Войната на ситите

На фона на другарските сражения в БСП (наричам ги войната на ситите.б.ред. ) през уикенда да припомним една публикация от Биволъ, допълнена от нас …

https://bivol.bg/%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%B2-%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BB-%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D1%83%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F-%D0%B7.html?fbclid=IwAR3km4vjgnQmTFcyhzCVcaCKibBeeIRIetXApQPQyAB6_J_lzC8SWz6ouAc

КИРИЛ ДОБРЕВ УРЕДИЛ ИЗГОДНИ УСЛОВИЯ ЗА БИЗНЕСА СИ С ТОК ЧРЕЗ “КЪРТИЦА” В ЧЕЗ

Социалистите масово въртят скрити фирми и си протежират взаимно тайния бизнес

Официално депутатът от БСП Кирил Добрев е декларирал само участие с 55% в Пирин Ват ООД, собственик на ВЕЦ « Топлика ». Но чрез майка си Елка и подставени лица той контролира ВЕЦ « Флеш » и фирмата за търговия с ток « Тера Кап » ООД. Това става ясно от кореспонденцията, която депутатът води с Георги Калпачки, който е на висока позиция в ЧЕЗ.

В периода 2012-2013 Калпачки е оказвал комплексно обслужване на бизнеса с ток на депутата. Той му изпраща вътрешна информация от информационните системи на ЧЕЗ за конкурентни ВЕЦ и за големите потребители на ток, изготвя бизнес планове за дружества, търгуващи с ток, осведомява го за предстоящи решения на КЕВР и дори е манипулирал данните за мощността на ВЕЦ « Топлика » в полза на собственика Кирил Добрев.

« Вчера в 15ч. бях на среща организирана от ДКЕВР във връзка с това че не достигат парите за компенсиране на преференциалните цени от ВЕИ. » – пише Калпачки до Кирил Добрев на 14 септември 2012 г.

« Семерджиев , каза че са определили цени за достъп на ВЕИ, които следва те да плащат на Разпределителните дружества считено от 17.09.2012г., най-вероятно както таксата мощност за потребителите.

В момента имам възможност да променя инсталираната мощността на Топлика от 832 KW на 980 KW, така го водя при нас нарочно и е в твоя полза за …..

Но ако въведат тази такса мощност от 17.09.2012г. ще трябва да се плаща малко повече за разликата от 148KW.

Точната мощност се записва в Договор за достъп до РМ, който трябва да се сключи. Така ,че трябва да ми се обадиш да се разберем. »

Става дума за решение Ц-33/14.09.2012 на ДКЕВР в сила от 18.09.2012 г., съгласно което производителите на енергия от ВЕИ се задължават да плащат на оператора такса достъп върху цялото количество ел. енергия, което произвеждат. Впоследствие това решение беше оспорено от производителите и отменено от ВАС.

Потърсени за коментар от ЧЕЗ съобщиха, че са предизвикали вътрешна проверка за случая и след като тя приключи ще коментират дали има нарушение и как именно е облагодетелстван Добрев от манипулирането на мощността.

Добрев и в търговията с ток

До края на 2012 г. Калпачки изпраща на Добрев и два бизнес плана за дружества за търговия с ток. Първият е за дружеството ГРУП ТРАНС ЕНЕРДЖИ, което преди е принадлежало на ГРУП ПЛЮС, но впоследствие е продадено на белгийска фирма и на панамска офшорка. Собствеността на ГРУП ТРАНС ЕНЕРДЖИ обаче не е променяна от април 2012 г., което значи, че планираната сделка не се е случила.

Вторият бизнес план е за създаване на дружеството « Тера Кап », което започва работа в края на 2012 г. Официално собственик и управител е лице, което не се свързва с Добрев, но от кореспонденцията личи, че депутатът има решаващата дума за контрола на дружеството. “Къртицата” на Добрев в ЧЕЗ му изпраща и подробна информация за « добри клиенти », големи потребители, на които « Тера Кап » може евентуално да продава ток.

Добрев получава от Калпачки и типово писмо за смяна на доставчик на електричество, предназначено за « Тера Инвестмънт ». Фирмата е формален собственик на луксозния хотел « Белчин Гардънс », в който депутатът официално няма никакво участие. От изтеклата му поща обаче става ясно, че Добрев контролира в най-малки подробности строежа и експлоатацията на хотела.

Скритите фирми на властта

От друг имейл изпратен до Добрев от Ганчо Колаксъзов (бивш зам.-кмет на Пловдив по европолитики и бивш член на БСП) става ясно, че прикриването на съдружие във фирми е редовна практика в социалистическата партия. На 11 март 2012 г. Колаксъзов праща референции за фирмата МАРИЦА ЛОГИСТИК СЪРВИС ЕООД и пише следното:

Kiro,

Biznes- ne znam dali sam ti govoril za taja firma. No kakto ida e. Zanimava se sas stroitelna tehnika, prevoz na izvangabaritni tovari i specializirana rabotna raka. Prashtam ti fail s precentacia na nalichna tehnika i uslugite, koito predlagat. Az sam im sadrujnik,makar da me njama nikade. Mojesh da pomognesh kato ni sreshtash ot vreme na vreme s njakoi hora,pak ostanaloto nie ste si go varshim. Za primet, Milko ot pons- na tjah im trjabva tehnika za prechistvatelnite stancii, toi igrae po stranata, hubavo e d se vidim i da mu predlojim satrudnichestvo. Primer 2- v lukoil zapochvat goljama investicia,ste im trjabvat kranove. tam oba4e nestata gi darji jenata na ikonomi4eskia direktor,no pak ste imat nujda ot specializirana rabotna raka. priemr 3- ako pravish njakoi nov vec, ste ti trjabva tehnika(sega vodim pregovori s edin takav investitor s 2 novi vec-a).
Ei takiva neshta.
Tova e za sega.
Pozdravi

ПОНС е добре известна бургаска фирма, гравитираща около БСП, но също така свързана и с кмета на Бургас Димитър Николов покрай аферата « Корал » Тя беше избрана редом с фирмите на Пеевски за строежа на неслучилия се « Южен Поток » ( Ето още едно заглавие на медия :„Водстрой 98“ и „Понс“ ще строят „Арена Бургас“ за 38 млн. лв“.

Свързваната с Делян Пеевски „Водстрой 98“ и сателитна бургаска фирма, които държат по 47% от обединението „Дворана“, ще строят новата спортна зала „Арена Бургас“. Те спечелиха обществената поръчка на общината, която ще бъде платена със средства от бюджетната програма на кабинета „Орешарски“ за 500 млн. лв. Начинанието е единственото избрано за финансиране от общо пет проекта, с които Бургас кандидатства.

„Водстрой 98“ (чрез 100% дъщерно дружество) и позната бургаска фирма, чийто собственик е бил свързано лице с кмета Николов бяха и сред петте компании – акционери в българския строител на „Южен поток“. Сега участва директно само втората, но в строителния сектор се твърди, че влиянието на Пеевски върху проекта не е намаляло, а е през други акционери -б.ред.)

Не става ясно защо Колаксъзов се крие като съдружник във фирмата, след като през 2012 г. той вече не заема властови пост. МАРИЦА ЛОГИСТИК обаче е създадена в самото начало на 2010 г., когато той още е зам.-кмет на Пловдив. Ясно е обаче, че социалистите си представят бизнеса като завера на Na6i i 4itavi хора. Така е според епистоларния шедьовър на Мартин Славов, изпратен до Кирил Добрев, който Биволъ публикува преди месеци.

“Не някакъв, а управител на фирмите на Краси Премянов…”

В червените среди скритите фирми явно са публична тайна. Така например, в кореспонденцията между Галина Асенова от БСП-Перник, Кирил Добрев и Ивелин Николов, Асенова коментира някаква слабо известна персона:

« … И този Марио Трайков бил някакъв кандидат за председател на ОПКК и дори ръководството стояло зад него, хаххх. Само като му чета брошурата и лошо ми става. »

« Не « някакъв », а е управител на фирмите на Краси Премянов… – репликира Ивелин Николов. »

Става дума за Марио Томов Трайков, който е управител на ТТАГ – ИМПОРТ – ЕКСПОРТ ООД и има дялове във ФИШЕРС-5 ООД, СЕНТ ТОМА-КО ООД и ПИРИН-МНГ-ИМПОРТ-ЕКСПОРТ ООД. Естествено, никакъв Премянов не се появява като собственик или управител на тези фирми.

Тези данни поставят под въпрос ефикасността на бъдещото Бюро за борба с корупцията, което няма да има пълноценни разследващи функции и директен достъп до банковите сметки, от чийто анализ евентуално може да бъдат засечени политиците, бенефициенти на скритата фирмена дейност. Въпросните фирми естествено се уреждат на апетитни обществени поръчки в национални и общински обекти, с посредничеството на “Киро” и негови овластени колеги от целия политически спектър. А на обществото не му остава друго, освен да разчита на случайни течове на информация, за да научи какъв мащабен бизнес кипи зад политическата фасада.

 

* кореспонденцията се пази в редакцията и е на разположение на прокуратурата ако реши да се самосезира

Нека да припомним и друга публикация :

Ако БСП иска да се бори с „роднините“ да погне първо Кирил Добрев

https://kafeneto.wordpress.com/

Стефан Ташев

Преди 17 години (вече 20 години -б.ред. ) новоизпеченият член на ВС на БСП бе хванат да прибира 215 000 марки и 43 000 от сърбина Бранислав Жечевич на Калотина

 

Откъде фамилиите Добреви и Първанови спастриха пари за хотели и електроцентрали ?

Вече няколко седмици БСП се пъне да прави скандали по темата «роднини и шуробаджанащина» във властта. Стигна се до излагацията вчера «разузнавачът» Таско Ерменков да обяви, че шефът на разузнаването ген. Димитров и примерът Борисов са братовчеди, което бе опровергано веднага.

Някой е внушил на БСП и лидерката Корнелия Нинова, че с тези скандали ще си вдигнат рейтинга или ще тушират напрежението вътре в партията.

Ако социалистите наистина искат да се борят с шуробаджанащината и роднинските назначения във властта да се обърнат първо към собствената си партия. Там е пълно с такива.

Един от най-гласовитите борци е зам.председателят на БСП и бивш депутат Кирил Добрев. Най-яркото му качество е, че е син на ексвътрешния министър Николай Добрев, който върна мандата на провалената партия през 1997 г.

Именно фамилията Добреви е един ярък пример за шуробаджанащина и уреждане на роднини във властта. И облагодетелстване от политиката.

Ще направя едно лирично отклонение. Приятно е да се описва житието-битието на милионери-социалисти като Добрев, Гергов, Узунов, «чичо Митко» или редовият член на БСП от Бургас с «Ролс-Ройс». От такива борци за социална справедливост чак ти става драго. Те са отдадени на лявата идея, милеят за бедните, онеправданите, социално слабите и болните.

Ризите си късат от яд, че злите управляващи са докарали страната. Какви социални неправди има. Оставаме с впечатление, че всеки момент ще раздадат милионите си на електората, Гергов например може да предостави безплатно ЦУМ за бедните. Но някак си не се получава.

Започнал кариерата си като собственик на чейнджбюра и лихварски къщи, Кирил Добрев се издигна до млад социалистически милионер, собственик на хотели и водно-електрически централи. Нищо лично, само бизнес.

С какви пари става това ? Кой да ти каже, социалистите-милионери не говорят по темата. Може би с пари от чужбина или ?

На 17 май 2000 г. в страната става огромен политико-корупционен скандал. Тогава спецполицаи от групата за задържане на Дирекцията на националната полиция-ДНСП спират за проверка колата на новоизпечения член на Висшия съвет на БСП Кирил Добрев, който се връща заедно със съдружника си Илиян Насков от граничния пункт Калотина.

Двамата са проследени от спецполицаите как взимат 215 000 марки и 43 000 от сърбина Бранислав Жечевич.

Парите са с неизвестен произход. БСП яростно протестира, а самият Добрев, който е разпитан без обвинение, заявява, че не знае за какво са парите, нищо, че ги е взел. Може би се е сторил симпатичен на сърбина, кой да ти каже.

Скандалът постепенно затихва, а и прокуратурата управлявана тогава от Никола Филчев някак си не си дава зор.

Дали пък тези действия на обвинението не помогнаха след края на мандата си Никола Филчев да бъде «награден» с посланически пост в Казахстан от президента Георги Първанов, личен приятел на фамилията Добреви.

Сестрата на Николай Добрев-Марияна два мандата бе личен секретар на президента Георги Първанов, докато Добрев беше депутат и член на ръководството на БСП. Това ако не е шуробаджанащина здраве му кажи.

Нещо повече-след края на мандата на Първанов Марияна Добрева и синовете на Първанов Ивайло и Владимир се оказаха крупни бизнесмени и хотелиери.

А Кирил Добрев, социалистът капиталист, собственик на водноелектрически централи-ВЕИ, само че чрез майка си. Семейни традиции няма какво да се каже.

Официално Добрев е декларирал само участие с 55% в «Пирин Ват» ООД, собственик на ВЕЦ « Топлика ». Но чрез майка си Елка и подставени лица той контролира ВЕЦ « Флеш » и фирмата за търговия с ток « Тера Кап » ООД,пише преди 2 години сайтът Бивол, позовавайки се на изтекла в медиите тайна кореспонденция на Добрев.

От нея стават ясни обръчи от фирми на БСП, повечето скрити.

От изтеклата кореспонденция става ясно още, че Кирил Добрев е ръководел лично строежа на луксозния хотел «Белчин Гардън» в курорта Белчин баня.

С Добрев се съгласува всичко, вкл. цвета на мокета и цените на туристическите пакети. Съгласувателни писма за цените на пакетите в хотела, изпратени от управителя Петър Иванов до Кирил Добрев, разкриват, че сървър на фирмата АЙВИ-СМ mail.ivy-sm.com обслужва и електронната поща на хотела, пише в своя публикация Бивол. Официално хотелът е на сестра му Марияна и синът на президента Първанов Ивайло.

През 2015 г. Разследване на Би Ти Ви показа как Ивайло Първанов и Марияна Добрева придобиват луксозния петзвезден спа хотел „Стримон“ в Кюстендил за 7,5 млн. лв.

Синът на президента обяснява произхода на парите за покупката със заем от фирмата АЙВИ-СМ, която се занимава със софтуер и поддръжка на компютърни мрежи, но също и с хотелиерски и рекламни услуги. В нея той се явява съдружник с брат си Владимир. До юли 2013 съдружник с братята е била и Мариана Добрева.

Фирмата има само три осигурени лица и по-скоро скромни приходи от продажби за последните години. Най-успешна е 2012 година, когато във фирмата влизат 299 хиляди лева. За 2014 приходите са 191 хиляди лева, пише тогава Бивол.

Откъде са парите за хотела остава загадка? Но това никой не смее да пита. Защото въпрос за два апартамента до Южния парк подарени на Първанов от оръжейния търговец Петър Манджуков, костваше уволнението на журналиста Иво Инджев от Би Ти Ви. Тогава протести за свободата на словото нямаше. Разследване на Бивол обаче откри откъде са парите.

Освен АЙВИ-СМ, съществува още и фирмата АЙВИ КОМЮНИКЕЙШЪНС със собственик Мариана Жекова Манолова. Заедно с Ивайло Първанов и Марияна Добрева тя състои в борда на директорите на фирмата СТРИМОН-СПА, собственик на едноименния хотел.

Освен това Манолова е представител и едноличен собственик на фирмата СТРИМОН КЛУБ, в чийто борд са Ивайло Първанов и Калин Рогачев. Свързаността между АЙВИ във всичките си разновидности и СТРИМОН е повече от очевидна.

По-рано АЙВИ КОМЮНИКЕЙЩЪНС е била собственост на Елена Харизанова, доверено лице на Кирил Добрев, която върти контролираните от него фирми.

В изтеклата кореспонденция на Добрев откриваме и как се финансира въпросната фирма: от партията–майка с договори за пиар и издателска дейност свързана с партийния живот, но също и от обръча от фирми около БСП, като небезизвестната ПОНС ХОЛДИНГ на Милко Милков.

ПОНС беше една от фирмите, избрана при правителството „Орешарски“ да строи неслучилия се проект „Южен Поток“, редом с фирмите контролирани от Делян Пеевски, пише сайтът.

Какво повече може да се каже за отлъчения от червената столетница, който намекна, че ще разкрие човек от партийната аристокрация близък до Нинова спечелил 150 млн. левчаги от обществени поръчки и дали това не е поводът за изключването ?!!

Явно демокрацията или по-точно болшевишкият демократически централизъм работи винаги за интересите на върхушката ?

Бабини им работи …

колаж : Фейсбук