ИНСТИТУЦИИТЕ СА ПОТУЛВАЛИ БЕЗОБРАЗИЯТА НА ГЕБРЕВ В СИНЕМОРЕЦ

Прокуратурата, РИОСВ, Емил Димитров и Асен Личев са сезирани многократно за този и други строежи от природозщитници

Казусът със строежа на оръжейния търговец Емилиян Гебрев е потулван от местните и националните власти около 2 години, става ясно от документите, които намери и проучи Сайтът за разследваща журналистика „Биволъ“. Оказа се, че за незаконните съоръжения, басейн, пристан в разрушените скали в Синеморец, е докладвано на поне двама министри на околната среда – последния шеф на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в кабинета „Борисов“ Емил Димитров – Ревизоро и на наследилия го служебен министър Асен Личев. Освен това, от документацията става ясно, че не областната управителка на Бургас проф. д.н. Мария Нейкова първа сигнализира на брифинг за незаконни строежи върху защитените скали край Синеморец и местността “Поляните”. Това е правено неколкократно в последните години от страна на неправителствени природозащитни организации като Коалицията „За да остане природа в България“.  Не е ясно защо Областната управителка на Бургас точно сега оповестява закононарушението като новина, но в същото време отказа да назове името на Гебрев. В появилите се след нейното изявление медийни публикации законарушителят бе назован, но цялата информация около безобразията върху скалистия бряг до Синеморец не е представена достоверно. Казусът с изкопания в самите скали върху терен изключителна държавна собственост басейн на оръжейния бос Емилиян Гебрев е бил добре известен от доста време, но до момента никакви ефективни действия не са били предприети. Последната заявка на Прокуратурата, че се “самосезира” след изявлението на Нейкова са най-малкото манипулация, защото тя е била официално сезирана за закононарушенията преди поне година и половина и но не е предприела абсолютно нищо. Напълно в стила и методите на работа на тази /НЕ/законохранителна институция! Допускаме, че дори и самата г-жа Нейкова не е в пълнота информирана и  наясно около ситуацията около завладяването и строителството върху скалите от страна на Гебрев. 

Същевременно самото Разрешително за строеж се води на името на сина на оръжейния търговец – Христо Емилиянов Гебрев. „Биволъ“ също така Ви представя три ексклузивни видеа от обекта в Синеморец, от които се вижда мащабът на щетите за околната среда от намиращите се в защитена зона басейн върху скали, както и вкопани в скалите съоръжение за изтегляне на яхти със специално изсечени стъпала и окупиран и оборудван със специално изградено покритие „частни“ плаж и пристан. 

Обикновен ПР или реална борба срещу незаконното унищожаване на природна забележителност

Сателитна снимка: “Биволъ”

Оръжейният търговец Емилиян Христов Гебрев от около 1,5 г. насам е официално проверяван от компетентните органи заради осветения преди дни строеж върху скалите в Синеморец. Това показват документите, с които разполага сайтът „Биволъ“ (вижте долу копията им).

От документите става ясно, че сигналът на областната управителка на гр. Бургас Мария Нейкова към Прокуратурата изобщо не е първият подобен. Прокуратурата е била сезирана още преди 1,5 г., но тогава не е реагирала бързо и своевременно на компетентните контролни органи. Случаят тогава не е изнесен пред медиите и целият скандал е потънал в мълчанието и безвремието на чиновническата бюрократична безотговорност. А явленията като информационно затъмнение и институционно протакане и бездействие, както е известно, са едни от специфичните черти на корупцията, довели България до печалната и днешна съдба на разпадаща се държава и изчезваща нация.

НПО-та сезират прокурори още през 2020 г.

Прокуратурата на Република България (Източник: “Биволъ”)

Преди около година и половина Коалицията „За да остане природа в България“ подава сигнала до Върховната административна прокуратура (ВАП). Първото писмо в кореспонденцията на Прокуратурата на Република България, с копие до Министерски съвет (оглавяван тогава от бившия премиер Бойко Борисов) и главния прокурор Иван Гешев е още от 18 юни 2020 г. (вижте документа).

От отдел „Надзор за законност“ във ВАП пишат на 5 юли 2020 г. писмо до министъра на околната среда Емил Димитров:

„Извършете проверка на подадената жалба и ако прецените, че тя е основателна, предприемете необходимите действия, с оглед дадените Ви от закона правомощия“.

(Скрийншот: “Биволъ”)

(Скрийншот: “Биволъ”)

Върховна административна прокуратура (Източник: "Биволъ")

На 21 юли 2020 г. зам.-министър на околната среда и водите Атанаска Николова пише до директорката на РИОС-Бургас Тонка Атанасова относно „Строителство в границата на природен парк (ПП) „Странджа“ (вижте документа).

„Във връзка с горното моля да ни предоставите справка за издадените от РИОСВ-Бургас административни актове, свързани с изграждане на обекти на територията н а природния парк за визирания в писмото период, както и становище по изложените от коалиция „За да остане природа в България“ факти и обстоятелства“.

Министерство на околната среда и водите (Източник: “Биволъ”)

На 28 юли 2020 г. РИОСВ-Бургас издава съответния констативен протокол по случая (вижте документа), в който се посочва: „при проверка присъстваха: Емилиян Христов Гебрев“.

„Но в предоставеното разрешение за строеж като собственик и възложител е посочен Христо Емилиянов Гебрев“, пише директорката на РИОСВ-Бургас“.

  
Констативният протокол за обекта на семейство Гебреви в Синеморец. Източник: "Биволъ"

ВАП препраща сигнала по компетентност до ресорното ведомство – МОСВ, оглавявано тогава от Емил Димитров – Ревизоро. МОСВ разпорежда на РИОСВ – Бургас да извърши проверка на място. РИОСВ – Бургас съответно констатират наличие на нарушения в защитена зона и защитена територия. Оттам уведомяват за констатираните нередности Прокуратурата. 

Сред документите има констативен протокол и сигнал до Прокуратурата за наличие на констатирани нарушения на място. Медията ни разполага и с възраженията на Гебрев, написани от предприемача с много нечетлив почерк. Това може да е знак, че или е бил развълнуван или изнервен от необходимостта да предоставя съответното обяснение на контролните органи.

„Ще предоставя разяснения и възражение в рамките на един месец, считано от…“,

е малкото, което може да се прочете от написаното като обяснение собственноръчно от Емилиян Гебрев в стр. 4 на Констативния протокол. Почеркът е доста разкривен и нечетлив, което би могло да се отнася до емоционалното състояние на пишещия в момента. Той също така твърди, че Община Царево е разрешила изграждането на съответния басейн.

4-та стр. на Констативния протокол с обяснението на Емилиян Гебрев (Източник: “Биволъ”)

Директорката на РИОСВ-Бургас  – Детелина Иванова впоследствие пише до Районна Прокуратура – Бургас, че „извършените дейности са в нарушение на разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, Закона за защитените територии и заповедта за обявяване на природен парк „Странджа“. Именно Детелина Иванова е извършила и проверката на терен.

От документите също става ясно, че самата къща на Гебреви е законна като строеж. Незаконно обаче се оказва посегателството върху скалите, които представляват изключителна държавна собственост. Незаконен също така е изграденият басейн, пристанът за яхта, изсечените в скалите стълби към брега, окабеляването, частният плаж от тиково дърво и останалите съоръжения, до едно направени в защитените територии и зони.

. 

РИОСВ - Бургас информира Районна Прокуратура - Бургас (източник: "Биволъ") 

Екипът ни е посетил на място прословутия басейн и съоръженията около него месеци, преди областната управителка на Бургас Мария Нейкова да е подала нов сигнал до Прокуратурата и да е подала информация на мейнстрийм медиите у нас.

Във видеата ни се вижда, по какъв начин строителите, наети от семейството на Емилиян Гебрев,  са изградили в Синеморец редица постройки, къща, както и незаконните съоръжения върху скали, заедно с частни пристан и плаж.

Къщата на Гебреви в местността “Поляните” на брега

Самите скали, част от които както се вижда от видеото на „Биволъ“, според специалисти и запознати със строителните технологии, най-вероятно са били частично взривени, са сред природните забележителности на Синеморец. Това става ясно и от едно от видеата, където се виждат купчини с елементи на скална маса.

Сред съоръженията има например бетонен хангар за яхти, както и огромен бункер, в който има и жилищна площ. Безобразното бетонна конструкция в защитената територия върху брега е била узаконена от Община Царево, като и от всички институции, като МОСВ и ДНСК. (вижте на снимките долу).

Бетонни хангар и бункер (Снимки: “Биволъ”)

Вижте и трите ексклузивни видеа на Сайта за разследваща журналистика “Биволъ” от незаконната строителна площадка в Синеморец – в канала на медията в YouTube – Bivol TV.

32 строежа в Синеморец срещу “30-те сребърника”?

Очевидно, на известните личности, т.нар. VIP-персони, им се разминават всякакъв вид нарушения при строителство. Такъв беше и случаят с известен столичен архитект, започнал строежа на луксозната вила в „Поляните“.

Именно Биволъ преди години пръв алармира за започналото бетониране на брега край Природната забележителност “Корабите”. Въпреки явните закононарушения, нито една институция не спря и не се противопостави, така че да преустанови окончателно посегателството и последвалото унищожение на природното богатство. Жалката картина на българската действителност е грозна и неприемлива за разума.

Сбогом гледка! Ортак на Артекс изля нов бетон на първа линия в Синеморец

/виж и тук/

През 2019 г. стана известно, че арх. Добромир Стоянов Добрев строи вила в местността “Поляните” в с. Синеморец, в непосредствена близост до забележителните скални образувания “Корабите”. Арх. Добрев е член на Камарата на архитектите към Регионална колегия София. Той е автор на няколко проекта на територията на Столична Община. Сред тях е “Фамилия саут парк”, който се рекламира като “зелен” и е замислен да “доближи жилищата до природата”.

Инвеститор в този столичен обект бе “Нова Сити Груп”. Арх. Добрев се явява управител на няколко фирми от групата “Нова Сити” – “Нова Сити Груп”“Нова Сити Лукс”, “Нова Сити Резидънс” и т.н. Собствениците са израелски граждани.

Строителството е възложено на скандалната “Артекс инженеринг”. През 2015 г. Добрев и собственикът на “Артекс” арх. Пламен Мирянов заедно откриват “Фамилия саут парк”. От скандалите покрай апартамента на бившия шеф на МВР Цветан Цветанов #АпартаментГейт научихме за “Артекс” и спорния недовършен небостъргач в ж.к. Лозенец “Златен век” през 2019 г.

Тогава за морската вила на “ортака” на “Артекс” също реагираха гражданите. Първи за строежа в имота на първа линия съобщи местен жител, който в края на 2019 г. публикува снимки във Фейсбук групата “Да не допуснем с. Синеморец да се превърне в Слънчев бряг”. През декември 2019 г. под обществен натикс строителството е спряно от община Царево. За съжаление, временно…

Според инвестиционното предложение постройката трябваше да бъде двуетажна вила с параметри, които се различават от разписаните в закона за имоти на първа линия. През юни на 2020 г. медиите алармират, че тихомълком пропуските били „отстранени“ и строителството на луксозната вила е продължило.

Снимка от дрон в Синморец (Архив: “Биволъ”)

Както е известно, Царево няма действащ общ устройствен план (ОУП), който да регламентира бъдещото строителство на територията на общината. В опорния план към последния проект за ОУП, който беше върнат за преработване през 2020 г., този имот е маркиран като „терен за курортни дейности“, а не като „урбанизирана територия“.

Разрешените за застрояване терени на носа. Засега!

Случаят не е единичен – местните, националните и законодателните власти толерират бетонирането на Черномоерието като не предприемат действия по казусите като в апетитните кътчета край морето в Община Царево. /прочети и тук/

Ето как изглежда кандшафтът на уникалната местност “Поляните”, с новоизникващия бетон. Територията се намира уж под защитата на Закона!

Припомняме, че през октомври 2020 г., стана известно, че община Царево тихомълком е одобрила 32 плана за регулация и застрояване за местността Поляните в Синеморец. Истината излезе, след като Асоциацията на парковете в България зададе въпроси по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

После се разбира, че в услуга на бъдещото застрояване местната власт е одобрила задължителната транспортно-комуникационна план-схема, без която строителството не може да започне. Местните власти също така толерират лобистките интереси за застрояването край морето като приемат благосклонно намеренията на инвеститорите да присъединят имотите си към съществуващата пречиствателна станция на Синеморец, която от години изнемогва.

МОСВ спря строеж в Синеморец, строителите игнорираха заповедта

Биволъ с ексклузивни документи и видеа:  Институциите са потулвали безобразията на Гебрев в Синеморец

Биволъ с ексклузивни документи и видеа: Институциите са потулвали безобразията на Гебрев в Синеморец

Биволъ с ексклузивни документи и видеа:  Институциите са потулвали безобразията на Гебрев в Синеморец

Биволъ с ексклузивни документи и видеа: Институциите са потулвали безобразията на Гебрев в Синеморец

Биволъ с ексклузивни документи и видеа:  Институциите са потулвали безобразията на Гебрев в Синеморец

Биволъ с ексклузивни документи и видеа: Институциите са потулвали безобразията на Гебрев в Синеморец

Предизвестено ли е бетонирането и на последните кътчета от Черноморието ни?

Впоследствие представителите на природозащитни НПО-та информират многоратно и служебния министър Асен Личев за незаконните строежи в Синеморец и община Царево. На извънредна среща в началото на октомври със служебния шеф на МОСВ те настояха да бъде издадена съответната принудителна административна мярка (ПАМ) за спиране на всички спорни строителни дейности в близост до защитени зони.  Такава мярка обаче така и не е наложена, а застрояването и бетонирането на най-живописните места по Черноморието продължава с пълна сила и остава несанкционирано и премахнато, както става ясно и от казуса с частните съоръжения на Емилиян Гебрев. В края на управлението си Личев дори назначи без ценз и конкурс дискредитиран кадър на Виденов и Орешарски за шеф на РИОСВ Бургас, с което окончателно затвърди убеждението, че бе поредният обслужващ #Задкулисието управник.

Ексгубернатор на Бургас от ерата Орешарски оглави областното РИОСВ в кабинета на Румен Радев

Днес в новото българско правителство МОСВ най-после е в добри ръце и цялата българска обшественост очаква закъснели, но крайно належащи ефективни и решителни действия по пресичане на всякакви частни, корупционни и олигархични интереси за доунищожаване на българската природа. Тези щети, за разлика от всички други, са невъзвратими и унищожението е не само материално, а и духовно. Тежките негови последствия се пренасят и върху бъдещите поколения, които няма никога да имат шанса да видят, да се радвати да се гордеят с красотата и съхранените богатства на българската земя! 

Защитата и запазването на Природата срещу алчните бизнес и мутренски интереси винаги е било изконна кауза на Биволъ!

Видеа, снимки, скрийншотове: “Биволъ” 

Заглавната снимка: колаж на “Дарик”

По темата работи и Николай Марченко, “Биволъ”