ВОЙНАТА ВЕЧЕ СЕ РАЗРАСТВА

Grigor Lilov

Да се развява руско-евроатлантически флаг в днешните времена е абсурд! Настанало е време разделно!

Депутатите започнаха да обсъждат съдбата на бюджета.
.
Водещият финансист на „Има такъв народ” Любомир Каримански обяви, че няма да се бърза с актуализацията, че аналитичната част в проекта на правителството е слабо развита и няма достатъчно разчети. В резюме: ние по принцип сме за актуализация, но сме против тази актуализация (на служебния кабинет).
БСП иска да не се бърза с актуализацията, понеже аналитичната част е слабо развита и няма достатъчно разчети. В резюме: ние по принцип сме за актуализацията, но ще сме против тази актуализация (на служебния кабинет)
.
ГЕРБ заяви, че е срещу каквато и да е актуализация на бюджета.
ДПС заяви, че е срещу каквато и да е актуализация на бюджета.
.
Ясно се видя как се води войната срещу реформаторското крило в правителството. Задкулисието поде яростна атака срещу него. Нападението във фронт е поверено на ГЕРБ и ДПС, обходът по фланговете – на „Има такъв народ” и БСП.
.
На този фон спешното излизане на главният прокурор Гешев в отпуск, за да не се яви пред парламентарната комисия, не е изненада.
Не е изненада, че Слави Трифонов заяви, че партията му няма да влиза в никакви кабинети и ще бъде конструктивна опозиция. ГЕРБ е на същата позиция. ДПС е за програмно правителство, следователно за „плаващи мнозинства”. Тип управление „сламено”, както беше наречен мандатът на премиера Любен Беров (1993-1994)
Не е изненада и озъбването на Карадайъ покрай скандала с гражданството на Кирил Петков в отговор на репликата на президента Радев по повод родните и чуждите Родини. Това вече е нападение на Задкулисието и от засада – в тила на врага, срещу логистиката му и подкрепата, която получават от друга, трета сила.
.
В тази връзка пак ще припомня казаното от Карадайъ на срещата с Мустафа Шентоп, шефа на турския парламент:
„Тaзи зeмя (бел: Бългaрия) e нaшaтa зeмя. Ниe нe cмe имигрaнти тук. Турция e нaшaтa Рoдинa. Ocтaнaхмe тaм (бел.:в България) cлeд Ocмaнcкaтa импeрия. Нaшaтa бoрбa e дa зaщитим турcкaтa cи идeнтичнocт…”
.
Затова ДПС най-добре да си мълчи, а не да напада Кирил Петков и Карадайъ демонстративно да напуска Консултативния съвет.
Да напомня, че това посещение в „Родината” последва непосредствено със санкциите по закона Магнитски, които засегнаха и олигархът Васил Божков. Бащата на шоуславидепутата Димитър Гърдев, който се превърна в обявлението на скандала, е в съдружия с този олигарх.
.
Навремето, при заявлението на Карадайъ за фактическа смяна на гражданството му към друга Родина публичен скандал имаше, но Прокуратурата се разсея за случилото се. От друга страна никой не сезира Конституционниуя съд с питане има ли право този човек да бъде депутат и лидер на политическа сила. Е, никога не е късно да стане и това – както този повод с Кирил Петков е налице, така и онзи повод е налице – официално изявление на официална среща на лидер на политическа партия, което декларира, че прегазва Конституцията като с валяк.
Не е лошо политиците да се присетят, че мярката трябва да е еднаква за всички, че Конституцията и законите трябва да важат за всички, а не според случая, човека и интересите на този или онзи.
.
ПРИЧИНАТА ЗА СБЛЪСЪКА
.
Политиците не го казват, но голямата причина за сблъсъка е онази, за която от години пиша.
Присядането на България на два, че дори и на три стола: западен, източен и ердогански е най-същностния политически възел на родното ни съвремие, на който дойде времето му да се развърже или разсече.
Геополитическото сражение се пренесе и на нашата територия – засега само в словесни и партийни битки. Опитът старата политика на „присядането” да продължи, вкл. с нови партии-играчи освен познатите ще завърши с катастрофа – за нацията ни и с твърде вероятно присядане в гърлото на редица от лидерите й.
Да се развява руско-евроатлантически флаг в днешните времена е абсурд!
Настанало е време разделно!
Фейсбук