€15 И ОРГАНИЗИРАН ТРАНСПОРТ СРЕЩУ ГЛАС ЗА ДПС+ГЕРБ В МОЛДОВА

Близките до лидерката на Гагаузката автономия политици са „брокерите“ в полза на партия на Ахмед Доган

Написано от Николай Марченко, Биволъ

https://bivol.bg/e15-%d0%b8-%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b7%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd-%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%bf%d0%be%d1%80%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d1%81-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%bf.html

300 молдовски леи, което прави 15 евро или около 30 лева плюс на места организиран транспорт – толкова струва гласът на бесарабските българи в Република Молдова (РМ). Гласоподавателите са инструктирани да гласуват за Движение за права и свободи (ДПС) на парламентарните и за ГЕРБ на президентските избори. За това алармираха “Биволъ” източниците ни в Южна Молдова, където живее българското малцинство. Главният тартор на брокерите на ДПС и ГЕРБ за Молдова е вторият братовчед на башкана на Гагаузката Автономия на Република Молдова – Ирина Влах, гравитирала доскоро около бившия проруски държавен глава Игор Додон. Шефът на Главния инспекторат на полицията в гр. Чадър -Лунга в Гагаузка Автономия на РМ комисар Олег Чеботар не отрече пред медията ни наличието на проверка по един от случаите за докарване на граждани с организиран транспорт, но отказа да коментира текущото разследване. Консулът на Република България в столицата на молдовските българия гр. Тараклия не отговори на обажданията ни. 

Първата политическа сила в Чадър Лунга е ДПС с 47 гласа, ГЕРБ – с 11. На президентските избори – 47 гласа за Мустафа Карадъйъ, 10 за Анастас Герджиков и 10 – за Румен Радев.

Миниванът на брокера от гр. Чадър Лунга (снимка: Биволъ)

Поне 15 – 20 души са доставени до секцията в Чадър-Лунга с импровизиран оганизиран транспорт – миниван с българска регистрация в Столична Община: СВ2767МК. Автомобилът според източниците е собственост на посредник при търговия с българско гражданство, който е с гагаузки имена: Евгений Бузаджи.

След като членовете на СИК Чадър-Лунга викат полицията, на този „брокер“ Бузаджи му е съставен протокол (акт) от полицията. Предстои в понеделник, на 15 ноември, той да бъде извикан в комисариата на полицията в Чадър-Лунга за даване на обяснения и разпит.

„Биволъ“ се свърза с шефа на полицията в Чадър-Лунга – комисар Олег Чеботар, който не опроверга наличието на сигнал за съставяне на акт за изборно нарушение. „Не мога да обсъждам информация, касаеща професионалната ни дейност“, каза комисарът, който предложи да я изискаме по официален път през пресслужбата.

Политици плащат за ДПС в Молдова

Същевременно информация има и за купуване на гласове в още две важни секции – най-голямата е в гр. Тараклия, където се гласува и с. доставена машина, и в столицата на Гагузия – гр. Комрат. В Тараклия се гласува в сградата на Генералното Консулство на Република България. А в Комрат в – Българския теоретичен лицей там.

В гр. Комрат според данните ни един от брокерите е брат на кмета на гагаузката столица Сергей Анастасов – Иля Анастасов. Той е назначен за зам.-председател на СИК – Тараклия от квотата на ДПС само ден преди изборите.

Главният „куратор“ (рус.) или тартор на брокерите на ДПС и ГЕРБ за Молдова е вторият братовчед на башкана (нещо като президент) на Гагаузката Автономия на Република Молдова – Ирина Влах, гравитирала доскоро около бившия проруски държавен глава Игор Додон.

Според източниците ни в Комрат са гласували към 18 ч. над 140 души, като повечето гласове са пак по схемата: ДПС – парламент, ГЕРБ – президент.

„Биволъ“ се опита да се свърже с генералния консул на България в Тараклия Ангел Mаринков, който е и бивш дългодоишен председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Той обаче не отговаряше на обажданията ни.

По данни на източниците ни, този път не са хващани гражданите, които да снимат със смартфони бюлетините си, за да получат полагащите се 300 леи.

Генералното консулство на България в Тараклия

Също така има по-засилено полицейско присствие, отколкото на изборите през юли 2021 г., когато „Биволъ“ писа за рекордната избирателна активност в секциите в Молдова, поради предлаганите от ДПС 500 леи (около 50 лева) на глас.  

Припомняме, че през юли „Биволъ“ вече писа за масовата търговия с гласове по време на парламентарните избори в Молдова, където за пръв път е била толкова висока избирателната активност заради предлаганите пари на ръка и агитацията в изборния ден от страна на брокери на ДПС.

Както тогава писа „Биволъ“, башканът на Гагаузия Ирина Влах получава инвестиции и подкрепа от страна на Турция, която дава и паспорти на гагаузкото малцинство в Република Молдова. Реджеп Тайип Ердоган лично е идвал на посещение в Гагаузия по покана на Ирина Влах и експрезидента Игор Додон.

По данните ни този път полицейското присъствие край секциите на изборите в България в Молдова е доста по-засилено, а и имат служители на молдовския аналог на ДАНС – Службата за информация и сигурност – Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS). 

 

жалба 1

Според новия министър на правосъдието Иван Демерджиев, с когото “Биволъ” говори след изборните нарушения в Молдова през юли, вече е имало постъпки да се ограничи издаването на българското гражданство за гагаузи. За целта от тях щели да искат удостоверението за български произход и по-щателно да проверяват подаваните от тях документи за гражданство. Демерджиев, който тогава беше зам.-министър, каза, че е имало такова разпореждане от него за служителите в съответния отдел на правосъдното ведомство.

Украйна: Не гласуваме, не дават пари 

Посолството на България в Кишинев, Молдова (снимка: Фейсбук)

В Молдова живеят според официални данни между 90 и 100 хил. българи, като част от тях имат и гражданство на Република България. Български паспорти имат и мнозина гагаузи, които не винаги владеят български, а говорят гагаузки език, близък до турския.

В Украйна, където българската диаспора е около 300 хил. души, информация за изборни измами засега липсва. Изключителна ниска е и избирателната активност.

„При нас сега не гласуват“, коментира за „Биволъ“ председателят на НПО-то „Болгарское Народное Собрание“ (БНС) Валерий Твердовский.

БНС като НПО оперира в морската столица на Украйна – гр. Одеса. Там се намира и генералното Консулство на Република България поради факта, че столицата на бесарабските българи в Украйна гр. Болград е в Одеска област.

По данните му на предишните избори през лятото са гласували едва 16 души: „Основно сътрудниците на Консулството“.

„Не им знаем техните (българските – бел. ред.) политици и партии. Срещу пари, мисля, че щяха да тръгнат да гласуват. Но сега пари не дават“, каза Твердовский.

Според него преди с изборните машинации на изборите в България се е занимавал известният украински депутат от Одеса Антон Киссе, който през години е бил свързаван както с Партия на регионите на сваления експрезидент Виктор Янукович, така и с петия президент на Украйна – Петро Порошенко.

За Антон Киссе „Биволъ“ писа през 2018 г., във връзка със скандала за търговията с български паспорти, в която евентуално са замесени ръководените и спопнсорираните от него НПО-та на бесарабски българи в Одеска област на Украйна.

 

Една от организациите му тогава връчи наградата „Човек на годината“ на тогавашния вицепремиер Валери Симеонов, месеци след като е била разбита схемата за търговията с паспорти в ДАБЧ, ръководено от негов съпартиец.

Заглавна снимка: Екатерина Захариева и молдовският й колега Андрей Галбур отварят Генералното Консулство на България в Тараклия, 2017 г. (Източник: Gagauz Info) 

Материлаът е обновен: в 21:27 ч.