплахите. Това са икономически, но в един момент стават и политически…Аз не говоря за икономически. Аз говоря за физичекси.

На нашата служителка запалиха два пъти къщата.

И стопанската постройка. Интересът е – не искат ние там да работим. И да купуваме земя…

Да няма конкуренция. Да дават по-малко рента на хората…И съответно да продават на два пъти по-евтино на Иван Ангелов зърното. А съответно след това Иван Ангелов слънчогледа го продава в Турция на преференцирани цени. Не като всички. 80% от слънчогледа, който отива в Турция е…той го изнася. Срещу каква договорка? И срещу какви зависимости? Не искам нашата държава да е зависима! От един бизнесмен. Какъвто ще да е той.  Даже и Иван Ангелов.

А вие защо сте гласувал за ГЕРБ, щом покровителства такива бизнесмени?

Защото не знаех. Че покровителстват такъв като този. Не знаех. И аз съм точно заради това дошъл. Заради Иван Ангелов, който каза това нещо. Защото ме подразни не само мене.

Раказът не впечатли Георг Георгиев от МГЕРБ… (Снимка: Светломир Стоянов за “Биволъ”)

Видях държавността долу ниско. Видях зависимостта!

И нарочно Иван Ангелов каза това нещо, за да може всички там, в Северна България, да видят кой е той. И утрешния ден той с тези думи да може да рекетира целия бизнес. Ей затова. Не за друго.

Уважавам държавността. Обичам си държавата. Не искам да ходя да работя в чужбина. Тук са ми децата, искам тук да учат и тук да си плащам данъците. Това е. Просто искам да бъда оставен да работя.

Все пак, някои държавни институции, контролни или регулаторни институции да са ви създавали проблеми?

Това са нормални неща, нормално е да имаш някъде проблеми, това е нормално. Да не говорим за тези неща. Ние говорим глобално. Ей тука всички тия (сочи горе към депутатите от Комисията по ревизия – бел. авт.) не могат ли да се обединят? Дайте. Аз казах. Видяхте ли? Никой нищо не каза. Аз им казах: „Господа, в момента царевицата и пшеницата е 263 евро“. Те се присмиваха. Чухте ли…? Аз им казах, тази година дай, Боже, да имаме най-хубава реколта.

Аз им казах, зимата може да се наложи да нямаме зърно за хляб.

Те всички ми се смяха! Изсмяха ми се, видяхте ли?

Ами, те не са компетентни (в земеделието най-малко – бел. авт.)…

 Ама Вие знаете ли, че в момента всички земеделци продават на фючърс зърното? И знаете ли кой купува?

Китай в момента изкупува абсолютно всичко.

И в момента, ако не бъдем обединени, и не бъдем сериозни, ние, нашата икономика, много, много, сериозно ще закъса. Разбирате ли? Затова им казвам аз. Предложих – 120 депутата. Нямаме нужда, ние сме малко хора..Защо? 120 депутата. По 5 човека на всяко едно министерство от гражданска квота.

Първият свидетел срещу ГЕРБ беше Светослав Илчовски Снимка: Николай Марченко

От браншовете, от бизнеса. Тези пет човека ще следят всички тези тук, които чувам какво са правили. И всеки петък тези пет човека и министрите ще докладват какво се е случило в държавата. Аз имам четири фирми. И във всяка една знам какви сделки има.

Иван Ангелов не знае ли какви сделки се случват? Не знае, че има вила тук?

Така ли? Айде стига.

Г-н Стоименов, вие като такъв едър предприемач в земеделски сектор…

Земеделец…не едър…

…не бяхте ли канен на срещи с депутати, кметове, в министерството в Обществения съвет към министъра?

Е, как да не съм?

Сигурно.

Значи, казах. Откакто започнах да работя в Гърция, завиждам им благородно на тези хора. Защото виждам как са обединени при кризи. Имаха най-голямата криза, катастрофа. И виждам как всички се обединиха и изпълзяват нагоре. Ей това ме е яд, че всички тука, няма значение, ГЕРБ, Мая Манолова, БСП, това няма никакво значение…Важното е националният интерес на нашата страна.

Ей това всичко те не го разбират.

Аз им предложих, хора, имате 24 часа, съберете се всички. Влезте в парламента. Гласувайте. 120 депутата. 5 човека гражданска квота. Без имунитет. И давайте да работим. И да изведем държавата напред. И това толкова ли е сложно да го направим?

Зелената си папка с документи Стоименов предаде на Мая Манолова (Снимка: Светломир Стоянов)

Това са пет стълба, които имаме като държава. Първият стълб е труд, което ние, българите, сме много работлив народ, много. Особено, при такива кризи много се обединяваме и работим. Вторият стълб е капитал. Какво е капиталът? Целият труд, хора, децата ни, които са навън. Юпитата, които ще се върнат. Не тези юпита предишните, които дойдоха и гепиха някои неща, като „Виваком“-и, и от 800 милиона станаха един милиард и нещо. И после хората казват:

„Ами, ние сега какво да правим, да събираме ли капачки или…?”

“Аз да си плащам ли данъците или да не си плащам, като виждам един милиард във времето тука за нула време, а?!“. Истинските хора ще дойдат.

Третият стълб на държавата – това е земята. Ние имаме най-хубавата природа, най-хубавата земеделска земя и най-хубавите ресурси. Чакай аз да си кажа, бе…Ето сега ви давам интервюто и мене не ме е страх. Третият стълб, казах, това е земята, което е най-важното нещо в държавата, което имаме. За което много държави не могат да мечтаят. И четвъртият стълб – това са пазарите. Имаме ли пазарите, Европейския съюз, всичко имаме. И какво ни трябва?

Трябва ни да се стегнем да работим.

И това искаме. Затова искаме да променим всичките…Значи, всеки един, всички браншовици до един да дойдат тук заедно с тях да обсъждат и да работят. А не такива мишки да се мишкотят тука под масата…Не, открито. Аз какво бих предприел? Оттук нататък всичко трябва да бъде открито. Всяка една сделка.

Зелена папка бяхте внесъл в Комисията по ревизия? Какво съдържа тя като доказателства? За нарушения или за някакви заплахи?

Да, заплахи, да ето казвам, мен ме е страх за живота. Да.

Има ли папка с документи?

Има. Ми дал съм ги там, нека разглеждат. Има прокурори, има съд, има това…

Аз вярвам в нашата съдебна система.

Дал съм ги, нека проверят.

Така, в общи характеристики, какво съдържа тази документация?

Ей това, което казах, което го казах пред всичките – това съдържа.

Сигналите ви са до прокуратурата, или до други органи?

Господине, казах също. Казах, има един наш колега, колега , който е италиански производител на домати. Който дойде с ноухауто тук. Между другото, не съм го питал дали да говоря. Но аз го консултирах, когато му откраднаха фирмата, по-точно не му откраднаха фирмата, и го смениха като управител.

Ексминистърът Петя Аврамова мотаеше Комисията три заседания подред, отрече да е звъняла на Св. Илчовски (Снимка: Светломир Стоянов)

И тогава, когато го смениха като управител, се появи веднага един договор за 1 000 тона слънчоглед за 600 000 лева. И за този слънчоглед за 600 000 лева, от фирма „Градус“ бяха превели парите незнайно как точно на този човек, който го е сменил като управител…

И човекът нито знаеше къде са парите, откраднаха му парите.

Разбирате ли? Ей за това се боря. (Прекъсват го). Откраднаха 600 хил. лв. от италианеца Фабрицио, новият управител, който го е сменил. Прави нова (банкова) сметка на дружеството. И дава в новата сметка на дружеството къде да преведе фирмата „Градус“ (тази сума) по пуснатата проформа фактура!

Партнирате ли по бизнес с г-н (Светослав) Илчовски?  

Не, конкуренти сме. Нашият сектор е конкурентен сектор. Всеки един купува земи. Всеки един гледа да си наема много земи. Това е бизнес. ОК.

Бихте ли посочили фирмите си? Как се казват?  

Четири фирми имам: три в България, една в Гърция. „Агро Бел 2001“, „Агро Бел Хелас“…

Колко ви е годишният оборот?

Павел Стоименов представя сигнала си в парламента (Снимка: Светломир Стоянов за “Биволъ”)

Значи, господине, нашите средства, ние сме публично дружество, можете да видите в Търговския регистър.

Ще видите: фирмите печелят 10 милиона лева след плащане на данъка.

Казах, след плащане на данъка и амортизация. Десет милиона, да, работим почтено. И затова казвам: ние се притесняваме, защото искаме държавата да не злепоставя точно такива хора. Искаме държавата да е държава. Благодаря ви, това е.

Интервю: Николай Марченко, „Биволъ“

Видео, снимки: Светломир Стоянов, специално за „Биволъ“