Мириам Енгел изтанцува живота си в Бургас

Моноспектакълът  „A WAKE” на израелската танцьорка и хореограф Мириам Енгел събра в Бургас почитатели на изкуството от всички възрасти и се превърна в едно от запомнящите се събития в културния календар на август.

Влошените метеорологични условия наложиха спектакълът да бъде изигран в зала „Петя Дубарова” на КЦ „Морско казино”, което редуцира броя  на зрителите. Това обаче се превърна в предимство поради създадения по-близък контакт с  актрисата и изключителното въздействие на представлението.

Мириам Енгел изтанцува живота си чрез метафората на движенията, съчетавайки пантомима с пластика, глас  и мимика по неподражаем начин. Емоционалното и естетическото въздействие на спектакъла преля в дълбоко съпреживяване, предизвикващо размисли за смисъла на съществуването, опорите, които търсим, лутанията и колебанията, наложеното и лично избраното, вътрешната потребност от пространство, различно от монотонността и рутината… Метафорично е и самото название – A-WAKE – събуждане. Не от сън, а от илюзии, от привидност,  от несвобода… Събуждане на чувствата, на разбирането, на осъзнаването, на желанията… Неща, от които в определен момент изпитва нужда всеки човек. Дали е представен един ден от живота на артистката, или поредица от дни, или целия живот, не е съществено. Защото със сигурност всеки, изпитал въздействието на спектакъла, се е огледал в героинята му и се е разпознал.

Мириам Енгел гостува в Бургас по покана на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”,  с финансовата подкрепа на Община Бургас и съдействието на Посолството на Държавата Израел в България. Специфичното общуване и сближаване между хората от различни етноси чрез изкуство е една от целите, които „Алеф”  се стреми да постигне в своята дейност.

Изкуството на танца не се нуждае от превод, неговите послания са разбираеми и достигат до всички.  Това изкуство изгради невидим мост между Израел и България. Макар и с различни традиции и култури, ние, хората, сме едно и от взаимното си опознаване натрупваме богатство на духа. Това припомни председателят на „Алеф” Алберта Алкалай при представянето на гостенката от Израел преди спектакъла. Тя се спря на ключови моменти от биографията на Мириам Енгел, някои от които са впечатляващи  и обясняват до голяма степен избора й на професионален път. Един от тях е българското потекло на хореографката – внучка на балерината Дора Мушанова – основател и пионер в авангардния танц през ХХ век и правнучка на големия индустриалец Иван Хаджиберов, както и праплеменница на Никола Мушанов.

Поздравление към Мириам Енгел и цветя поднесе Диана Саватева – заместник – кмет по култура в Община Бургас.

Едва отшумели впечатленията от спектакъла, за младата част от публиката му вълненията продължиха. Своите умения не само да създава изкуство и да усъвършенства различни техники за себе си, но и да обучава и общува Мириам Енгел показа в организираната танцова работилница на следващия ден. В „Танцуваме с Мириам” се включиха момичетата от танцова школа „Дюн”, които проявиха истинско старание да усвоят урока от един истински представител на израелския арт авангард. С уъркшопа, проведен в Младежкия културен център, бе поставено началото на бъдещо перспективно сътрудничество между Мириам Енгел и танцова школа „Дюн”.