Осми литературен младежки конкурс: „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”.

НАГРАЖДАВАТ ПОБЕДИТЕЛИТЕ В ОСМИЯ ЛИТЕРАТУРЕН МЛАДЕЖКИ КОНКУРС НА ЦЕНТЪР „АЛЕФ”
БУРГАС ЩЕ СЪБЕРЕ МЛАДИ АВТОРИ ОТ 5 СТРАНИ
Във вълнуващ празник на хуманизма ще се превърне официалната церемония за награждаването на победителите в Осмия литературен младежки конкурс: „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”.
От тази година конкурсът е международен и ще събере на 24 и 25 юни в Бургас млади привърженици на мира и толерантността от 5 държави.
Конкурсът се организира от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” и вече осем години успява да привлича вниманието на младежите към темата за стойността на човешкия живот, за добротворството и героизма на българите, които не са се уплашили и са спасили своите съграждани–евреи от хитлерофашистката военна машина и ужасите на Холокоста по време на Втората световна война.
„Насочихме се към младите хора, за да предизвикаме интереса им към съдбоносните моменти от историята и техните поуки. Защото единствената гаранция зверствата на Холокоста да не се повтарят, е да не се забравят. И едновременно с това да се помнят и почитат тези, които с риск за живота си се опълчиха срещу тях”, коментира Алберта Алкалай, основател на конкурса и председател на Център „Алеф”.
Над 1200 млади литературни дарования са се включили в осемте издания на конкурса. Повече от 50 са наградените участници. Над 40 български ученици са получили стипендии и парични награди. Наградата на победителите в 4-то, 5-то и 6-то издание на състезанието беше под формата на специално пътуване до Израел за участие в Международен конгрес за млади лидери.
От 2021 г. нататък победителите в конкурса от България ще имат право да получават и годишна държавна стипендия.
Всички номинирани разкази се събират в специален сборник – книжно издание. Заради силното си емоционално въздействие, художествена стойност и възпитателна роля Министерството на образованието и науката обяви сборника за учебно помагало и допълнение към уроците по история. Творбите, включени в сборника, бяха четени в часовете по история и цивилизация, обединени в национална кампания под надслов „Час по достойнство”.
През годините литературната надпревара се превърна в значим форум за младежко творчество, получи институционална подкрепа, вписа се в образователните структури на страната и в Националния календар за талантливи деца.
Сега конкурсът е международен, което дава възможност на организаторите да популяризират и в чужбина българският феномен на спасение на евреите по време на Холокоста. Инициативата получи международна подкрепа в лицето на посолството на Държавата Израел у нас, словашкото Министерство на образованието, науката и спорта, Музея за историята на полските евреи „Полин” във Варшава, Полския културен институт в София.
Тази година в оспорваната надпревара се включиха общо 180 младежи. Те сътвориха художествени разкази на тема: „Ще ви разкажа за моя спасител”.
Център „Алеф” подпомогна творческата фантазия на разказвачите чрез виртуалната библиотека в сайта си и чрез необичайния, но вече традиционен урок по творчество.
Трудната задача да оценят творбите имаха две комисии – за най-добри български и най-добри чуждестранни автори.
Творбите на авторите от България оцени компетентно жури в състав: Радостина Николова,старши експерт в МОН; Георги Бърдаров, писател; Румен Леонидов – поет и издател на сайта Факел.бг; Асен Йорданов – журналист, поет и директор на сайта Бивол.бг; Алберта Алкалай – председател на ЦЕБС „Алеф” и основател на конкурса.
Разказите в категория „Чуждестранни автори” бяха оценени от международно жури в състав: Павол Ранков – писател, Словакия; Николай Фенерски, писател и преводач от словашки; Веред Елрон – културно аташе в Посолство на Израел в България; Дорота Фатер, директор на полското училище към Посолството на Полша в България.
До финала достигнаха 31 участници – 20 от България и 11 от чужбина – Израел, Полша, Словакия и Германия. Техните разкази ще бъдат събрани в четвъртия по ред сборник, издаден от Център „Алеф”, който през тази година ще е двуезичен – на български и английски език.
Всички номинирани ще присъстват на церемонията по награждаването в Бургас на разноски на организаторите. От тях ще бъдат излъчени победителите.
Награждаването, което е сред ключовите събития в културния календар на Бургас, ще се състои на 24 юни 2021 г. от 18 часа в Международен конгресен център Бургас.
Организаторите са предвидили и богата двудневна съпътстваща програма. На 25 юни младите автори ще имат вълнуващи срещи с изтъкнати творци, ще посетят знакови места в Бургас, ще осъществят контакти със свои връстници от други градове и страни, ще намерят нови приятели.
Церемонията по награждаване на победителите в конкурса „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” се провежда под патронажа на Министерството на културата на Република България и със специалното съдействие на Община Бургас. Спомоществователи на събитието са Министерството на образованието и науката, Посолството на Държавата Израел, Посолството на Словакия, Полски институт в София, Клиника „Ню лайф”, Триа Сити Център, Булгариен Директ Райзен, БМФ Порт Бургас, Международен конгресен център Бургас.