БОЕЦ внесе официално Искане за отзоваване на Пламен Георгиев.

Днес БОЕЦ внесохме официално искане до Министерски съвет за отзоваване на бившият шеф на КПКОНПИ, Пламен Георгиев от Валенсия, където бе назначен от правителството на Бойко Борисов за генерален консул на България. Едновременно с това внесохме и сигнал до МВР – ГД БОП срещу Пламен Георгиев с информация за извършени престъпения и прикриване на данни за корупция. Очакваме отговор и действията на правителството и институциите.
Публикуваме текста на документа (повече информация – в приложения линк)
Две служебни правителства и два кратки парламента, уж с претенция за промяна, не намериха за нужно да отстранят от постовете им Пацо Терасата и Делян Кошлуков. Да видим сега редовното правителство. Или понеже Кошлуков бързо обърна палачинката и сега се кланя на тях изведнъж им стана удобен? Нима? Затова ли БОЕЦ и гражданите правихме десетки протести, блокади и Граждански Панорами пред БНТ през последните две години? Не ни трябват наведени и удобни марионетки за властимащите, трябва ни свободна и независима Национална телевизия и медии!
БОЕЦ ще припомни на новите управляващи за нашето предложение до парламента и правителството за приемане на официална Декларация за сваляне на доверието от Иван Гешев и незабавни действия за отстраняването му. Това наше предложение бе прието публично, но до сега от назначения и уволнения на ченгета по министерствата и приемане на мораториумите на ГЕРБ не им остава време явно.
БОЕЦ внесохме достатъчно сигнали срещу Борисов и Гешев. Цацаров също няма да го забравим. Времето за приказки и заявки свършва, действия са нужни. Очакваме и среща с Kiril Petkov на която да представим нашите предложения, сигнали и идеи. БОЕЦ, като най-старата и активна гражданска антикорупционна организация в България има какво да кажем на упралвяващите за борбата с корупцията. Ако наистина искат да се борят с корупцията и искат да ни чуят. Вярваме, че е така, както и че нашата помощ ще им е полезна.
Отзоваването на Пламен Георгиев не изисква нито законодателни промени, нито конституционно мнозинство, нито време. Нужно е само воля за промяна и 15 минути по време на заседание на Министерски съвет. И обществото и управляващите имаме нужда от такива силни знаци за промяна. Неотзоваването му също ще е силен знак.
Да видим. Битката продължава!
Пламен Георгиев беше лично предложение на Цветан Цветанов за шеф на новата антикорупционна комисия, като  Бойко Борисов го подкрепи. Като прокурор, Георгиев стана известен с това, че прекрати проверката по делото “Ало, Ваньо”, за разговорите между Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов, в който разговор Борисов нарежда на Танов да спре проверка в завода на “Мишо Бирата”- https://bivol.bg/apartgate-plamen-georgiev.html
Проверка на КОНПИ срещу Цветан Цветанов приключила през 2015 г. е установила несъответствие в имуществото му от 119 000 лв., но е била прекратена, защото сумата не надвишава прага за конфискация от 250 000 лв. Това показват документи, изпратени до ГД “БОЕЦ”, които Биволъ анализира и потвърди от независим източник. От подробния доклад по преписка УВ-2492/2013 г. става ясно, че КОНПИ е нарушила грубо закона и е приложила различни счетоводни еквилибристики, за да сведе несъответствието само до 130 000 лв. Реалната сума на имуществото, за която Цветанов и семейството му не могат да докажат доходи е над 500 000 лв. изчисли Биволъ на базата на данните в доклада и открити източници на информация. В доклада има и данни от проверка на НАП, констатирала укриване на данъци в особено големи размери, за което обаче Цветанов не е обвинен-https://bivol.bg/tsvetanov-konpi-1.html
В декларацията за 2017 г. по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев има неверни данни. Декларирана е придобивка на апартамент с площ 156 кв. м. и тераса 48 кв.м. По нотариален акт обаче става дума за апартамент на три нива – тризонет, с две големи тераси – 186 кв. м. и 48 кв.м. Голямата тераса от 186 кв. м. просто липсва в https://bivol.bg/apartgate-plamen-georgiev-2.htmlдекларацията- 

Коментар от Петър Чолаков:

Назначението на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев за генерален консул във Валенсия предизвика възмущение сред българската общност в Испания. Испански медии посочват, че заплатата на замесения в „Апартаментгейт” Георгиев ще бъде около 3 300 евро на месец. Към тази сума обаче, която на пръв поглед не изглежда голяма, най-вероятно ще трябва да добавим и платен наем за жилище. Освен това българската държава има практиката да изплаща по 500 евро на съпругата на консула и по 200 евро за всяко дете, като наред с това поема разходите за частните училища на децата и покрива пътните разноски на консула и семейството му до България и обратно. Освен заплатата, консулът получава и командировъчни.

Хранените хора на България

Случаят с Пламен Георгиев и неговата незаконна тераса поставя за пореден път въпроса защо за „хранените хора” в България (ако използваме този средновековен термин за най-приближените на хана) престъпването на закона очевидно не е пречка по пътя им към хубавата държавна служба -https://www.dw.com/bg/%D0%B8-%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B8-%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B5%D0%B2-%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%B2-%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%B8%D1%8F/a-50749094

Ето за какво иде реч и защо подкрепяме искането на ГД „БОЕЦ“