Бургас е сред областите, приютили най-голям брой украински бежанци в страната

Почетното консулство на Украйна координира дейността на институции и доброволци в помощ на бежанците

Бургас е сред областите в страната с най-голям брой бежанци от войната в Украйна. По последни данни броят на украинските граждани, намерили подслон тук, вече надхвърля 10 000. Докато бизнесът, ангажираните местни и държавни институции и доброволчески организации откликнаха на нуждите на украинските бежанци, държавата все още държи свои почивни бази затворени за тях.

Съветникът на посланика на Украйна в България Татяна Недялкова посети областта, за да се запознае на място с работата на ангажираните институции и координацията между тях. Посещението й в града е организирано със съдействието на Димитър Караненов, почетен консул на Украйна в Бургас.

Татяна Недялкова и Димитър Караненов посетиха Единният областен кризисен център, разположен на територията на Морска гара,  срещнаха се и с членовете на Областния кризисен щаб в Бургас. На срещата присъстваха  областният управител Стойко Танков, кметът на община Бургас Димитър Николов, директорът на ОДМВР старши комисар Калоян Калоянов, началникът на РУО инж. Виолета Илиева, Пенка Кирилова – представител на Инспекцията по труда, Виолета Радева – директор на БЧК Бургас,

Представителите на институциите запознаха съветника на украинското посолство с процеса по обслужване на украинските бежанци, координацията между институциите, взаимодействието с доброволческите организации и бизнеса, усилията за канализиране и допълване на коректна информация, която да насочва бежанците към възможностите за получаване на помощ.

Димитър Караненов обърна внимание на проблеми по: регистрацията за получаване на временен статут на бежанците; набиране на хуманитарна помощ – храни, дрехи, предмети от първа необходимост, особено за децата, които са все още недостатъчни; настаняване на украински бежанци в държавни почивни базиВ малките населени места има нерешени проблеми, свързани с областта на медицинското обслужване и приемане на украински деца в училища и детски градини.

Съветника на Украинското посолство благодари на общинските и държавните институции, на доброволческите организации и бизнеса, които  работят в пълна координация, за да предложат компетентна и подходяща грижа за бежанците и изрази увереност, че възникналите в процеса на работата проблеми ще бъдат решени.