Чужди медии за гафовете на Слави Трифонов

Неуспехът на ИТН увеличава перспективите за нови избори тази година, създавайки политически вакуум, който може да попречи на способността на България да се справи с очакваната нова вълна на COVID-19 или да се възползва от фонда на ЕС за възстановяване от коронавируса, пише  „Ройтерс“.

„Ройтерс“ посочва още, че „Има такъв народ“ не  е успяла да спечели подкрепата на своите потенциални съюзници, които са две малки антикорупционни партии, след като е  отказала да подпише политическо споразумение  и  е предложила министри, които според ДБ и ИБНИ са негодни за борба с корупцията на високо равнище в най-бедната държава-членка на Европейския съюз.

Медията припомня и думите на лидера на „Има такъв народ“  Станислав Трифонов: „Ясно е, че протестът срещу ГЕРБ и всичко (което беше направено) от ГЕРБ остана в миналото, докато в момента в парламента виждаме политически амбиции, лицемерие, лъжи, предателства и игри, които са абсолютно неприемливи за мен“.

В своя публикация „Politico“пише : България е на път към трети избори от април насам, след като Слави Трифонов, водещ на ток шоу и певец, спечелил вота на 11 юли, заяви, че не е успял да събере достатъчно подкрепа за работеща коалиция.

Трифонов яхна вълната от обществено недоволство от корупцията и мафията, но от тогава се мъчи да се представи като „изчистващата метла“, която ще реши проблемите на „пленената“ държава, особено в областта на съдебната система.

Партиите на протеста са скептични по отношение на действията на кабинета на Трифонов за премахване на корупцията и не желаят да го подкрепят, пише още „Политико“. Социалистическата партия също отказва подкрепата си за кандидата на Трифонов за вицепремиер.

„България потъва в политически хаос“: така е озаглавен анализът на Клеменс Ференкоте за политическата ситуация в България. Текстът е публикуван в „Тагесшау“. Авторът отблязва, че днес трябваше да бъде одобрено новото българско правителство. Но победителят в изборите Слави Трифонов с партията си ИТН се отказа в последния момент. Ходът на Трифонов е определен като „политическа бомба“.

по материали от интернет