В реалността ГЕРБ всъщност е по-лукавото, по-десарското и по-нискочелото крило на БКП.

Evgeni Kanev

Вчера се засякохме на едно събитие с много известен професор – познат още като един от лидерите на ранното СДС. След бързата обмяна на формални любезности ме пита между другото:
„А какво мислиш за кабинета?“
„Мисля, справят се прилично“, отговарям аз, в опит да не го дразня с похвали.
„Абе май пак ще дадем на комунистите цялата власт, този път дори без избори“, угрижено заключава той.
Признавам, че тази угриженост – която често виждам дори сред най-близките си – представлява за мен сериозна енигма.
Разбирам, че това е по-скоро психологически, отколкото рационален мисловен феномен, наследен още от блоковото противопоставяне на БСП-СДС (вие-ние) от началото на Прехода.
Да се опитам все пак рационално да го анализирам.
Това мислене – споделяно от много стари седесари – почива на следните три мита:
Мит 1. ГЕРБ е „дясна“ партия, а ББ бие постоянно архиврага БСП (БКП) на избори;
почита старите седесари, дори направи коалиция със СДС;
почита жертвите на комунизма;
и най-вече е гарант на членството ни в НАТО и ЕС и щит срещу Русия.
Безброй са фактите – опровержения:
– преобладаващите политики на ГЕРБ са де факто леви (необвързани с икономическия растеж);
– разсипията и грабежът на публични средства нямат нищо общо с „дясното“;
– а данъчното бреме, откакто ГЕРБ е на власт постоянно расте.
Няма политик за целия преход, който да е правил толкова много услуги за милиарди на Путин и Русия, а НАТО и ЕС бяха постоянно предавани:
– изграждане на руския поток за Путин и Сърбия с български пари и блокиране на връзката през Гърция за друг газ;
– отказа за преговаряне цените на Газпром;
– “платноходките“ на Черно море срещу стратегията на НАТО;
– битката срещу български оръжейни компании в полза на Русия;
– поддържането на монопола на „Лукойл“;
– невключването в „Три морета“;
– нарочното губене на делото за АЕЦ за милиарди и купуването на руските атомни самовари;
– “незабелязаните” руски отровители на Гебрев;
– подсилване зависимостта на авиацията ни от Русия, въпреки че е единствения ни реален враг, която видяхме докъде доведе и т.н.
„Антикомунистът“ ББ откри паметник на духовния си патрон ТЖ.
Мит 2. БСП е архиврага, те са комунистите и трябва на всяка цена да бъдат спрени.
Всъщност хората с комунистическо мислене са далеч повече извън БСП. В реалността ГЕРБ всъщност е по-лукавото, по-десарското и по-нискочелото крило на БКП. В неговата основа е антуражът от обслужващ персонал на Тодор Живков. Ако БСП е БКП на Луканов, то ГЕРБ е БКП на Живков.
Предателство към нашите деди антикомунисти е подкрепата за ГЕРБ. Абсурдно е да се възприема бодигарда на Живков, все още комунист след началото на Прехода и агент на службите за някакъв гарант на каквото и да било.
За да съм обективен – комунисти като мислене има във всяка една партия, въпросът е дали този тип хора доминират. А това зависи от дали съветските хора са мнозинство в нея.
Мит 3. Президентът е комунист и неговото правителство е ляво, комунистическо, проруско. Тяхната цел е диктатура и геополитическа преориентация.
За разлика от много хора, аз имах възможността да опозная Радев отблизо и мисля, че е с класи като човек и държавник над Борисов. Разбира се, не мога да знам всички аспекти на личните му планове и публичното му поведение, но мисля следното:
Румен Радев никога не е бил социалист, нито проруски настроен, ако някой изучи биографията му преди влизане в политиката. Освен, че е генерал, завършил академия в САЩ, то той препоръчва ремонт на нашите руски самолети в полски, а не руски заводи преди да влезе в политиката.
Не знам всички детайли как е разпознат и се съгласява да стане кандидат за президент на БСП, но е ясно, че е политически коректен към техния електорат – на който основно разчита за втори мандат. И е несъмнено проруски в приказките.
Същевременно – за разлика от нашего брата седесаря – призовавам да проследите делата, а не думите му и да изброите колко от неговите действия до момента са били в пряка полза на Русия – дори не искам да ги сравнявате с тези на Борисов, защото е невъзможно.
В служебния кабинет има само двама министри и говорителя, които са твърди социалисти. Но забележете – всички те са противници на Корнелия. Затова митът, че Радев е БСП е …мит. За разлика от ББ, не са известни зависимости на Радев, нито че е корумпиран. Разбира се, има си своите слабости като персона, които не са обект на моя анализ.
А как Радев да е диктатор: няма да проведе парламентарни избори; няма да позволи неговият кабинет да бъде изместен от парламентарен или ще отмени президентските избори наесен? Абсурдно, нали?
Как точно руското влияние се засилва след като се включваме в щатската програма „Три морета“, сътрудничим със САЩ срещу корупцията и сменяме „борците срещу руските интереси“, видно от горното. Нали видяхте и публично нивото на нашата сменена разведка? Те ли са гарантът за НАТО и ЕС?
Опазил ни Господ.
Нещо повече – не само Радев няма да прокара руски интереси, а се страхувам, че следващият парламентарен кабинет ще върне техните изгубени сега позиции. Защото колко по-добри прозападни министри от Василев, Петков и Пеканов може следващият парламент да излъчи?
Много е тъжно, когато се водим от етикетното мислене. На това разчитат комунистите, независимо в коя партия са – с антикомунистически етикети пак да ни управляват.