Пристигнаха първите творби за Деветия литературен конкурс на „Алеф”

Близо два месеца преди крайния срок вече пристигат разкази за международния литературен ученически конкурс на „Алеф”. Първите изпратени творби са от български участници – от София и Бургас. Темата на деветото издание е „Необикновени постъпки на обикновени хора”

Младите автори трябва да се пренесат във времето на Холкоста и да сътворят литературна творба, в която да разкажат за обикновени хора, извършили необикновени постъпки. Те могат да потърсят отговори на въпроси, като: Какво предизвиква куража да окажеш помощ на евреи във време на геноцид срещу тях? Какво кара човек да рискува своя живот, за да спаси друг? Какво е чувството да си в опасност и да разчиташ единствено на смелостта и морала на приятел?

Към организаторите бяха отправени и множество въпроси, свързани с регламента на конкурса, източници, които могат да се ползват в разработките и др. Задължително ли е героите на разказите да бъдат реални личности? Това е въпрос, който се задава най-често. Уточняваме, че при художествените интерпретации по темата въображението е от значение, но историческата правда като основа на разказа дава допълнителен бонус при оценката на творбата.

Чрез звършване на проучване за спасители на евреи от родните места и превръщайки ги в герои на своите произведения участниците в конкурса ще добавят и нови страници от историята.

И тази година се очакват разкази на ученици от Израел и Европа. Крайният срок за получаване на всички конкурсни разкази е 1 февруари 2022 година.

Център „Алеф” пожелава успех на младите разказвачи!