Записи: Специализираният съд и прокуратура мачкат арестуван бизнесмен. Отказали му от Сарая

Записи: Специализираният съд и прокуратура мачкат арестуван бизнесмен. Отказали му от Сарая

 

В два записа, които са очевидно свързани, бившият депутат и бизнесмен Димитър Ламбовски и бившият адвокат Румен Хинов са документирани как отказват да преведат пари по сметките на кредитодателя на Ламбовски – “Маршал кредит груп”. Като основен аргумент Хинов изтъква привикване в Специализираната прокуратура от шефа на Специализирания съд Мариета Райкова за среща с неназован прокурор, който го заплашил с дело за пране на пари, ако направи сделка.

В разговорите Ламбовски претендира, че Хинов е негов кредитодател и че му е прехвърлил фирмата си, на която по-рано фиктивен собственик е бил неговия шофьор. Според регистрите Александър Борисов Александров прехвърля собствеността на Хинов. Той е свързано лице с Ламбовски.

Хинов пък твърди, че е близък с председателя на Специализирания апелативен съд – Мариета Райкова и е бил предупреден на организирана от нея среща да не превежда пари по сметки, които са свързани с Веселин Денков.

В записа Хинов разяснява откъде се познава с Райкова: “близки сме, учихме заедно“. Когато той беше потърсен за коментар дали познава Райкова, Хинов първо отговори „не зная за какво говорите“, после, когато въпросът беше повторен отговори, че не я познава, противно на твърденията си в записа.

Потърсена за коментар по електронна поща дали познава Румен Хинов, Мариета Райкова потвърди, че е учила с Хинов, но оттогава не поддържала връзка с него.

“Лице с такива имена имах по време на следването ми  в СУ „Св. Климент Охридски“, но с него не съм общувала оттогава, т. е. от 25 години.

Райкова отрече да е обсъждала с Хинов нещо свързано с работата ѝ: “С лице с имена Румен Хинов не съм общувала нито по преписки на Специализирана прокуратура, нито по някакъв друг повод”.

Самият Ламбовски беше потърсен от БРРД и запознат с детайли от записите, но отрече да е имало такъв разговор.

“Запознай се. Това е Румен Хинов, измамника от Кюстендил”

В първия запис на представител на “Маршал кредит груп”, когото Ламбовски нарича „Бате Дани” Ламбовски е представен Румен Хинов – юрист и вписан адвокат с много лоша репутация. Името му се свързва с имотни измами. В различни публикации се твърди, че е лежал в затвора, но не става ясно дали е бил осъждан. Димитър Ламбовски ги представя красноречиво:

Ламбовски: Това е Румен Хинов, измамник от Кюстендил

Бате Дани: Ама измамник ли е?

Ламбовски: Според мен е най-добър.

Тримата говорят за някакви обособени части по имота за продажба, който има ипотека в “Маршал кредит груп” и, че Ламбовски е „някакъв човчец скрит получател“. Той носел цялата тежест на отговорността, а те активите.

Бате Дани: Жоро (купувачът) е намерил някакъв дефект – 206 кв. обособена част.

Въпросния Жоро работел с Паскал – този с цигарите (контрабандист известен), не този с фитнеса.

В хода на разговора Хинов изтъква близост с държавното обвинение и с Мариета Райкова:

В Специализираната прокуратура и там ми казаха, че ако как да го обясня разбираемо… да си направя сметка, като титуляр актива, ако се направи превод към вашата фирма, най-вероятно ще ме „прикачат“ като самостоятелно вторично пране на пари. Казаха ми го директно. 

Бате Дани: А това какво общо има?

Хинов: Ми тъй-като има сделка и аз съм тука, за да знаем какво пра‘йме по тоя случай.

Бате Дани: А къде е прането?

Хинов: ‚Начи от това никой не се интересува в тази страна. Тука не спориме по правния проблем, спориме по това, че по някаква причина прокуратурата образно казано блокирва плащания към вашата фирма.

Бате Дани: Всеки ден има плащания към фирмата…

Хинов: Надявам се, вероятно това се следи обаче. (…) аз съм тука, за да вида наистина ли ме заплашва подобно нещо и как може да се разреши този проблем. Щото аз няма да рискувам, каквото и да се случи, да потегля към Черкована… (телефонът звъни) …глупостите, които са се случили на основния съдружник във фирмата, не искам и мен да ме сполети, казвам си честно, независимо как мисли г-н Ламбовски, вие или… просто казвам, че….

Бате Дани: Това звучи нелепо.

Хинов: не звучи никак, щото аз съм го преживял…

Бате Дани: А кой от СП?

Хинов: Не е административния ръководител, който го уволниха, в смисъл го преместиха…

Бате Дани: Тоест? Тайна е името на прокурора ли?

Хинов: За сега, да.

Разговорът по думите на Хинов е бил неофициален. Бате Дани изтъква, че в последните седмици били реализирани 2 погасявания. Едното за 700 000 лв. но никой не е закачал кредитополучателите. Тогава  Хинов обяснява:

Всъщност ме заведоха до прокуратурата и ме заведе председателката на СНС Мария, тя ми е позната. Съдия Мария, позната от Търново.

Бате Дани: Мариета?

Хинов: Точно така. И ми каза, сериозни са нещата, познаваме се, правя го за теб. И така, общо взето за това нещо съм много притеснен. В крайна сметка правен спор за съставомерност на деяние се решава от същия съд, който тя ръководи. И не ми се приказва и дори да се случи. Тоест аз винаги съм на принципа по-добре не прави деяние, отколкото да спориш с държавата и нейните органи за съставомерност, виновност и какво ли не.

Хинов повтаря, че не иска да нарежда пари по сметките на “Маршал кредит груп”, за да не го разследват за пране на пари. Тримата стигат до извода, че трябва Хинов да преведе парите на Ламбовки, а той да си погаси дълга от 1 185 000 лв.

Бате Дани: Вие сте предупреден от председателката на съд?

Хинов: Не, от прокуратурата, където ме заведе с протекция председателката на Специализирания наказателен съд, която ми е много, много, добра приятелка.

Думите на Хинов , ако са истина, обосновават хипотезата, че държавното обвинение и СНС участват в нерегламентиран натиск на кредитна институция и препятстват събирането на задълженията от кредитополучателите. Излиза, че Специализираното правосъдие действа като бухалка за обслужване на бизнес интереси, а не е инструмент за борба с престъпността.

“Ще остане вътре за години”

В следващ запис става ясно, че ще започне опис на имуществото на Ламбовски, защото не си погасява задълженията към “Маршал кредит груп”. Скандалът започва, когато служител на ЧСИ Мариан Петков връчва съобщение на Димитър Ламбовски, че имуществото му ще бъде описано, защото задължението му към “Маршал кредит груп” е станало изискуемо. Ламбовски е теглил кредит от кредитната институция на Веселин Денков, като е смятал да го погаси, когато продаде на Стоян Мавродиев имот в Гърция. В предходна публикация става ясно, че Мавродиев купува имота, за да премести Борисов любовницата си от Барселона в Гърция.

Когато съобщението, че имуществото му ще бъде описано му е връчено, Ламбовски започва да заплашва представителите на “Маршал кредит груп”. От своя страха Хинов, който го придружава пък отправя послание към ЧСИ-то, което може да се приема за заплаха.

Ламбовски: До сега го жалих Веско, че е вътре, но от утре считай, че ще остане вътре за години.

Хинов: Кое е ЧСИ-то?

Адвокат: Мариян Петков.

Хинов: Значи кажете на Мариан, само и само, че миналия път това което му се случи с тръбата (беше бит с тръба)  може да се повтори пак, ако продължи така, само че и с парични такива взаимоотношения… 

Ламбовски: Знаеш ли как ми развърза ръцете? Щото до сега към Веско не съм искал да направя рестрикции. От утре гледай само! Първо медиите гледай!

От утре не, от петък гледай медиите, как съм носил кинтите нали обратно в офиса, за да се дава на Пифа, кои дати, какви извлечения! Само гледай петъка медиите! От тука вече второто обвинение не му мърда, щото първото е уговорено.. (не се чува) Това обвинение няма да им мине, щото е съшито с бели конци. Обаче това нещо е такава обида към мене, каквато не мога да забравя. (…) Аз зор нямам, аз ви казвам, че ще го блокирам за 3-4 години, аз зор нямам. Човек, като не си преценява позицията към даден момент и прави такива неща, това си е негово решение! Той си е преценил, ще се оправя, идват избори. Второ, трето, пето. Но аз не съм правен да не казвам къде.

Ивайло Георгиев – Пифа е съпроцесник на Денков по обвинението за лихварство и ОПГ.

Когато страстите вече са уталожени  Ламбовски казва че отиват към сделка за имота, който е ипотекиран. В хода на разговора Хинов отново повтаря, че е известен измамник като подчертава, че адвокатът на Денков го е представил така в офиса на “Маршал кредит груп”.

“В Спеца му ръгаха бъбреците и му взеха всичко и кучето и жена му”

Впоследствие Ламбовски настоява “Маршал кредит груп” да продаде задълженията му на трето лице, като цесия. Хинов е представен в ситуацията като кредитор на Ламбовски. Ламбовски дори иска да бъде упълномощен за да продаде задълженията си към Денков на трето лице. Хинов настоява, че Денков ще бъде обвинен в пране на пари и ще стане, “като Навални”.

„Явно г-н Денков и фирмата са любимци на прокуратурата в момента. Независимо, че не са ви повдигнали обвинение за ОПГ и за пране на пари, най-вероятно ще ви го сглобят така или иначе. Ако не днеска, ще е утре. Няма никакво значение, защото едно обвинение повече или по-малко, то не е страшно. Всеки има по няколко в тази страна. Може да стане и активен борец някой ден, срещу властта, която го е репресирала, като Навални, нещо такова. И по този повод се свързаха с мене от Специализирания наказателен съд. Както казах и на Дария, близки сме, учихме заедно и така нататък, няма значение и казаха, че е хубаво да си поговоря с прокурори в Специализираната прокуратура, на които е поднадзорен г-н Денков.“

Хинов отказва да отговори с кой прокурор е говорил, но твърди, че му казали как КПКОНПИ ще се занимава с това нещо и най-вероятно ще блокира активите на Денков, включително и акциите в “Маршал”, както и самото дружество, за пране на пари.  „И казаха ти си наше момче, хубу момче,  не знам дали е така, нямам представа, но за да не пострадаш е хубаво да не плащаш никакви пари по сметки на “Маршал кредит груп”.“ Иначе имало опасност и той да влезе в хипотезата, че пере пари. Хинов претендира, че е финансирал Ламбовски и е придобил права върху имотите и е титуляр. Хинов и Ламбовски твърдят, че имат купувач, но те не искат да преведат парите му по техните сметки. В разговора става ясно, че Денков е определил Хинов като измамник от Кюстендил, но Ламбовски не е съгласен с тази „формулировка“.

„Е хубу, измамник от Кюстендил, за пък съм измамник от София. Дето се вика, всичко сме правили в живота си. Всеки е правил нещо. Щото той не е бил чейнчеджия, всеки е бил нещо“

Представителят на “Маршал кредит груп” казва, че Денков е фрустриран, защото се случват неща, за които не знае. Тогава Ламбовски отговаря „Какво не знае, че аз си прехвърлям фирмата? От шофьора ми отива при Румен? Щото с Румен си имаме други уговорки, той ми е дал допълнително финансиране, и иска за обезпечение с първа и втора ипотека (….) имаш си гаранция 100%. От първа ипотека не можеш да избягаш. Каквот’ щеш да направиш, че аз съм прехвърлил дружеството, щото не искахме други ипотеки, за да ми осигури другите пари, О.К., ама това не ощетява кредитора. Има си обезпечение. Имот за милион и осемстотин хиляди евра, за който са дадени 450, от които съм плащам 3-4 години пари, а сега дължа 600… извинявай!“

“Отказаха му съвсем горе от Сарая”

Адвокатът му отговаря, че му е претендирана само договорна лихва и никакви неустойки. Това е реверанс на Денков. „Ти си единственият кредитополучател, който няма претендирани неустойки, няма да ги начисляваме по делото.“

В разговора Ламбовски настоява, че кредитната институция ще бъде разгледана от прокуратурата, като „пералня за пари на Денков“, а Хинов допълва, че „те хванаха един човечец го държаха 8 месеца и му ръгаха бъбреците и му взеха всичко и кучето и жена му, бебето, че са ОПГ, направо ти казвам, че не знаеш в Спеца какво става явно.“ Ламбовски заявява, че ако е достатъчно търпелив ще остане без кредитор, защото “Маршал кредит груп” ще бъдат заличени, като кредитна институция. Ламбовски изтъква, че не е бил некоректен, но последните 7-8 месеца, като се е променила ситуацията при него е спрял да погасява.

„Не съм виновен за това, което се случи с Веско, нито съм казал нещо някъде, нито съм казал. (….) Като беше вътре, аз предоставих неща веднага, нали как да се измъкне от вътре. Нали Ивайла ходи, но му отказаха съвсем горе на Сарая, обаче аз му ги дадох.

Ивайла Бакалова е съпругата на Веселин Денков и има дете от Румен Гайтански – Вълка, който е официален съдружник на Ахмед Доган. Потърсена за коментар дали е комуникирала със “Сарая”, както наричат резиденцията на почетния председател на ДПС Ахмед Доган тя каза, че не е имало такава комуникация, разговаряла е с него само веднъж и не е била пращане от Ламбовски никъде.

Хинов се включва „Желаете ли да шляпнеме грубо казано купувача , докато е още „жив“ и желае или желаете да се сблъскваме? Както прецените.“ Купувачът е описан, като “на Паскал човек и има пари от други работи“.

Ламбовски обявява, че е обект на оперативен интерес и го слушат и гледат, защото е скочил на Гешев и е отишъл при „джуджетата“. Хвали се, че при Бойко Станкушев (Антикорупционния фонд) ‚клипът“ му има 2 милиона гледания, а него „американците го финансират“. Прави също заклчението „не ме прибраха, обаче ме слушат от всякъде“.

Освен Ламбовски, клип за АКФ направи и съпругата на Денков Ивайла Бакалова. Тя предостави записи с бившия депутат и премиерски съветник по корупция Яне Янев, чието посредничество е търсила, за да извади съпруга си от ареста. В изповедта на Бакалова се споменава също сюжетът с местенето на любовницата на Борисов от Барселона, но не в Гърция, а в Дубай, където тя помогнала да се уреди училище за нейното дете.