Скандалът с дисертацията на Пламен Николов

ДЪРЖАВАТА НЕ ОТКРИ ПРОТОКОЛ, А ПОЗОВАВАНЕ В ДОКУМЕНТ, ЧЕ ИМАЛО ТАКЪВ ПРОТОКОЛ ЗА ЗАЩИТА

Grigor Lilov

 

Кое е общото и има ли го между животновъдството и шнорхелната наука?
.
Излезе официално държавно становище на Министерството на образованието и науката по повод скандала с дисертацията на Пламен Николов.
Засега няма становище за средното училище, което бил завършил през 1995 г. – още преди то да е било създадено през 2000-та година.
Давам линк към становището:
Моля, прочете го за обективност преди моите бележки!
.
След като видяхте становището, да го допълня и аз.
МОН не заявява
– кога е защитена тази дисертация на научен съвет в СУ „Св. Климент Охридски”;
– не заявява кога е минала през цедката на ВАК;
– не сочи такъв протокол за такова получено одобрение на ВАК, а посочва друг документ, създаден за нуждите на библиотеките, (този друг документ се е позовал при депозирането на нянакъв номер на протокол за състояла се защита)
.
Освен това МОН заявява следното (цитат):
„През 2005 г. Висшата атестационна комисия (ВАК) е предала дисертацията на Пламен Николаев Николов в Народната библиотека „Кирил и Методий“ и в тогавашния Централен институт за научно техническа информация (ЦИНТИ) без задължителната информационна карта, която съдържа детайлите, свързани с нейната защита.
Това е изрично отбелязано в опис на дисертационни (хабилитационни) трудове, депозирани от ВАК, с номер № 91 от 16 май 2005 г., който се съхранява в Националния център за информация и документация (НАЦИД) към Министерството на образованието и науката (МОН) – наследник на ЦИНТИ.
Документът се позовава на протокол № 13 от 18 октомври 2004 г. на научна комисия 12 на ВАК.” (край на цитата)
.
Няма да се спирам как и защо сега се оказва, че не е спазено абсолютно задължително изискване, без което според правилата никакви документи не могат да бъдат приети.
Ще се спра на друго, съвсем скандално обстоятелство в официалното държавно становище.
Посоченият протокол № 13 от 18 октомври 2004 г. на научна комисия 12 на ВАК, на който е позоваването, е идентифицирал коя научна комисия – 12-та на Висшата атестационна комисия (ВАК) и съответните научни специализирани съвети към нея са разгледали и одобрили дисертацията на философа Пламен Николов.
Научна комисия 12 на ВАК по онова време е …. Научна комисия по животновъдство и ветеринарна медицина (!!!!????) в състав:
* проф. Цанко Василев Яблански – председател
* проф. Борислав Николов Тодоров – заместник председател
* проф. Димитрина Асенова Георгиева – секретар
.
Да приемем според държавното становище, че на документи, и то не всички необходими, наистина съществува дисертация на философа – кандидат-премиер, посветена на понятието време. (и сигурно с усилен ударен труд вече я има и налице)
Но възниква въпроса какъв специален нечовешки – животински шнорхел, както се вижда, тя е ползвала за успешно гмуркане в дълбоките научни води?!
За такива трудове като неговия си е имало комисия на ВАК по обществените науки или комисия по физическите науки (със съвсем други идентификации, а не 12), занимаващи се с психологическо-физичната категория и величина време.
БЕЛЕЖКА КЪМ „ЮВЕЛИРИТЕ“:
Никакви фалшификации няма да ви помогнат: масиви данни за структурата на ВАК по онова време и официални документи пак от времето на онези години има навсякъде по света. Не ме карайте да цапам България с пореден международен скандал, както стана с Калина Илиева въпреки предупреждението ми и дори се стигна до осъждането й под натиска на Германия.
.
Аз имам обяснение с доказателства защо появилият се документ е свързан с тази комисия. Но ще изчакам държавните институции да обяснят поредната нелепост в толкова срамните истории около предложеният/самопредложил за държавен спасител.
Само ще посоча извън данните по разследването ми, само като ремарка защо документът, който е открит, е точно за тази комисия: по липса на други възможности в условия на противопожарни действия да се потуши скандала.
.
И защото няма как другояче, след като посочиха проф. Валери Костов Динев като научен ръководител на шнорхел-дисертацията.
***** Някои аспекти в определянето, същността и спецификата на катогериите „структура” и „функция“ и тяхното значение за биологията и медицината” е темата на дисертацията на проф. Динев, с която навремето става кандидат на науките.
Синтезирано е представена така: спецификата на тяхната диалектика е проследена на различни нива – от организмово до молекулно. Изследвана е методологическата роля и значение на категорията структура и функция в медикобиологичното познание.
***** „Модели на човешко поведение” е темата на докторската му дисертация. Очертават се биологически модели на човешко поведение, опиращи се върху генетичната наследственост и функционалната асиметрия на мозъка.
Интересите на професора са в областите биология и медицина и като логично следствие – в антропологията.
Интересите на докторанта Пламен Николов поне според посочената тема на дисертацията са в областта психология и съответно физическата и психологическа категория „време”.
Няма как научен ръководител – специалист в една област да е научен ръководител на дисертационен труд в съвсем друга и различна област.
Няма начин как научен труд в една област да се разглежда от специализирана комисия в съвсем различна област.
Освен ако наистина навремето това е станало изцяло по втори, напълно аморален начин.
Или пак аморално да са търсени, заплашвани или купувани хора, готови да заложат име и имидж в „операцията” на „ювелирите” и затова е посочен този научен ръководител, и тази, а не друга комисия на ВАК.
.
МИГРАЦИЯ НА ДОКУМЕНТИ И ИСТИНИ
.
Освен това МОН в становището си посочва „миграции на базите данни”, вкл. и на тези за Пламен Николов, с което гащите на отговорните и държавата вече са вързани от каквато и да вина а неверността на данните:
*** първа база данни за дисертациите и присвоени научни степени – до 2011 г. във ВАК
*** мигриране на първата във втора база данни – в НАЦИД до 2018 г.
*** трета база данни (мое допълнение: модернизирана с европейско финансиране) – от 3 октомври 2018 г.
Според държавната институция при тези „миграции” данните на Пламен Николов изглеждат като запазени и непипани (коригирани, подправяни и т.н.) от … 2011 г. насам.
А преди 2011-а фигурирал ли е въобще, след като е защитил през 2004?
За това се мълчи!
.
И ако е фигурирал поне във втората база данни от 2011 г., защо датата на идентификацията на това лице и дисертацията му се появяват като записани с дата чак в третата база данни – през 2018-та?
.
НАКРАТКО:
МИНИСТЕРСТВОТО НИ ИЗЯСНИ,
.
***** че философ вероятно е защитил дисертация във Висшата атестационна комисия пред научна комисия по животновъдство;
***** че не съществува засега оригинален протокол за каквато и да е проведена защита, но в някакъв документ за нуждите на библиотека има позоваване на такъв документ и затова май го има и в действителност, макар че не го посочват (засега не са го намерили);
***** че данните за дисертацията и научната степен на доктора по философия Пламен Николов „мигрирали“ по различни бази данни многократно и затова не били пълни;
***** че данните за дисертацията не били пълни, защото изискването било въведено юли 2018. Но за истинските, тези без шнорхели дисертации винаги е имало такива изисквания и преди посочената година и те са отразени с пълни данни;
***** че засега това е наличното черно на бяло.
.
КОНТРАДЕЗИНФОРМАЦИОННАТА КАМПАНИЯ
КАКВО РАЗКРИ?
.
А сега да видим и другата сензация, за която предупредих в коментар под поста си вчера, че ще се появи навсякъде и първо в някоя по-незначителна местна медия, от която после ще я вземат големите, за да не ги винят в дезинформации.
Днес маса авторитетни сайтове и медии представят проф. Валери Динев, научния ръководител на кандидат-премиера с негово потвърждение, че е направил дисертация – от dir.bg през offnews.bg до actualno.com. и кой ли не и дори бил пожелал да го вземе за свой асистент.
В това преразказване, което невярно и съвсем умишлено се сочи като интервю, е съществената разлика с истинското интервю на бившата учителка и директорка на кандидат премиера Валентина Тодорова, която също разказа за философа-кандидат-премиер. Напомням, че тя от първо лице тя сподели за момчето, учило при нея, макар че по онова време такова училище не съществува (СОУ „Екзарх Йосиф” е новосъздадено през април 2000 г., когато Пламен Николов е бил … 23-годишен!) и няма как да е преподавала в такова училище не само на него, а и на когото и да е било.
Всъщност Пламен Николов е възпитаник на средното спортно училище в Шумен, което в биографията му и изказванията му невярно е посочено като хуманитарна гимназия.
Втората след него – водача в Шуменската листа на „Има такъв народ“ – учителката Нерихан Ибрям, която ще го замести като депутат, ако Пламен Николов бъде избран за премиер, също е със спортен профил. Знаят се от там – от шуменското спортно. (сега Нерихан Ибрям преподава в 153 спортно училище в София).
Соча и този пример, защото хората ахкат и пъшкат кой какво казал, без да си дават сметка, че много често документите са далеч по-истински и верни от „очевидците”, които са подготвени от Задкулисието или неволно могат да бъркат спомените си.
.
И да се върна на случая с интервюто на научния ръководител.
Първа в тази редичка на централни, самотитуловали се „медии-авторитети“ беше „Епицентър“ на главната му редакторка Валерия Велева.
Ясно е защо е първа в защитата на доктора по философски науки, стяган от Задкулисието за министър-председател.
Ако сте забравили, да ви напомня, че навремето имаше един скандал между нея и друг научен деятел по философските науки. Разправията между журналистическата съвест на обществото Велева и видния философ с научна степен Ахмед Доган дори не докосна екзистенциалното, защото веднага се приземи в най-емпиричното – дори до онова за чистотата на едни, ще цитирам израза „гащички”.
Но като всяка песен и онзи „Развод ми дай” имаше край. Как беше приказката – „стара любов ражда не хваща“, макар че аз бих я преформатирал на „интерес ръжда не го лови”. Защото „Епицентър” според редица експерти, а и според мен е неофициална медийна трибуна ДПС и необявен, но реален говорител на „Сараите”.
.
След тази медия като по команда се подредиха и други „медийни авторитети“.
Да, ама нито една от тези медии, правейки това представяне на премиера от „интервюирания професор“, не помества всъщност каквото и да е интервю с него. Всичките преразказват какво бил казал професорът.
Какво бил казал, а не какво им бил казал.
Направихте ли разликата?
Защото професорът – научен ръководител на шнорхел-кандидат-премиера не е говорил с тях тези дни, а и не само тези дни.
Въобще не говорил!
Камо ли пък за бившия си докторант!.
Нямал е такава възможност!
.
Първоизточникът на сензацията е съвсем друго издание.
Нарича се „Зона нюз” и изгря като по команда с линкове от 5 души под предишния ми пост с мои разкрития за „дисертацията” на Пламен Николов заедно с още две такива местни сайчета от другия, черноморския край на България. Изгря с едновременни коментари на тези тролове, някои от които се поувлякоха (единият успя да изспами 4 еднакви копи пейст коментара с този линк за изявлението на научния ръководител на кандидат-политика, докато търпението ми се изчерпа и накрая го блокирах)
„Зона нюз” е дребно регионално сайче – едно от 13 журналистически в онзи регион и често се използва за специфични пропагандни кампании.
Колегите от него твърдят, че са правили интервю с професора-научен ръководител на кандидат-премиера.
.
Да, ама и те не са направили, както и останалите, преписали от тях, интервю с него. И те, като останалите, преразказват онова, което май им е бил казал професорът, но не им го е казвал.
Накрая лъсна действителният източник на сензацията за моите фантасмагории: Антон Тодоров – специалист по политически екзорсизъм (прогонване на демони и дяволи), както се представя в профила си.
Бившият автор на антигербовата и антиборисова книга „Шайка”, по-късно станал гербов депутат, а след това – доверен политолог на Бойко Борисов е достатъчно известен, макар че предаването му в телевизия „Европа”, овързана с Пеевски, не е особено популярно.
Та Антон Тодоров се обадил на професора, за да вземе изявлението му и го предал на „Зона нюз”, за да го преразкажат и те, лансирайки го уж като интервю, което от своя страна да преразкажат редица централни медии, представяйки го като интервю.
Въобще „един леля ми каза, ама не е точно тя, понеже друга леля й доверила, ама и втората не е, а е трета, която се разклюкарствала пред втората, но и третата…” и т.н.
Това е похват на „контрадезиформационните операции” (специализиран термин от науката за пропагандата), когато трябва да се посее съмнение в една истина, понеже е невъзможно да се опровергае пряко, вкл. и чрез изявление, понеже ще лъсне лъжата, както в случая с учителката на Пламен Николов.
Така по веригата никой не може да носи отговорност, защото всеки може да си измие ръцете – от медиите до професора: те – „предоверих се на колеги” или съответно той – „преиначиха ми думите”.
.
КАК ДЕЙСТВА ЗАДКУЛИСИЕТО
.
А сега вместо пикантериите да видим наистина сериозното в тази история.
Въпросът е защо един доверен човек на ГЕРБ защищава в скандал друга партия, която се води като най-основен противник на ГЕРБ, вече по-ожесточен дори и от БСП?
Отговорите са много и все са верни.
1.
Първият отговор е, че авторът на книгата „Шайка – Бойко, Росен, Цецо и другите“ стана част от Шайката и политолог на Бойко в неслучаен момент. Моментът беше тогава, когато Шайката ГЕРБ и мафиота Бойко Борисов съвсем здраво се прегърнаха с шайката ДПС и чрез мафиота Делян Пеевски сключиха „союз нерушимый”.
2.
Вторият – зад Тодоров стои могъща незрима сила, която го пласира първо като депутат, после като доверен политолог при Борисов въпреки огромната лична неприязън между тях.
И която после внимателно го изтегли настрана от това ярко политическо присъствие (знам причината, но има и един неприятен забраняващ ми закон за нея). Изтегли го, но осигурявайки му обществена трибуна в телевизия, асоциирана с Делян Пеевски.
Тук възниква въпросът наистина ли е толкова голям интересът на Пеевски, ДПС и Задкулисието зад тях да се избере Пламен Николов за премиер и защо са готови за целта на всякакви такива операции с целия риск да бъдат осветени интригите им?
3.
Самият Борисов също има интерес от този избор. Какъв е той е дълго за обяснение.
Но запитайте се, какъв беше интересът му да издигне срещу Румен Радев неизбираемата кандидатура на Цецка Цачева, да не издигне кандидат за омбудсман срещу възпитаничката на руски снайперистски университет, създаден от руска секретна служба – ГРУ (буквално вярно е – с курс по снайперско дело и др. подобни „науки“ – имам пост с разкрития за дипломата на Майчето), да не е посочил още кандидат-президент срещу Румен Радев и редица такива необясними и алогични постъпки?
И понеже емоционално ще възразите – ама те всички се карат така помежду си, че аха-аха да се избият, че ще самоцитирам от мое разследване преди четвърт век:
§ (цитат): „пръстите на една РЪКА може да се движат и един срещу друг, но само така се получава желания захват, с който се пипва златната ябълка.”.
.
ПРЕДЛОЖЕНИЕ
.
С какво се е занимавал проф. д-р на философските науки Валери Костов Динев, научният ръководител на шнорхел кандидат-премиера?
**** Някои аспекти в определянето, същността и спецификата на катогериите „структура” и „функция“ и тяхното значение за биологията и медицината” е темата на дисертацията му, с която става кандидат на науките.
Синтезирано е представена така (цитат от автореферата): „спецификата на тяхната диалектика е проследена на различни нива – от организмово до молекулно. Изследвана е методологическата роля и значение на категорията структура и функция в медикобиологичното познание“.
**** „Модели на човешко поведение” – е темата на докторската му дисертация. Представена е така (цитат от автореферата му): „очертават се биологически модели на човешко поведение, опиращи се върху генетичната наследственост и функционалната асиметрия на мозъка.“
.
Интересите на професора – научен ръководител са в областите философия на биологията и медицината и като логично следствие – в антропологията.
Като тема на докторанта му Пламен Николов се води философията на времето – в областите психология и физика.
Дисонанъст е повече от явен,антилогичен и недопустим според научните правила,
Аз знам защо е бил посочен точно този човек като научен ръководител. И не само той, а и рецензентите за тази дисертация.
И затова предлагам на телевизиите, които днес ме поканиха и на които отказах (не желая на запис при големи скандали – записите се манипулират) да ме съберат заедно с професора – научен ръководител – на живо в студиото, за да срещнем истините ни.
На живо!
Бъдете сигурни, че това няма да се случи, няма как да се случи.
.
.
Често казано, след толкова разследвания ми пищи от фалшивите дипломи и скандални със съдържание или несъстояли се дисертации на разни държавници – от Борисов, Станишев, Доган до дребосъците – Калина Илиева, за която измислих и от която тръгна понятието „калинка”, през бившия енергиен министър Делян Добрев и бившата шефка на парламента Цецка Цачева до днешния случай.
Скандалите и лъжите нямаше да ги има, ако учените си бяха на местата и поне с малко отговорност пред съвестта си, обществото, децата им и внуците им, които живеят в западаща България.
Трябва да бъдем безжалостни и ще бъда вече и към тях. Защото политиците ни нямаше да са такива нелепости, ако нямаше хора, които да не им спомагат при извайването на фалшивите им обществени визии-профили
.
*** не се смущавайте от картинката. Това е линкът към официалното становище
Фейсбук