Зала с криви огледала: КОЙ С КАКВИ МИНИСТЕРСТВА? И ЗАЩО ТОЧНО ТОЙ?

.
1. ПП
финанси, икономика, здравеопазване, МВР, отбрана, култура, транспорт и съобщения
*** реално обаче отбраната и МВР ще бъдат министерства на Румен Радев. След като държавните предприятия отпадат от прерогативите на икономическото министерство, то остава като лъскава черупка, изпразнена от съдържание. Здравеопазването е истинска мина и социално е много чувствително, повече и от социалните грижи – дано да се справят!
.
2. ИТН:
енергетика, регионално развитие, външни работи и спорт
*** енергетиката е ключова в икономиката и с най-огромната корупция. Тя е лост, който може да събори всяко правителство от власт и да взриви всяка коалиция. Оставянето й при хората на Слави за мен е еднозначно: много тежък компромис със Статуквото и Задкулисието, който може би е бил основно условие за коалиция
.
3. БСП:
земеделие, туризъм, държавни предприятия и социални грижи
*** забележете, че министерствата на земеделието и това на регионалното развитие са най-големите рецепиенти на европейските средства. И двете са извън управлението от ПП. Т.е. корупцията в тях се е уредила и при това управление още в аванс.
.
4. ДБ:
екология, правосъдие, климат
*** да оставиш основния порок на прехода в ръцете на това коалиционно недоразумение означава да се сменят лицата, да се смени фасадата и нищо повече. Те засега нямат никакво свястно предложение за съдебна реформа освен формални промени. Дори не знаят какво и къде да пипнат. А то не е само Висшия съдебен съвет, Прокуратурата и т.н.
.
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Трябва да се променят редица закони и кодекси как СЕ ВОДИ ЕДНО РАЗСЛЕДВАНЕ, ЕДИН СЪДЕБЕН ПРОЦЕС и с каква документация трябва да завършат. Ако всеки факт трябва да получи задължително становище защо се приема, отхвърля и премълчава и ако неспазването на правилото води задължително до санкции, това ще намали корупцията с много и много пъти. Ето го основният ключ за съдебната реформа, а не словесните абракадабри за нея.
При такова разпределение на министерствата не ми се вярва, че ще има справяне с корупцията. Разбира се, реакция на публичните скандали ще има, вкл. от самите партии, но само ако кражбите стават публично достояние.
.
Ако резюмирам:
§ Има четири сфери, в които се краде най-много: вече споменатата енергетика, земеделието, регионалното развитие и държавните предприятия.
Нито една от тези сфери не е в обсега на прякото ръководство на ПП.
§ Има две съществени сфери за международните отношения на България: външна политика, отбрана.
Едната е поверена на коктейла от интереси при Слави Трифонов.
Другата реално ще си остане при президента.
§ Имаме и едно много ключово министерство за България – МВР. И то фактически ще си остане при Румен Радев.
§ На „харвардците“ им е оставено блатото „здравеопазване“, което в условия на пандемия набързо ще срути имиджа им. Оставено им е финансовото министерство. Но контролът при съставянето на бюджета не е в министъра, а в парламента. И отчетът пак е там.
§ Следователно „харвардците“ ги преметнаха много лесно. Реално и пряко ще управляват само културата, транспорта и съобщенията с информационните технологии. И нищо повече!
Язък им за Харварда!
.
В това разпределение „Харвард“ се превръща в етикет на разни задкулисни ДС бизнес-политически кръгове – Кой, Библиотекарския, Монтерей и т.н.
Промяната изцяло ще зависи от силната воля на премиера. Времето да се наложи, да бъдат извършени най-спешните реформи са само първите месеци на управлението.
След това, ако не успее, ще е господин Никой, а ако коалицията се разтури, Кирил Петков и Асен Василев няма да имат и капка рейтинг заради обещаното, но неосъществено от тях.
.
Засега сме като в зала с криви огледала. Само че за разлика от нея кривото е застанало пред огледалото, докато отражението е правилното. Но само отражението!
Фейсбук