НА ПРАВ ТИГЕЛ: ЦАРЯТ Е ГОЛ!

Днешният предизборен дебат по bTV е историческо събитие за нашите медии. То се случи въпреки отчаяните опити на водещата да укроти „страстите” и затвори уста.
А защо е историческо? Защото беше на прав тигел!
Защото за първи път от толкова време насам от упор бяха поставени проблемите, от които бягат българските политици от всички цветове. И от които бягат и българските медии. Бяга от тях дори и електоратът.
А тези проблеми трябва да са основните въпроси на предизборната кампания.
Парадокс е, че историческото събитие беше направено от фолкпевицата Луна в диспута срещу Волен Сидеров, който овреме се спаси от светлината на прожекторите, Александър Томов и Николай Малинов.
Част от скандала:
„Какво правят тези тримата в студиото – тези, които грабиха 30 г. България. Мястото им е в затвора. Незабавно да има закон за лустрация – санкции на хората на ДС, на доносниците, съд и затвор за всички, които направиха България най-бедната държава. Лупи, ще подпишате ли за лустрация?“, каза Луна на Томов, когото нарече комунист, подлога и подлец. После се обърна към шпионина Малинов дали и той ще подпише за лустрация. „Този, този и онзи дето се крие отзад зад камерите – комунист, шпионин и подлога!“, бяха репликите към Волен Сидеров.
Луна остро нападна и ГЕРБ като лицемерна „прозападна” партия, но всъщност прокремълска.
Луна предложи закон за лустрация, при което водещата Цънцарова я прекъсна, че сега не е момента. Не знаех, че водещата в bTV също е кандидат-президент, защото си позволи да се включи в дискусията. „Точно сега е момента, за да знаем как ще продължим!“, – е отговорът на Луна.
Малинов се подсмихваше, когато Луна се обърна към Томов-Лупи и му подаде да подпише подкрепа за лустрацията, но когато Луна тръгна към Малинов за подпис и го нарече шпионин и на него му секна усмивката.
Мъжете-политици в студиото единодушно призоваха хулиганката Луна да бъде изгонена от студиото и bTV постъпи точно така.
.
Този конфликт медиите нарекоха „шоу”, вкл. и наричащите се и наричани прозападни и проатлантически сайтове и вестници. И оплюха всички участници.
Но репликите на Луна посочиха истинските въпроси на предизборната кампания:
1. Кой ограби България? И ще има ли някога възмездие за този небивал грабеж и всеобземащата всичко корупция?
2. Докога Държавна сигурност ще управлява България? И ще й бъде ли забранено най-сетне това?
3. Каква ще е външнополитическата ориентация на България –към Запада, към Изтока или разчекнала се в шпагат-разкъсване между тези две посоки?
.
Този конфликт, тези въпроси трябва да са истинският предизборен диспут у нас, който не се е състоял вече 30 години. И няма да се състои. И заради това несъстояване такова е дереджето на България.
Една фолкпевачка без никакъв шанс за победа го изрече. „Солидните“ политици – от прокремълските до „прозападните“ са същата цензура по тази тема, която упражниха поканените в студиото и bTV.
Някога царете допускали само шутът безнаказано да им казва истината. Луна е шута в предизборната кампания. И затова тя изрече истината. Защото истината, казана от шут, не е опасна: „зарежете го този смешник!”
Знае се, че тези въпроси няма как да бъдат премълчавани винаги на фона на разгарящата се нова световна студена война. Но могат да бъдат неглижирани във формата на шоу.
И съответно възприети като шоу, вкл. и от „умната и красива част” на електората – прозападната аудитория. Възмутилите се от хулиганството зрители са от същото шоу-тесто.
И именно заради тази аудитория, която е електоратът, такъв дебат – истински, сериозен никога няма да се състои. Защото тя не го иска от политиците ни. И затова аудиторията-електорат си заслужава и прехода, и корупцията, и беднотията, и разложението на България, и още по-нерадостната й бъдеща съдба.

Фейсбук