ПЪЛНОМАЩАБНА ВОЙНА НА РУСИЯ СРЕЩУ УКРАЙНА: СИТУАЦИЯТА СУТРИНТА НА ТРЕТИЯ ДЕН-ДЪРЖАВНАТА СЛУЖБА ЗА СПЕЦИАЛНИ СЪОБЩЕНИЯ

Руският окупатор продължава настъпателната операция срещу Украйна. Това съобщават от Държавната служба за специални съобщения  в Telegram.

 

 

„Противникът е започнал да преразпределя резервни части в районите, граничещи с Украйна и продължава да нанася въздушни удари по летища, групировки на украинските въоръжени сили в Източна Украйна и в северната част на Киевска област. Нанесени са единични въздушни удари в районите на Суми, Полтава, Мариупол Изстрелване на крилати ракети с морско базиране „Калибр“ на територията на Украйна.

„Действията на тактическата авиация на Руската федерация се контролират от територията на Беларус и ТОТ Крим. В района на Мозир се намират батальонни тактически групи от 35-та общовойскова армия на Източния военен окръг, които могат да бъдат използвани за нанасят удари по цели на територията на Украйна“, съобщиха от Държавната служба за специални съобщения.

Отбелязва се, че руският окупатор многократно е използвал оперативно-тактическа авиация в районите на Южни и Одеса, на летището на езерото и в обекти на цивилна инфраструктура в района на Киев.

„Установено е временно местонахождение за десетки танкови единици в района на Шумское и реактивни системи за залпов огън БМ-21 Град в района на Косовщина. Противникът многократно е използвал оперативно-тактическа авиация в районите Южни и Одеса, в района на Озерное. летище, и на обекти на цивилната инфраструктура в района на Киев .В посока Слобожански оперативната група войски на въоръжените сили на Украйна спря настъплението на противника и продължава да води отбранителни битки в района на Харков. Водят се градски боеве в Ахтирка, “, написаха те в съобщението. 

От ДСНС съобщиха още, че в крайбрежното направление в района на Коблево в резултат на огън от механизирани подразделения на 28-ма бригада за специални операции са унищожени лодка и до 20 души персонал от ДРГ на противника.

„В крайбрежното направление в района на Коблево в резултат на огън от механизирани подразделения на 28-ма ОМБР са унищожени катер и до 20 души личен състав от ДРГ на противника и информационна защита на Украйна.

„Групировката на ВВС на Въоръжените сили на Украйна отблъсква въздушните удари на противника, унищожен е военно-транспортен самолет Ил-76МД с десант на руските окупационни войски. Продължава да води системни бойни действия. Нанасяйки огневи поражения на натрупването жива сила и военна техника на противника в Киевска, Черниговска и Херсонска области Групировката на Съвместните сили провежда отбранителна операция и задържа позициите си по цялата демаркационна линия“, се казва в доклада. 

„Прогнозните загуби на противника са: самолети – 14 единици, хеликоптери – 8 единици, танкове – 102 единици, бойни бронирани машини – 536 единици, оръдия – 15 единици, система за противовъздушна отбрана БУК-1 една“, съобщиха от ДС. Отбелязани съобщения и защита на информацията на Украйна.

 

Както 5.UA съобщи, въоръжените сили на Украйна отбиха атака срещу военна част в Киев.

Вижте още: Руски дрон атакува кораба на украинските граничари на Държавната гранична служба.

Припомняме, че  мостът между Одеска и Николаевска област вече не съществува . В мрежата се появи видео, на което се вижда счупен мост.

Както знаете, въоръжените сили на Руската федерация  обстрелваха военното летище Кулбакино и редица други обекти в Николаевска област .

Припомняме, че украинската ПВО  свали вражески самолет Ил-76 с парашутисти от Воронеж . Сега тежките боеве продължават в град Василков, Киевска област, където нашествениците се опитват да десантират войски от въздуха.  

Освен това около полунощ в района на операцията на Съвместните сили зенитно-ракетната система С-300 на ВВС на украинските въоръжени сили  свали две вражески цели – хеликоптер и ударен самолет Су-25. на руските окупационни сили .