Божков: Европрокуратурата ме намери сама и ме разпита, отговорих писмено и на полицията

Европейската прокуратура сама е открила и разпитала Васил Божков. Той е отговарял писмено и на българската полиция. Това заяви бизнесменът чрез видеоконференция от Дубай, която беше организирана по случай арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

https://dnes.dir.bg/gallery/na-zhivo-v-dir-bg-brifing-na-vasil-bozhkov

Божков посочи, че не се укрива в Дубай, не се страхува, защото не е направил нищо, и отговори на журналистическите въпроси каква е била схемата, в която се твърди, че са участвали посочените кадри от ГЕРБ.

„Готов съм да се върна в България веднага щом имам физическата възможност. Не мога да напусна Дубай заради административните спънки на прокуратурата. Ако прокуратурата е така добра да махне червената точка от Интерпол, още на другия ден ще съм в България“, коментира бизнесменът и добави, че не разбира тълкуването на Бойко Рашков, че Божков бил в ОПГ с Борисов, защото иначе бизнесите му в момента щели да съществуват.

„Нищо ново не съм казал – как съм бил изнудван с години и не съм имал възможност да се противопоставя. Вие тълкувате много грешно нещата – всички обвинения срещу мен са измислени, нямам от какво да се страхувам, след като нищо не съм направил, и искам да се върна в България“, отговори на въпрос на журналистите Божков относно показанията му за акцията срещу кадрите на ГЕРБ.

 

Снимка: БТА

 

„Няма 500 млн., загубени за хазната. Аз съм плащал всички данъци, имам бележки от НАП, просто законът беше променен така, ако са пропуснати да бъдат платени, това е по вина на органа, който е определим тези такси“, каза още Бизнесменът.

По думите му той не е знаел за акцията тук, а е научил от медиите. Той заяви още, че Европейската прокуратура сама го е намерила, понеже той не се криел в Дубай, а това била тиражирана версия от политици. След това е давал сведения и пред полицията. Показанията пред Европрокуратурата е дал на 8 март.

„Аз съм просто един човек, който се е оплакал, и съм дал всички данни. Как се използват и интерпретират, не мога да кажа. Още преди 2 години съм подал сигнал“, каза Божков в отговор на въпрос защо не е предоставил цялата информация, която може да вкара Борисов в затвора.

 

Снимка: БТА

 

„Аз чакам да бъда разпитан официално и ще предоставя каквото имам“, подчерта Васил Божков и добави: „Те си признават, а вие питате какво имам“.

„Ако ходиш всеки месец при някой, няма да му носиш картички за Коледа. Тук случаят за мен е приключен. Влади си е признал, че всеки месец съм ходил при него. Бойко Борисов също си е признал“, каза Божков и уточни, че на Горанов е давал процент от печалбата си, а на Арнаудова пари за други цели – когато и колкото му поискали.

 

Снимка: БТА

 

По думите му никой от прокуратурата не го е търсил и по негово мнение целта е да не се връща в България. От правителството също никой не го е търсил.

Божков посочи още, че е дал показания и пред американските власти, за да свалят обвиненията по „Магнитски“, но дали ще го направят – решават те.

„Забележете „Левски“ как взех – от хора на Борисов“, коментира бизнесменът. На въпрос за участието на Делян Пеевски, Божков заяви, че за него ще даде информация в отделна пресконференция. Той каза още, че ако не са се били случили тези събития, вероятно все още щеше да е в клуба: „И „Левски“ щеше да е в цветущо състояние“.

Попитан как е носил парите, след като не е с куфарчета и чанти, бизнесменът отговори, че половин или един милион „могат да се съберат в джобовете на едно сако, без да личи, че носиш нещо. А да не говорим с по-голямо яке. Пробвайте колко пачки с големината на 500 евро ще съберете“.

 

Снимка: БТА

 

Той посочи още, че откакто е в Дубай, не е имало опити за покушение срещу него или поне той не е запознат да е имало.

Божков обясни още, че се е опитал на 2 пъти да продаде бизнеса си, но първия път са променили закона за рекламата, за да откажат купувачите. На въпрос дали е организирал протести, отговорът му беше категоричен, че не е.

„Бъдете здрави и по всяко време може да разчитате на мен за отговори на въпроси“, каза в края на пресконференцията бизнесменът.

Васил Божков е в Дубай, а у нас има повдигнати 19 обвинения от прокуратурата.

В края на миналата седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, пиарът му Севдалина Арнаудова и бившият финансов министър Владислав Горанов бяха задържани от МВР и останаха в ареста 24 часа.

„2 години Гешев правеше всичко възможно да отърве съратниците си, след като дадох неоспорими доказателства за най-големият рекет в историята на България. След сигнала ми и показанията пред Европейската прокуратура от последния месец, днес най-накрая арестуваха Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда Стоянова. Истината винаги излиза наяве“, написа Божков в профила си във Facebook след акцията на МВР.