Алфа Рисърч: Шест партии в 47-ия парламент

Здравка Андонова

"Алфа Рисърч": Парламент от 6 партии, "Продължаваме промяната" - втора, "Демократична България" - четвърта

Шест партии в 47-ия парламент, който отново ще бъде фрагментиран, второ място за „Продължаваме промяната“ след ГЕРБ-СДС, четвърто място за „Демократична България“ след „БСП за България“, изравнени позиции между втората и третата формация, както и близки между четвърта, пета и шеста, повишена мобилизация за парламентарния вот, който седмица преди изборния ден привлича по-висок интерес от президентската надпревара и консолидиране на партийните ядра в периода на кампанията и битка за електорални периферии.

Това показват резултатите от проучване на „Алфа Рисърч“, проведено от 7 до 9 ноември сред 1017 пълнолетни граждани от цялата страна чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните.

Пет дни преди изборния ден готовност за участие във вота заявяват 47% – 48% от хората с право на глас в страната, а други около една четвърт се колебаят дали да отидат до урните. Според анализа на социолозите взаимното влияние и припокриване между президентската и парламентарна кампании в комбинация със съпътстващите я скандали, здравната и социално-икономическа кризи връщат интереса на избирателите към битката за парламент.

Докато в началото на кампанията президентският вот фокусира по-голямо внимание, сега решилите да подкрепят партийна листа надвишават с около 2 пункта участниците в президентските избори.

Кампанията вече е консолидирала твърдите симпатизанти на основните политически сили и това определя електоралните им позиции в навечерието на вота. ГЕРБ-СДС запазват лидерското си място с подкрепа от 24.1% от твърдо решилите да гласуват като увеличават дистанцията пред преките си опоненти.

Бившите управляващи успяват да възвърнат част от оттеглилите се от тях през юли избиратели в столицата и големите градове. Преднината им се допълва и от динамичния обмен на симпатизанти между протестните формации, който не позволява на нито една от тях да се открои като безапелационен носител на промяната, коментират от „Алфа Рисърч“.

Най-оспорвана остава втората позиция. В пряка конкуренция за нея и с променлив успех в периода на кампанията са „Продължаваме промяната“ и БСП. Седмица преди вота подкрепата за формацията около бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев е във високо плато от 16.5% и надделява леко над тази за социалистите, доверието в които е 16%. Изходът от тази битка ще се реши не само от възможността на двете партии да мобилизират симпатизантите си, но и от ситуативни фактори.

Влошаване на COVID ситуацията и машинното гласуване крият рискове за БСП, но не са сериозно предизвикателство за привържениците на „Продължаваме промяната“. Неясният идеологически профил, казусът с двойното гражданство на Кирил Петков и по-слабата мобилизация могат да имат негативен ефект върху „Продължаваме промяната“.
Всичко, което трябва да знаете за:Избори 2021

„Демократична България“, „Има такъв народ“ и ДПС са другите три партии със сигурно присъствие в следващото Народно събрание. Техните резултати са силно сближени и е възможно разместване на позиции помежду им в оставащите дни.

Обявяването на проекта „Продължаваме промяната“ нанесе електорални щети на всички протестни партии. След първоначалния отлив на симпатизанти „Демократична България“ успява да възстанови част от тази загуба и на финала на кампанията заема четвърто място с 10.2% от твърдо решилите да гласуват.

Победителят от изборите през юли „Има такъв народ“ търпи най-сериозна продължителна ерозия през последните месеци и приключва настоящата кампания с 9.9% подкрепа.

Въпреки активната кампания и кандидатурата на лидера си за президент ДПС не постига обичайното високо равнище на мобилизация на избирателите си (към момента тя е около 65 на сто при обичайно равнище над 85 на сто в предишни избори). Това носи 9.8% за движението, което не му позволява да подобри съществено позициите си от юлския вот, посочват от „Алфа Рисърч“.

Две други формации са близо до бариерата от 4% и запазват шанс за присъствие в парламента.

„Възраждане“ с 3.8% частично консолидира фрагментиралия се при последните два избора радикален националистически вот.

Обменът на симпатизанти между протестните партии засяга и „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Коалицията около Мая Манолова, която също търпи загуби от „Продължаваме промяната“, увеличава леко подкрепата си и с 3.6% също остава близо до изборния праг.

Последните дни преди вота ще бъдат период на битка за перифериите, която трудно може да промени цялостната картина, но ще е решаваща за второто място и за преминаване на бариерата. При наблюдаваната динамика се очертава отново фрагментиран парламент и трудно сформиране на мнозинство.