“БИВОЛЪ” В #PANDORAPAPERS: ФИНАНСИСТЪТ НА СЪРБИЯ NR.1 И ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ

Медията ни е дългогодишен партньор на международните организации на разследващи репортери OCCRP и ICIJ

Написано от Николай Марченко, Биволъ

“Биволъ” в #PandoraPapers: Финансистът на Сърбия Nr.1 и Делян Пеевски

Две разследвания с участие на Сайта за разследваща журналистика „Биволъ“ са от ключово значение в поредицата „Досиетата на Пандора“ за политическата ситуация в Сърбия и България. Единият от близките съратници на сръбския държавен глава Александър Вучич е укривал през мрежа от офшорни фирми своите апартаменти на българското Черноморие. Става дума за министъра на финансите на Сърбия Синиша Мали, който в периода на публикациите (2015 – 2018) на „Биволъ“ и сръбските ни колеги от “Мрежата за разследване на корупция и престъпността” KRIK.rs е заемал поста на кмет на Белград. Другият “герой” е ексдепутатът на ДПС Делян Пеевски, чиито офшорни компании “Биволъ” откри през последните години – същите изплуват и в “Досиетата Пандора”. Политикът заяви в прессъобщение за медиите, че тези офшорни фирми били дъщерни на негово дружество в България, което си плащало надлежно данъците.

Скандалът с финансовия министър на Сърбия се цитира от българските медии едва ли не за първи път, след като е станал част от международния проект “Досиетата Пандора”. Но “Биволъ” заедно със сръбските колеги и OCCRP открива тези имоти още през далечната 2015 г.

Имотите на Синиша Мали в България. Графика: Архив на “Биволъ” и KRIK.rs

“Това е и наша тема. Защото при споменатите в «Досиетата Пандора» имоти екипът ни има основно участие като разследване през годините”, коментира директорът на “Биволъ” Асен Йорданов.

Според разследващия журналист през 2015 г. той получава оригиналите на тези документи за имотите в Черноморец с т. нар. син печат, което помогна да се опровергаят твърденията на Синиша Мали, че публикуваните копия не са истински:

“В противен случай, цялото ни разследване заедно със сръбските журналисти щеше да се провали”.

Въпреки че политикът беше заплашвал медиите със съд, до такъв никога не се стига. Впоследствие KRIK и “Биволъ” получават и журналистическа награда в Белград за тази поредица от съвместни разследвания.

Човекът на Вучич и имотите му в България

„Още преди 6 години медии съобщиха, че тогавашният столичен градоначалник на Белград, днес министър на финансите, Синиша Мали, притежава 24 апартамента на черноморското крайбрежие на България, чиято обща стойност е около 6,1 млн. щатски долара“, писа сайтът на Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRPв заглавната статия за „Досиетата на Пандора“.

Международният консорциум на разследващите репортери, с който от години партнира „Биволъ“, припомня разследванията, проведени от медията ни заедно със сръбските ни колеги от KRIK:

„Синиша Мали бурно отричаше, твърдейки, че е собственик само не един апартамент“.

„За чиновника се застъпи дори президентът на Сърбия Александър Вучич. Но „Досиетата Пандора“ доказаха, че всичките 24 апартамента са били притежавани от Синиша Мали. При положение, че годишните му доходи от заплата никога не бяха надвишавали 34 хиляди евро“, констатира OCCRP.

Снимка: “Св.Никола”, Черноморец. Архив на “Биволъ” и OCCRP

Документите за имотите на Синиша Мали в българския Черноморец всъщност са открити от екипа на сайта „Биволъ“ през 2015 г., когато медията ни заедно със сръбската KRIK участва в разследването под егидата на OCCRP.

Тогава медията ни писа, че луксозният комплекс “Св. Никола” край Черноморец е построен от баскетболиста Владо Боянов (съпруг на бившия заместник министър на икономиката Едит Гетова) и сръбския му колега и съдружник Срджан Дабич. Строежът е финансиран с кредит от Българо-американската кредитна банка (БАКБ) на Цветелина Бориславова.

Освен като баскетболист, Дабич е известен като бивш директор на сръбския клон на “Лукойл”. Той е главно действащо лице в приватизацията на сръбската компания “Беопетрол” от Лукойл през 2003 г.  Сделката е определена от сръбския Съвет за борба с корупцията като “непрозрачна и корупционна”. От страна на сръбската държава, наблюдаващ приватизационната сделка е тогавашният кмет на Белград и днешен финансов министър на Сърбия – Синиша Мали.

Десет години по-късно фирми на Синиша Мали купуват от фирма на Срджан Дабич 14 апартамента в “Св. Никола”, с обща площ над 3 000 кв.м. – разкриха разследващите журналисти от KRIK и Биволъ през 2015 г.

През 2012 и 2013 г., когато Саниша Мали сключва сделките, той е икономически и финансов съветник на премиера (днес вече – президент на Сърбия – бел. „Биволъ“) Александър Вучич, с когото е особено близък. През 2014 г. е избран за кмет на Белград, а от 2019 вече е министър на финансите на Сърбия.

За най-голямата сделка с 24 апартамента Саниша Мали създава две български фирми Ерул 11 и Ерма 11. Те са собственост на офшорките от Британските виржински острови Brigham Holding & Finance Inc. и Etham Invest & Finance Corp., като и двете са представлявани от Саниша Мали.

Снимка: “Св. Никола”, Черноморец. Архив на “Биволъ” и OCCRP

Уговорената цена за апартаментите е 709 000 евро, като първата вноска на Мали е само 1585 евро, а останалите 707 000 евро трябва да бъдат внесени до три години от датата на подписването. Този срок вече е изтекъл, но няма данни дали сумата е била изплатена. Все пак, Ерул 11 успява да продаде 4 апартамента в периода 2013 г. – 2015 г. на руски граждани. Според официално декларираната им стойност фирмата е спечелила около 250 000 евро.

Освен сделката с Дабич, „Ерма 11“ и Ерул „11“ правят и други имотни придобивки. Мали дори купува един апартамент в комплекса “Св. Никола” на свое име. Общо той владее лично или през фирмите си 24 апартамента в комплекса. Кметът се е сдобил и с два апартамента в Белград, които е прехвърлил на съпругата си. Официалният доход на Саниша Мали не надвишава 34 000 евро годишно и произходът на средствата за тези придобивки остава неясен.

През 2016, 2017 и 2018 г. „Биволъ“ продължаваше да следи и да отразява темата със Синиша Мали, чиито имоти в България продължаваха да му създават проблеми, докато заема длъжността на кмет на Белград в съседната Сърбия.

Тогава белградският градоначалник бе принуден заради големия скандал да даде пресконференция, на която да коментира ситуацията с имотите му у нас: „Синиша Мали: Нямам офшорки. Документите в българския Търговски регистър са абсолютен фалшификат“.

Тогава българската адвокатка на белградския кмет Синиша Мали е подала документи, с които цели да го спаси от отстраняване от длъжност заради конфликт на интереси. Документите, подадени от Ана Иванова Панайотова доведоха до блокаж на системата: „Заради белградския кмет хакнаха публичността на търговския регистър“.

През 2016 г. имаше продължение, при което са споменати двете фирми, които се свързват със сръбския топ политик и притежават общо 24 апартамента в курортния комплекс „Свети Никола“ край Черноморец: „Агенцията по вписаванията отказа да отпише белградския кмет Синиша Мали като директор на офшорка“.

Графика за имотите на Синиша Мали: Архив на “Биволъ” и OCCRP

През 2017 г. адв. Ана Панайотова, която представлява сръбския топ политик, е искала от Агенцията по вписванията да я впише със задна дата като собственик и управител на офшорни фирми, в които управител е самият Синиша Мали: „Адвокатката на кмета на Белград настоявала за фалшиво вписване в Търговския регистър“.

През 2018 г. разследването на OCCRP и на сръбските колеги от KRIK, публикувано и от „Биволъ“ на български и на руски, показа как си управлява капиталите кметът на Белград, който скоро ще стане министър на финансите: „Синиша Мали има 45 банкови сметки“.

#Кой не си декларира офшорките…

Бившият депутат oт политическата партия Движението за права и свободи (ДПС) и медиен магнат Делян Пеевски е свързан с три офшорни фирми, за които няма никаква следа в подадените от него имуществени декларации. Данните за тях са от международното разследване Досиетата Пандора, пише сайтът Bird.bg.

Oще през лятото на 2021 г. сайтът „Биволъ“ откри редица компании, които са контролирани от адвоката на Делян Пеевски.  Някои от тези офшорни дружества се споменават и във връзка с изтеклите данни, довели до международното разследване „Досиетата на Пандора“.

Паспортът на Делян Пеевски. Архив на “Биволъ”

Става дума за компаниите като “Авиора Консулт”, която е собственост на сина му Александър Ангелов. Проучване на Биволъ, позоваващо се на документи от НАП посочва, че през тази фирма преминават милиони от личните сметки на Пеевски, с които се заплащат различни услуги в негова полза: скъпи лобисти в САЩ, издръжка на медии и т.н. Вижте материала: „Пеевски контролира влияние чрез адвокати с милиони през фирма – разпределител“.

Друго разследване с участието на „Биволъ“ бе базирано на нашумелите по цял свят #PanamaPapers –  Досиетата Панама. Тогава медията ни доказва, че Александър Ангелов е краен бенефициер на две офшорни фирми свързвани с интересите на Делян Пеевски. Това са Viafot Ltd., претендираща за собствеността на оръжейния завод “Дунарит” и Doreco Limited, която е инструмент за кредитиране и прехвърляне на активи за стотици милиони на подставени лица. Цялата статия гласеше: „Панамските документи: Адвокатът на Пеевски е собственик на ключови офшорки“.

„По документи от Търговския регистър Ангелов е представлявал ключови предприятия от бизнес империята свързвана с Пеевски и неговата майка Ирена Кръстева – ИПК “Родина”, “Обединени Български Вестници”, “Стандарт” и други. Според банкера Цветан Василев именно Ангелов представлява директно интересите на Делян Пеевски в приватизацията на Булгартабак и в други сделки финансирани от КТБ“, обобщава по темата сайтът Bird.bg.

Архив на “Биволъ”

Делян Пеевски разпространи становище до медиите, във връзка с информация, че името му е замесено в “Пандора Пейпърс“. В опровержението бившият народен представител не отрича съществуването на тези офшорни дружества.

“Разпространената в медиите информация за недекларирани от мен офшорни дружества е невярна, тъй като винаги надлежно и в съответствие със закона съм декларирал пред компетентните органи цялото си имущество”, гласи позицията на Пеевски. 

“Въпросните дружества са изцяло дъщерни на дружество, в което имам пряко участие и което е надлежно декларирано, като всякакви различни интерпретации са изцяло неоснователни и манипулативни”.

По думите на ексдепутата, “тези дружества никога не са извършвали дейност, не са притежавали активи и чрез тях не са осъществявани каквито и да било сделки“.

„Поради което опитът да се внуши, че има нещо нередно е неуместен и предварително обречен на неуспех”, се казва още в позицията на Делян Пеевски.

“Никога не съм бил и в несъвместимост за заемана длъжност, като разпространението на неподписани листи, представяни като „документи“, не се нуждае от коментар”.

Архив на “Биволъ”

Вместо да обясни за какво са му компаниите в офшорни юрисдикции, след като доходите му били „прозрачни“, медийният магнат със спорна репутация предпочете да атакува журналисти.

“Касае се, за пореден път, за активно мероприятие на кръга “Капитал” и свързаните с него медии, с цел тиражиране на неверни и манипулативни твърдения, несъстоятелността на които лесно може да бъде проверена и опровергана“.

Нямал никакво притеснение от това, като през годините бил многократно проверяван по „подобни несъстоятелни твърдения“.

„Винаги съм бил изряден при декларирането на притежаваното от мен имущество, не съм укривал по какъвто и да е начин доходи, като съм заплащал всички дължими към държавата данъци”, пише още Пеевски.

Според него не бил случайно избран и моментът за „тази манипулация“, като някои политици вече удобно се възползвали от нея в „предизборната си риторика“.

„Умишленото използване на името ми няма да доведе и този път до целения от тях резултат“, обобщава позицията си Делян Пеевски.

Това, че Делян Пеевски е единят от двамата българи, свързани с политиката, които са разкрити в рамките на мащабното разследване Досиетата “Пандора” обяви пред ТВ+ и пред Нова ТВ Атанас Чобанов – главен редактор на сайта Bird.bg и журналист на „Биволъ“.

Архив на “Биволъ”

Националната агенция за приходите (НАП) и Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС) междувременно са поискали допълнителни данни от Международния консорциум на разследващите журналисти OCCRP, в който членува и сайтът „Биволъ“, за български физически и юридически лица, които се срещат в документите по разследването.

Медията ни призовава НАПАгенцията по вписванията към Министерството на правосъдието, Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ)ДАНСКПКОНПИ и ГДБОП да не се правят на учудени при подобни международни публикации, а да си изтеглят публикуваните през годините документи от сайта на „Биволъ“.

Също така, медията ни призовата колегите от телевизиите, агенциите и новинарски сайтове да цитират коректно авторите на разследванията за Синиша Мали и Делян Пеевски – а именно сайта „Биволъ“, сръбския разследващ проект KRIK, които са членове и регионални партньори на съответните международни организации OCCRP и ICIJ.