„Амнести Интернешънъл (АИ)“ Доклад „2021/22 г.: Състоянието на правата на човека в света“

Докладът на правозащитната организация „Амнести Интернешънъл (АИ)“  ,  озаглавен „2021/22 г.: Състоянието на правата на човека в света“, подробно описва как през двете години на пандемията Европа се е сблъскала с възход на авторитаризма, който продължава все още и който понякога е оправдаван със защитата на населението от Ковид-19.

България е посочена като една от страните,  посегнали на независимостта и плурализма на обществени медии.

„Катастрофалните последици за правата на човека, произтичащи от нахлуването на Русия в Украйна, не трябва да засенчват по-общите тенденции, които през последната година променят Европа по един смущаващ начин. Неуспехът на европейските държави да се справят с дълбоко вкоренените неравенства, изострени от въздействието на пандемията, се добавя към отстъплението от правата на човека, ставащо често под прикритието на драконовски мерки срещу разпространението на Ковид-19“, казва Мари Струтерс, директорка на АИ за Европа и Централна Азия.

АИ посочва, че правителствата в Полша, Грузия, Киргизстан и Турция са продължили да подкопават независимостта на съдебната власт, като по този начин бива отслабван важен механизъм за контрол на изпълнителната власт.

В доклада се посочва още, че в Русия, Беларус и редица други страни властите са наложили различни ограничения на свободата на изразяване и свободата на медиите. Журналисти от Босна и Херцеговина и Хърватия станаха обект на стотици искове за клевета, често пъти подавани от политици. България, Чехия и Словения посегнаха на независимостта и плурализма на обществени медии. Турция продължава да бъде една от страните в света с най-много журналисти в затвора, заявява правозащитната организация.