Парламентарен съветник на ПП “Възраждане” с офшорки и 1,6 милиона дълг към НАП

Парламентарен съветник на ПП „Възраждане“ с офшорки и 1,6 милиона дълг към НАП – Bureau for Investigative Reporting and Data (bird.bg)

Депутатката Елена Гунчева от “Възраждане” получава ценни съвети в сферата на “финанси, икономика и европейски фондове” от Стефан Бъчваров, който е назначен за неин нещатен парламентарен сътрудник. Бъчваров е свързан с офшорка на Сейшелите и с 24 фирми, от които 5 имат над 1,6 млн. лв. задължения към НАП. Бъчваров преди време е бил активист на БСП.

Гунчева описва пред “24 Часа” отношенията им така: “Познаваме се от много години, ползвала съм го като консултант по търговски дела като адвокат и знам, че мога да му имам доверие”. Депутатката нашумя след назначаването на доц. Атанас Мангъров за сътрудник по медицина, след като се разбра, че прокуратурата го проверява за всяване на паника сред населението.

Фирми с дългове към НАП

Стефан Бъчваров е управител на 5 фирми със задължения към НАП в големи размери: ПУРА ВИДА 13 ЕООД с 594 хил. лв., ЗЕРО ГРУП ООД с 541 хил. лв., АЛЕСТРА ЕООД с 262 хил. лв., ВИНАРСКА ТЪРГОВСКА КОМПАНИЯ ЕООД с 172 хил. лв., и КУКИ ЕООД  72 хил. лв. В две от тях Бъчваров е едноличен собственик чрез друга негова фирма – Агенция Сити Консултинг ЕООД.

Общите задължения към НАП на фирмите управлявани от нещатния сътрудник в парламента са над 1 милион и 640 хиляди лв. Данните се засичат благодарение на информационната система на БРРД, която обединява различни публични регистри за проследяване на активите на властимащи и оперативно интересни лица.

В архива на НАП за съобщения до данъчни длъжници по чл.32 от ДОПК, има десетки съобщения до Бъчваров. Последното е с дата 18.10.2021 г.

И нарушения на Закона за мерките срещу изпирането на пари

Стефан Бъчваров е управител и на фирми с чуждестранно участие, които не са декларирали действителни собственици, както изисква Закона за мерките срещу изпирането на пари. Сейшелската офшорка МАЛТА ФИНАНС ХОЛДИНГ ЛТД е едноличен собственик на българските МАЛТА КОНСУЛТИНГ ЕООД и МАЛТА РИЪЛ ЕСТЕЙТ ЕООД, и двете регистрирани през 2011 год. Обстоятелствата трябваше да бъдат декларирани до 31 май 2019 г. пред Агенция по вписванията, но това не е направено. И други фирми от 24-те свързани с Бъчваров, в които притежаваните от офшорката две дружества участват като едноличен собственик или като съдружници, също са били длъжни по закон да декларират действителни собственици, но и това не е направено.

От подадените в Търговски регистър документи се вижда, че МАЛТА ФИНАНС ХОЛДИНГ ЛТД е регистрирана през Март 2011 год. с капитал 1 милион долара, а директор е Синтия Джули Алсиндор, с адрес в Мае, Сейшели. Името на директорката може да бъде открито в още множество офшорни фирми в базата данни на Международният консорциум на разследващите журналисти ICIJ.

Извадка от учредителен акт на сейшелската офшорка
Извадка от учредителен акт на МАЛТА КОНСУЛТИНГ
Извадка от учредителен акт на МАЛТА РИЪЛ ЕСТЕЙТ

Не се знае дали фирмите са били сред нарушителите установени от Агенция по вписванията или са останали извън обхвата на проверките. Санкционирани до преди 7 месеца бяха само 10 фирми, като на всичките 10 са били наложени санкции общо 5 000 лв., или по 500 лв. на нарушение.

Снимка: Фейсбук профил на Стефан Бъчваров