Ето и дилемата на Радев – кой му е по-мил? Промяната или БСП, защото интересите не са тъждествени.

Ilian Vassilev

Румен Радев може да теоретизира на тема Кирил и Асен как философски обобщават и най-вече отговарят на народните тежнения, но няма вариант при който тяхната поява с проект, дори и в непартиен вариант, да не уплаши партиите. Включително БСП, ИТН и всички останали /без ДПС/. Факт е, че техен чисто партиен проект, както и съм посочвал, намалява ефекта на присъствието им, тъй като надбягването с партии в това състезание за влияние и депутати, ще ги вкара в игра с белязани карти, от която не разбират. Но ако ще да направят най-надпартийно движение пак партиите ще страдат, особено ако заемат подобни анти-К&А позиции, като си ограждат територии с избиратели които не сами им крепостни.

Намерете разликата между реакцията на ДБ и на БСП. Едните подкрепят, другите настръхват.

Да напомня за класическа поговорка – If you can’t beat them. join them – ако не можеш да победиш конкурент, опитай да си сътрудничиш с него.

Има някакво вътрешно противоречие в Румен Радев – ако иска промяната да успее тя трябва да има своето максимално и управляващо представителство в Парламента, поради което уверенията му че не е изменил на БСП го превръща от общонароден в партиен кандидат.

Изборът му не е предопределен и взаимовръзката между партийни и президентски избори е явна. Играта в предстоящите избори не е на партии, а на коалиционно надмощие в Парламента. Избирателите вече трети път ще ходя на изборите в търсене на подкрепа за правителство на реформи, на деборисовизация, дедоганизация и смяна на Гешев и ВСС, терзанията на БСП изглеждат като жалейка по изгубена младост – никой няма време за губене с партийните им страхове на партийни динозаври. Имат и по-модерни политици там, Нинова не е.

Хайде, както и другите партии се опасяват и притесняват, но са готови да си сътрудничат с К и А, така и БСП да си приберат егото и да не се правят на ИТН и да си мислят, че вместо да се борят с честни методи за влияние, трябва да атакуват Радев и той да се огъва. Крайно време беше той да се еманципира.

И какво, няма да включи Кирил и Асен в следващо правителство или ще се разграничи от тях? Самоубийство – един от вариантите при които със сигурност губи изборите? При това не е необходимо двамата да правят каквото и да било – просто ще мълчат, докато хората гледат как президентът не им позволява да реализират енергията и подкрепата си за да се набере нужното политическо представителство и власт на Промяната.

Фейсбук