МИНИСТЪР АСЕН ЛИЧЕВ ПОЕ ЕКОЛОГИЧНИТЕ РАЗКРИТИЯ НА „БИВОЛЪ“

„Забравете за практиката министерството да крие информация от медии“

Написано от Николай Марченко, Биволъ

https://bivol.bg/%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%8a%d1%80-%d0%b0…

Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев се срещна с представител на сайта за разследваща журналистика „Биволъ“. Припомняме, че в писмото на „Биволъ“, внесено в деловодствата на държавния глава и служебния премиер, директорът на медията ни Асен Йорданов призова за спешна проверка на случаите за източване на еврофондове, които да бъдат изпратени до главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши. В писмото си основателят на „Биволъ“ даде да се разбере, че екипът на медията ни е на разположение за срещи с представители на служебното правителство на Стефан Янев, с цел обсъждане на конкретните нарушения и предоставяне на наличната информация. 

Снимка: Светломир Стоянов за “Биволъ”

Шефът на ековедомството е първият министър, който се отзова на поканата в отвореното писмо на „Биволъ“ до президента Румен Радев и служебния министър-председател Стефан Янев за среща с ресорните членове на правителството.

Асен Личев покани представител на „Биволъ“ за работна среща в кабинета си в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) на столичния бул. „Княгиня Мария Луиза“. В срещата взеха участие репортерът на „Биволъ“ Николай Марченко и директорът „Връзки с обществеността и протокол“ на МОСВ Валентин Кардамски.

Снимка: Светломир Стоянов за “Биволъ”

Министърът пое личен ангажимент пред „Биволъ“ да се извършат обстойни проверки на най-важните разследвания на медията ни, свързани с тежки екологични престъпления.

На свой ред, „Биволъ“ предостави на министър Личев редица документи от разследванията, извършвани от репортери на медията в последните няколко години. По този начин сайтът ни внесе на място част от своите сигнали, които шефът на ековедомството взима под личен контрол.

Снимка: Светломир Стоянов за “Биволъ”

Асен Личев изрази съжаление, че предшествениците му на поста като Ивелина ВасилеваНено Димов и Емил Димитров – Ревизоро не са отговаряли на запитвания на медии като „Биволъ“. Последният не бе пожелал и да поднови работата на Обществения съвет към МОСВ, на който разчитаха екологичните организации у нас.

Министърът благодари на „Биволъ“ за работата на екипа през годините, в които самият той е бил един от редовните читатели на медията ни.

Асен Личев се ангажира и да промени модела за комуникация на министерството със средствата за масово осведомяване, като пълното сътрудничество и прозрачността на информацията да се превърнат в ключов приоритет.

„Забравете за тази практика, сега ни предстои да действаме в интерес на обществото, като вие можете да ни помогнете с работата си“, каза министър Личев по повод отказите на предишното ръководство на МОСВ / РИОСВ да предоставят информация на „Биволъ“.

Снимка: Светломир Стоянов за “Биволъ”

Служебният министър  изрази готовност сам да подаде редица сигнали до „Биволъ“ за някои от фрапантните нарушения на своите предшественици, които е заварил в ековедомството. Асен Личев прие и поканата на медията ни за подробно интервю, в което да разкаже как ще се действа оттук-нататък с мащабните престъпления срещу природата в България.

Екипът на сайта за разследваща журналистика „Биволъ“ се надява и колегите на екоминистъра в служебния кабинет да последват примера му. И по този начин членовете на правителството на Стефан Янев да проявят аналогична политическа воля за диалог и сътрудничество с медиите, които от години работят по разкриване на мащабни корупционни афери в държавата.

Снимка: Светломир Стоянов за “Биволъ”

„Биволъ“ припомня също така, че медията ни подаде три мащабни сигнала през май 2021 г. до Комисията за ревизия на Мая Манолова в 45-тото Народно Събрание. Ставаше дума за казуса с контрабандата на тютюневи изделия от страна на „Булгартабак“, за аферата около газопровода „Турски поток 2“ и за скандалните държавни дружества като Българска банка за развитие (ББР) и Фонд на Фондовете (ФнФ). Два от сигналите влязоха в списъка с 22-та случая (от общо 95 сигнала до Комисията), които са поети от главния прокурор Иван Гешев, както стана ясно наскоро от прессъобщение на Прокуратурата на Република България.