БРАКОНИЕРИ ПРОСТРЕЛЯХА ЦАРСКИ ОРЕЛ НАВРЪХ ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА

Преди дни са убити десетки защитени птици и бозайници, отровен е черен лешояд

Николай Марченко, Биволъ

Бракониери простреляха царски орел навръх Деня на независимостта

Очевидно независимостта на България все още не е достатъчна като историческа предпоставка за някои български граждани, които унищожават природата с цел финансови печалби и спортен интерес. Навръх Деня на независимостта поредно престъпление срещу българската природа, най-голямото богатство на нашата страна, е констатирано и документирано от природозащитниците. Става дума за прострелян от алчните бракониери царски орел, защитен вид птица. Една от най-редките и емблематични птици в света – царският орел, е прострелян край гр. Ямбол, алармираха “Биволъ” от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) – BirdLife България и “Зелени Балкани” точно навръх Деня на независимостта.

Снимка: БДЗП

Престъплението идва на фона на “отстрелването” на независимостта на България от алчните политици, които не спират да употребяват държавата и нейните ресурси в предизборната си борба за власт, за която използват всички средства.

Екипът на “Биволъ” е категоричен, че докато политическите формации и правителствата (редовни и служебни) у нас позволяват безнаказаните престъпления срещу природата, независимостта на България ще остава само на хартия – ще има нказателни процедури от Европейската комисия (ЕК), ще има прилагане на санкциите подобно на тези по Закона “Магнитски”.

Има риск и от замразяване на европейските фондове поради неспазването на екологичните норми като ТЕЦ-овете на държавата и топ олигарсите, обгазяващи региона. Както и е налице риск за получаване на грантове от организациите като Световната банка (СБ) и Международния валутен фонд (МВФ), където двама български топ политици преди дни “светнаха” (скандалът с псевдорейтинга Doing Business на протежетата на експремиера и “ловец Nr.1” Бойко Борисов – Кристалина Георгиева и Симеон Дянков) като продажен слугинаж на водещия икономически конкурент на съюзните САЩ и ЕС и главен замърсител на въздуха в света – Китайската Народна Република (КНР).

“Орелът е жертва на бракониери” 

Според експерти на неправителствената организация (НПО) орелът е намерен в нива близо до Ямбол в тежко състояние: “На 20 септември 2021 г. екип на БДЗП открива птицата, благодарение на поставения й GPS/GSM предавател, в безпомощно състояние”.

Снимка: БДЗП

“След като тези дни ви съобщихме за задържан бракониер, убил десетки защитени птици и бозайници, за отровен черен лешояд до Крумовград, сега ви информираме и за прострелян световно застрашен царски орел близо до
Ямбол”, поясни в обръщението си към медиите отговорникът “Комуникации” към БДЗП Йорданка Горанова.

“Птицата е намерена от наш екип в безпомощно състояние”.

“И веднага е транспортирана до Спасителния център на Зелени Балкани в Стара Загора”.

“След преглед се установява, че царският орел е жертва на бракониери, прострелян с ловно оръжие, а доказателството за това са откритите, вследствие рентгенография, 16 сачми в тялото му”, пояснява Йорданка Горанова.

Прессъобщението на БДЗП гласи, че орелът е настанен в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани. “След преглед от ветеринарните лекари на Центъра се установява, че:

царският орел несъмнено е жертва на бракониери, прострелян с ловно оръжие

Той е бил “със счупено лява крило, а доказателството за това са откритите, вследствие рентгенография, 16 сачми в тялото му”.

От НПО-то поясняват, че простреляният царски орел е млада птица, маркирана от БДЗП с GPS/GSM предавател това лято в гнездо в района на гр. Елхово: “Предавателите дават възможност да се получава информация в реално време за точните географски координати на местоположението на птиците и да се следи тяхното състояние”.

“Данните от сателитната и GPS/GSM телеметрия разкриват важна информация за вида, включително и за заплахите, които застрашават популацията му”, гласи прессъобщението на БДЗП.

“Конкретният случай е пример за една от най-сериозните заплахи – незаконният острел”

Според ветеринарните специалисти на Спасителния център, където птицата се лекува, състоянието й “продължава да бъде критично”: “След направената рентгенография сачми са установени из цялото тяло, включително в областта на крайните прешлени на гръбнака, където могат до доведат до трайно обездвижване на орела”.

Снимка: БДЗП

Природозащитниците сезираха Прокуратурата

От природозащитната организация съобщават, че сигнал за случая е подаден до всички отговорни институции, включително и до прокуратурата:

“От където се надяваме съвсем скоро да образуват досъдебно производство”.

Царският орел е световно застрашен вид и неговото преследване попада под разпоредбите на Наказателния кодекс (НК), който предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5 000 до 20 000 лв., припомнят от БДЗП.

НПО-то обръща вниманието на факта, че едва преди няколко дни е бил задържан от полицията бракониер, убил десетки застрашени от изчезване птици и бозайници:

“В момента тече разследване по случая”.

За последните няколко години има още три случая на простреляни царски орли, известни, благодарение на предавателите, обобщават от БДЗП.

Природозащитниците припомнят, че царският орел е “един от най-емблематичните видове на българската природа, почитан от предците ни като свещена птица, която прогонва градоносните облаци и спасява реколтата”.

Снимка: БДЗП

“В последните години, благодарение на дългогодишни и целенасочени природозащитни усилия, броят на гнездата му в България се увеличи до 46”:

“Загубата дори само на една птица се отразява пагубно на цялата популация”.

“Стрелбата по такъв вид е действие, насочено не само срещу усилията по опазването му, природата и вида, но и срещу морала и традициите на народа ни”, категорични са от БДЗП в съобщението си до медиите.

“Биволъ” ще продължи да се солидаризира с природозащитните организации и НПО-та като БДЗП и “Зелени Балкани” – те са единствените ни партньори в борбата за опазването на българската природа, най-важния ресурс на нашата тотално зависима (от мафията и корупционерите) държава.