ПРОМЯНАТА вехне, като неполивано цвете!

ПРОМЯНАТА вехне, като неполивано цвете!
Ако приемем метафората, че промяната е растение, което сме посадили и очакваме да даде плодове, то знаем, че то има нужда от ежедневни грижи, светлина и поливане. Иначе и най-красивото цвете, ако само стоим и му се радваме без да се грижим за него ще повехне и умре.
Светлината за промяната е прозрачността, публичността и гражданският контрол. А грижите са разнообразни – бързи и смислени законодателни промени и реформи. Като канонада трябва да са, всеки ден да чуваме за нови и нови изменения на законодателството, които да запушват дупките и възможността за изпиране на корумпираните, да сменят модела КОЙ с действаща, ефективна и независима държавна администрация и власти. Ежедневни смени на корумпета, зависими търтеи и калинки от котерията на Борисов и Пеевски. Това прочистване на „къщата” е задължително хигиенно условие, за да поникне промяната. С кадрите на ГЕРБ и ДПС това няма как се случи. Ще имитират дейност, но ще саботират всеки опит за реална промяна, разкриване и прекъсване на корупционните схеми на мафията. А те са навсякъде, във всички министерства, власти и ведомства и на всички нива. Няма как да се борим с корупцията без да изчистим корумпираните и техните помагачи, укриватели и марионетки.
Новите управляващи са повече от месец на власт. Достатъчно време, за да се ориентират в министерствата и вече трябва ежедневно да вадят данните и схемите за корупция – конкретни далавери, конкретни имена и схеми, договори и проекти. Както бе в началото на първият служебен кабинет, макар и за кратко. Това е най-силният отговор срещу всички обвинения към тях. Не го виждаме сега. Защо?
Новото правителство позволи и да бъде вкарано в режим на „гасене на пожари” с Македония, ваксините, заленият сертификат и т.н., което са теми–капани. Каквото и да направят разделението сред обществото е толкова голямо по тези теми, че те ще търпят сериозни щети. Дъртите ченгета от задкулисието и мафията много умело налагат и ‘помпат’ тези теми. Kiril Petkov бързо трябва да се върне на „свой терен”. Разбира се, че и Македония, и ваксините са важни, но трябва да си спомним кои са ни приоритетите. По – важни ли са от борбата с корупцията? По – важни ли са от смяната на Гешев? По- важни ли са от съдебната реформа? Не са. А това бе изместено и остана на заден план. Именно такава е и целта на статуквото. Нека действията си вървят по всички задачи и проблеми, но трябва да върнем фокуса върху най-важните. Това правителство не дойде на власт със заявката и задачата да наложи или отмени залените сертификати. Или да вкара, или не Македония в ЕС. Македонското правителство дойде на власт с тази цел. Българското правителство спечели изборите, за да се пребори с корупцията и да извърши истинска съдебна реформа. А успоредно с това нека се движат и се работи по всичко останало. Успоредно, а не за сметка на най-важното. Така мафията, която все още стои окопана във всички власти и владее голяма част от медиите измества фокуса и се опитва да удави новото управление в блатото на проблеми, които самите те са създали и завещали.
За да се излезе от това блато е нужна инициатива, смелост за налагане на дневен ред и действия. Да почнат да си „поливат” промяната. Еманципиране от Радев и инсталираните от него хора във властта, връщане на приоритетните цели и лидерство с активни действия по основните задачи – смяната на Гешев и ВСС, съдебна реформа, смяната на Цацаров реформа на КПКОНПИ, борба с корупцията, смяната на ИВСС, СЕМ, Кошлуков и тн. Реакцията по внесеното до Министерски съвет искане на БОЕЦ за отзоваването на Пламен Георгиев от Валенсия бе такъв ход, започналите проверки по сигналите на БОЕЦ до МВР и Министерството на правосъдието срещу Борисов за пачките и кюлчетата и срещу Гешев за ЖосиГейт също. Положителната обществена реакция е доказателство, че това е верния път.
Вчера БОЕЦ разкрихме, че в края на ноември, докато Кирил Петков водеше преговори за редовен кабинет след последните избори, НАП са изпрали за пореден път Пеевски. И то на фона на публикуваните от нас документи за 32 000 000 лева раздадени бонуси в НАП. Това е, като сярна киселина за „промяната”. Няма как да приемем това и незабавно поискахме оставката на Спецов (изпълнителен директор на НАП) Няма как след подадените от БОЕЦ сигнали, след санкциите по закона „Магнитски” и след разкритията на BIRD.BG по „Пандора” за недекларираните офшорки и дялове на Пеевски той отново да е чист, като сълза! И ето сега поредният тест за новото правителство. Или ще се снишат, разчитайки, че бурята ще отмине (ако се опитат явно не познават БОЕЦ), която ще завлече и тях и ще убие промяната, или ще реагират и покажат, че Пеевски не е вече недосегаем. Това е най-важният тест – докато има недосегаеми промяна не може да има. Да видим и как ще завършат ревизиите по сигнала на БОЕЦ за Къщата в Барселона. Следващия тест. Всъщност, българското общество е толкова лъгано и мамено през годините, че с право отдавна не вярва вече на обещания и приказки, а очаква действия и по тях и резултатите от тях преценява.
БОЕЦ не сме обвързани с нито една политическа партия и подкрепа даваме само за конкретни цели, които считаме за общи. Като най-старата и активна антикорупционна гражданска организация в България за нас е важно точно тази битка, битката за справедливост и срещу корупцията да продължи и да бъде спечелена. Нужна е гражданска активност, контрол и натиск – един нов модел на гражданско общество, който БОЕЦ налагаме. Нужни са и действия на институциите. Ние нашата отговорност я носим и не сме спирали с действията си. Да видим на какво и до къде са готови да стигнат новите управляващи. Заявките и приказките чухме, да видим действията. Първо трябва да издържат теста „Пеевски” с оставката на Спецов и стартиране на реални и обективни ревизии и проверки в НАП. Там Гешев не може да им пречи. А след това ще отпушим и съдебната система, като отстраним и Гешев, който блокира и до сега всеки опит за борба с корупцията и разкриване на престъпните схеми на мафията.
Да видим.
Битката продължава!