Предизборната кампания окончателно дерайлира.

Предизборната кампания окончателно дерайлира. Вече няма смисъл кой какво говори, какво обещава. Пандемията и здравният сертификат са единствената тема. Нямат значение корупцията, няма значение греховете на бившите управляващи. В ББР „новите“ на Петков са освободени.
От вчера съм сред „простите“, които не искат да се ваксинират, и „умния“ елит, който се е ваксинирал, но не е толкова умен, че да бъде мнозинство. Това че няма да ходя на ресторант, или на фитнес, или на концерт е кофти, но не е края на света. Проблемът е, че няма да спрат със сертификатите. Ако не разбираш къде е проблемът и собствените ти грешки, насилието, или по-точно, неговата ескалация, е единствената опция.
Не остана място за разумния, мислещ човек, който не бяга да се нареди под знамето на един от спорещите отбори. От едната страна Копейкин, от другата „умните“.
А по средата всички ние.
Копейкин заплашва, че те тепърва ще бият министри. Изобщо „юнак“ Костадинов на кон, а той просто е поредния хулиган, активиран от чужда сила за да сее раздори и разделение, защото така сме по-управляваеми и не се взираме във взривовете на ГРУ, в милиардите откраднати или неплатени от хората на Кремъл.. Никой не пита „новият месия“ как Путин малтретира пенсионерите в Русия и какви мерки налага там за да прикрие безсилието си да ограничи последствията от пандемията.
И прокуратурата мълчи, защото и е изгодно, да се самоизяждаме и да снемем от дневния ред оставката на корумпирания Гешев и закриването на специализираното кривосъдие. От тук нататък, твърдят новите мутри на Копейкин, те с нищо не се различават от старите, битката е на мускули, не на идеи и единствените, които могат законно да упражняват насилие – полиция и жандармения, могат да си бият колкото си искат. Защото на насилието се отговаря с насилие и тези, които имат право, ще го упражняват все по-широко докато не видим австралийски сцени по улиците и не усетим, че демокрацията ни е авторитарна. Което е факт от доста години насам. Свободата е Гешев, Борисов е политикът, Пеевски е примерът, Доган е моралът.
А това, за „първоначалното натрупване на капитала“ – тоест за лъжата зад скока в цените на тока, на природния газ, и че инфлацията се е устремила към двуцифрени числа, тези теми ги няма в централните им медии. Дори зеленият сертификат бил по-лекото и цивилизационно решение, защото повече „експерти“ били убедени че инатът „българин“ само с локдаун можеш да оправиш.
Предизборната кампания приключи, преди да е започнала.
Резултатът от това ще бъде гласуване по картинка, по разказ, връщане на насилието и в политиката и на улиците.
Не, не е ниският процент на ваксинираните топ проблемът, той е следствие, не причина. За него има решение, а това че всичко е Ковид и болниците не лекуват нищо друго. Спешните звена не спасяват катастрофирали мотористи, инсулти и инфаркти.
И преди Ковид пандемията бяхме „първи“ в света по починали от лош въздух, от инфаркти, от инсулти и т.н. – какво се чудим, че сме първи по ковид? Нали е същата здравна система, която никой не лекува.
Същата съдебна система, която никой не реформира, Същият главен прокурор, който пази корупцията, същите корупционерите който бъркат в джоба ни и крадат милиарди в енергетика и пътно строителство. Същата нация, която умира от същата болест – разделението и егоизма.
Просто местим статистиката от едната графа в другата.
И пак диалог няма – „лидерите“ ни не поемат отговорност, не говорят „право куме в очи“, имаме едни „умни“, които проклинат „простите“ /сред които и вашия покорен слуга/, а способността на обществото да намери солидарни и споделени решения изчезна през комина.
Е, това вече е криза, дълбока, системна. За това Пеевски е пак депутат, а Борисов наглее и съди други за собствените си грехове. За това и партиите на „протеста“ бързат да се копейкинизират, като изтъкнат колко са против сертификатите, но не се съберат да подпишат предизборно споразумение за това как ще управляват България. Харвард, ама от София, национализъм, ама руски, не европейски, умни, ама прости, всеки за себе си, и всички за никой.
Фейсбук