АЛЕФ удължава срока на Деветия литературен конкурс

Център „Алеф” удължава срока за представяне на творби в деветото издание на международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”.

Промяната се налага от продължителната пандемична обстановка в страната и наложеното онлайн обучение, което затруднява директната връзка с учениците.

Новата крайна дата, до която следва да се получат ученическите разкази, е 20 март 2022 година. Така желаещите да се включат в конкурса имат около месец и половина допълнително, за да създадат своите литературни творби.

Темата на конкурса е „Необикновени постъпки на обикновени хора”. Младите автори трябва да се пренесат във времето на Холкоста и да разкажат за прояви на смелост и доблест, за които в историята ни има много примери. Те трябва да сътворят литературна творба, герои на която да бъдат обикновени хора, извършили постъпки, изискващи смелост, жертвоготовност, доблест и други високи морални качества, които проличават особено ярко в специфични исторически реалности. Сюжетите на разказите могат да се изградят на основата на въпроси, като: Какво предизвиква куража да окажеш помощ на евреи във време на геноцид срещу тях? Какво кара човек да рискува своя живот, за да спаси друг? Какво е чувството да си в опасност и да разчиташ единствено на смелостта и морала на приятел?

Ученическите творби се изпращат до електронната поща на ЦЕБС „Алеф” –  center.alef@gmail.com.

Наградите, предвидени за отличените автори, са парични и материални, като класираните на първите три места получават и право на годишни стипендии, съобразно Наредбата за стимулиране на деца с изявени дарби.

Деветият конкурс ще приключи с тридневен международен литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение” в края на м. юни. За него ще бъдат поканени на разноски на организаторите номинираните от международно жури автори, от които ще бъдат излъчени крайните победители. Освен тържествената церемония по награждаване, той ще включва срещи със световно известни европейски писатели, творчески работилници, пленери, посещения на емблематични за региона места и др.

Най-добрите разкази от конкурса ще бъдат отпечатани в сборник, който е ценно учебно помагало за уроците по история, свързани с темата за Холокоста. Сборникът с отличените творби от осмия конкурс вече получи признание от от МОН, което го препоръча за  ползване в инициативата „Урок по достойнство” по повод 10 март – Ден на спасението на българските евреи през Втората световна война.