Жълта зона : Случаите на COVID в Бургас се увеличават

Четвъртата вълна на COVID-19 вече е факт у нас, случаите растат

Бургаска област премина от зелената в жълтата зона на увеличен риск. Лечебните заведения поетапно отварят отново COVID легла заради растящите случаи на зараза

Директорът на регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров споделя пред медии :

„Тенденцията е трайна. Първият рубеж, заложен в плана на министъра, е 100 на 100 000 на 14 дена. Ние сега сме 23-24 на 100 000 души“.

Въпреки това лечебната мрежа в Бургас и областта се подготвя да посрещне ново увеличение на болните. В Бургас са разкрити 34 COVID легла и още четири интензивни.

„Предстои днес едно Инфекциозно отделение с 8 легла в Айтос да отвори. А в понеделник ще отворят и в другите големи многопрофилни болници поетапно, в зависимост от броя на болните“.

Очакват се другата седмица резултатите от пробите на заразените филипински моряци в Бургас, както и на регистрирани с COVID-19 чужденци.

В понеделник ще има заседание на областния кризисен щаб, на който ще се обсъди готовността на лечебната мрежа в региона. Вече са предупредени областният управител, кметовете на общини и управителите на здравните заведения в областта. Ще се обсъжда редът, по който ще се отварят COVID-леглата, в зависимост от броя на болните и каква е готовността на лечебната ни мрежа да посрещне нов ръст на болните.

За днес данните са за 9 новозаразени в Бургаска област.

Ваксинирани са малко над 56 хил. души досега в областта.