С отказът си да преговаря с ДБ и ИМВ Слави Трифонов се опитва да изпълни Борисовата роля да сдържа „непослушните“

Ilian Vassilev

Неприязънта на Борисов към ИТН и Слави е „под условие“. Ролята на ГЕРБ бе да изтласка в небитието частта от десни и неконтролирани от задкулисието политици, като представи фейк модел на демократи и атлантици, обилно напоен от корупция. Експремиерът бе приет в Белия дом, а извърши най-голямата услуга на Путин с Турски поток, по-голяма дори от тази, която Меркел извърши. Уж демократ, а извърши най-голямото подслушване на протестъри в най-новата ни история с обвинения в държавен преврат и направи репресивна машина с Вишински начело досущ като в Русия!?
Стряскащо е съвпадението между методите на Борисов и на Путин за контрол върху опозиция.
За Борисов сдържането на Христо Иванов е по-важно от критиката на Слави, за това и атаките му срещу очевидно нескопосаните политически ходове на ИТН с избора на премиери и кабинети, винаги ще си останат подчинени на комплекса му, че партиите и политиците на „градската десница“, срещу които се бори през цялото време се възраждат и заемат централна роля, като усилват позициите си в цялата страна.
Особен кошмар за него е възможността /теоретична/ ДБ да получи мандат и да се опита да състави правителство, ако ИТН пропилее своя с упорството си с 65 депутата да решава еднолично.
Няма съмнение, че с отказът си да преговаря с ДБ и ИМВ Слави Трифонов се опитва да изпълни Борисовата роля да сдържа „непослушните“, но това може да му изиграе лош номер. Защото хората, които имат влияние върху решенията в ИТН, очевидно не поставят на първо място интересите на членската маса и избирателите, да успеят да влязат във властта, да съставят и изберат правителство с максимална подкрепа, а се стремят да опитомят протеста и да прекъснат връзката между енергията за промяна и растящата подкрепа на ДБ, дори просто защото изглежда много по-зряла партия на фона на ИТН.
Ако при мандат или преди това ДБ предложат на ИТН да се обединят около кандидатурата за премиер на Кирил Петков и да предложат минимален списък от реформи и политики, които трябва да се следват, след което изберат най-добрите за тяхната реализация ще поставят Борисов и задкулисието в шах. Защото едните теглят към служебен в редовен кабинет, което е недопустимо, най-малкото защото има служебни министри които са продължение на кабинета на Борисов, други към чист кабинет на ИТН – който реанимира НДВС и други минали опити за мимикрия и контрол върху реформаторските сили.
Фейсбук
колаж: Георги Динев