Слави оттегля проектокабинета. Отиваме на нови избори.

blob:https://www.facebook.com/213f751a-9afd-4646-a42b-0b7ae40ccf2d

Изобщо няма да предлагаме за гласуване проектокабинет, защото без подкрепата на ДБ и ИБГНИ няма да бъде приет, заяви лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов в изявление, излъчено по телевизия 7/8 и фейсбук. 

Това означава, че отиваме на нови избори, коментира той.

По думите му съществува и друга възможност – ДБ и ИБГНИ „да постъпят национално отговорно“ и да се съберат с останалите – ГЕРБ, ДПС и БСП и да управляват заедно, както го правеха не отдавна“.

Стана ясно още, че партията му ще подкрепи за президент Румен Радев на изборите през есента. „Ние се надяваме, че ще стане президент още на първия тур. Ще го подкрепим, защото най-много изпълва представата ни за президент на България“, заяви Слави Трифонов. Така той разсея една от въпросителните, която сам постави след парламентарния вот – че би могъл да се кандидатира и за друг пост освен за премиер.

„Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ се отказаха да подкрепят правителство на ИТН – заявиха го ясно. Това означава, че протестът срещу ГЕРБ е останал в миналото, а в настоящото и бъдещето има политически амбиции, всякакви амбиции, лицемерие, лъжи, предателство, неприемливи за мен и партия „Има такъв народ“, каза още Трифонов. Според него е станало ясно, че от ИТН са направили „всичко възможно и всички компромиси към партиите на протеста, за да бъде подкрепено правителството“, но в крайна сметка ДБ и ИБГНИ са ги предали. Накрая той благодари на всички, които не са се уплашили да застанат с тях с имената си и в първото, и във второто предложение за кабинет. „Уважаеми колеги, най-искрено Ви благодаря. Тази битка ще е дълга и ние ще я спечелим“, завърши Трифонов.Вчера и днес двете „партии на протеста“ ДБ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ обявиха, че няма да гласуват за предложения от ИТН проектокабинет в пленарната зала.