ДНСК не е предприела нищо за незаконния кей на Догансарай. Бил поземлен имот, а не строеж

Написано от Атанас Чобанов, BIRD.BG

https://bird.bg/dnsk-kalinov-dogansaray/

Държавният строителен контрол не е предприел абсолютно нищо след като стана известно, че край лятната резиденция на Ахмед Доган е изникнал кей без строителни книжа. Това става ясно от отговор по ЗДОИ на въпроси изпратени от БРРД. Оказва се, че ДНСК не иска да види очевидното – появата на бетонен пристан дълъг 230 метра и оборудван да приема големи яхти на стоянки с ток и вода. Според новия директор на ДНСК Влади Калинов цялата тази инфраструктура се явявала поземлен имот, а не строеж. Ето защо преписка не била образувана.

За незаконния кей се знае вече повече от година след разследването на Биволъ, което доказа със сателитни снимки, че той е изникнал между 2016 и 2018 г. За съоръжението няма никакви строителни документи и то е вписано в Кадастъра с измамното твърдение, че е съществувало още през 80-те години на миналия век. Тогава обаче съществува кей с дължина само 50 метра, а в момента той е 280 метра, като пристроените 230 метра не съществуват преди 2016 г.

След събитията на Росенец от миналото лято Върховна административна прокуратура установи два незаконни обекта в държавни имоти: 200 метра кей с вълнолом и още една постройка на плажа. Въпреки това ДНСК не е установила нищо такова и продължава да счита, че кеят се явява поземлен имот, което напълно устройва ползвателите му.

Ако институциите не се правеха на слепи, а бяха извършили съответните проверки на място и предприели нужните действия, въпросният кей за яхти сега трябваше да е запечатан, забранен за ползване, с отнети партиди за ток и вода и в процедура за премахване. Нищо подобно не се случва нито при стария директор на ДНСК, нито при новия – Влади Калинов, който преди две години се прослави с узаконяването на терасата на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев.