В ХАРВАРД ТАЯ ЕТИКЕЦИЯ ЗА НИЩО Я НЯМАТ, ЗНАЧИ!

 

Понеже не искам да ви губя така ценното време по тия светли празници, ще карам направо. Категорично не одобрявам поведението на тоя полуканадец, новоизлюпения премиер. Както и гражданството му, така и разбиранията му за етикета са нещо средно. Едно такова, хем така, хем иначе. Прави са критиците му, дума да няма. Сложил нашия харвардец вратовръзка, ама я бил запасал на неправилна дължина. Изправил си раменете, ама не съвсем.

Ама то да бяха само лигавника и плешките, иди-дойди. Но не! Тоя самозванец изобщо няма правилна стойка. Един такъв, изпъчил се, но колко да изпъчиш с това рехаво телосложение? И „мека“, ама айде, за мекането може и да му се прости донякъде, не е прецедент. И предишния премиермекаше, ама какъв премиер беше! За чудо и приказ, но пуста българска недалновидност…Като всеки корав българин и аз не обичам половинчатите работи, та затова се възмущавам от това усмихнато юпи, не мислете, че се пробвам нещо да съм необективен.

Според мен премиер да си на държава, която е била на три морета, не става с вратовръзката с два пръста нагоре или надолу в дължината. Не може и да привеждаш раменете или да стоиш като наказан. Трябва си размах. Какъвто безспорно притежаваше предишният ни самодържец. Истински мъжкар.Как да не се респектираш от него, като го видиш как разбутва с лакти ония еврогейски льоловци по официалните срещи на международните форуми?

Ще обърнеш ли изобщо внимание на дължината на вратовръзката му, пък дали и е сложил вратовръзка, като изкара Херо Мустафа-то от Жипката и я сграби мощно под мишница“? А онова изражение, дето го ползваше и за корици на вестници и списания, и за срещи на най-високо ниво, а? Един премрежен, строг, но справедлив поглед, една едва загатната тарикатска усмивка, ноздрите леко разширени в знак на решителност… И леко загатната изпод ръкава на сакото се подава неизменната червена връв, обрамчила китката, за да се варди от уроки и да е здрав и мощен, за да пази стабилността.

И с никой да не си поплюва.Три папи се прескачат за ред да го галят по ниското, късо офъкано, строго набръчкано чело. И кавалерство ярко –на самата фрау Меркел мръвка дава, на мисирките мисирки си казва, на тулупите – тулупи. С двеста. Никакви глезотии като на тоя новия. Усмихнал се харвардският възпитаник с жълто покрай човката. Все едно е от някоя реклама на крем за бръснене. До такива мъжленца ли опряхме?

И езици бил говорил. Голяма работа.Предишният хич не им се връзваше на акъла да им говори чуждоземно, да спазва някакви етикети и да им цепи басма. Даже коварните византийци го признаха за мъж на място и на корица на книга го сложиха. Не чия да е, а на Алеко Константинов книга. За един разгърден, решителен мъжага, дето крещи „Булгар! Булгар“, та другите да си знаят мястото и да уважават мъжа на мястото си. Това е да си премиер.

И дузпи да биеш повторно, за да вкараш, и на Мата Хари да се докажеш какъв си самец, и на мисирка бицепс да дадеш да стисне. А новият… Какво да ви кажа? Нито дузпи бие по телевизора, нито лентички реже, нито пък бицепса му е баница като баница.Аз съм готов да се хвана на бас с вас, че новият ни пишман премиер нито филии с мас е ял, нито антената на покрива се е катерил невръстен да настройва, нито зайчарник в Банкя има, нито комунистите са му репресирали родата.

Да не говорим, че една охранителна фирма не е сколасал да направи през доброто, старо последно десетилетие на миналия век.

Той в ония мъжки, смутни времена под масата прав е ходил, аз за принудително застраховане съм тръгнал да ви говоря.Та той тоя новият даже човек не го знае каква му е конфесията. Нали ви казвам – всичко е половинчато. В доброто старо време вие видели ли сте г-н Борисов да пропусне пресконференция, без да се прекръсти? В повечето случаи, даже три пъти.Енергично, решително, без паузи. Даже в златните си години даже и пръстите си наплюнчваше покрай кръстенето.Та, така. Казах ви, че не искам да съм многословен по тия светли празници и ще изпълня думата си. Никой истински българин няма да ти повярва, харвардски премиерино! Поне един президент да беше дръпнал за ухото, поне някой министър или партиен функционер да ти беше целувал ръка в знак на вярност пред камерите… А ти какво? Само великите харвардски приказки са ти в устата.Аз каква етикеция спазваше господинът Борисов… Сега тия младите и идея си нямат. Под една магнолия се не е снимал, премиер тръгнал да ми става! Айде, сиктир оттука!

В Харвард тая етикеция за нищо я нямат, значи!