България: Защо беше арестуван бившият премиер Борисов?

Напълно изненадващо полицията в България арестува противоречивия експремиер Бойко Борисов – без обвинение и причина. Политическа маневра или начало на истинска борба с корупцията?

Бившият български премиер Борисов е арестуванБившият премиер на България Бойко Борисов

Той беше силният човек на България повече от десетилетие. Веднъж се кандидатира с антикорупционна програма – и при него България потъна в корупционни афери. Отново и отново печелеше избори и отново и отново имаше масови протести срещу него . Преди близо година най-после беше гласуван: Бойко Борисов, експремиер и шеф на национал-консервативната партия „Граждани за европейско развитие в България“ (ГЕРБ). Сега се случи това, което мнозина в страната смятаха за закъсняло: В четвъртък вечерта (17.03.2022 г.) той беше арестуван .

Арестът на Борисов е едно от най-зрелищните политически събития в България през последните години. Защото исканото от мнозина, но все още неосъществено правно уреждане със системата на клиентите, създадено от бившия премиер, отдавна определи вътрешнополитическия дневен ред на страната. С встъпването в длъжност на реформаторското правителство при премиера Кирил Петков в средата на декември 2021 г., което се ангажира с борбата с корупцията и строгата съдебна реформа, това вече е достъпно за първи път.

Противоречива информация

Въпреки това арестът на Борисов беше пълна изненада за българската общественост и политици. Основно поради обстоятелствата им: Борисов не е арестуван по инициатива на прокурора, а от полицията. Все още няма повдигнати конкретни обвинения срещу политика.

Шефът на EPPO Ковеси в БългарияЛаура Ковеси, ръководител на прокуратурата на ЕС, и българският премиер Кирил Петков на 16 март 2022 г. в София

Полицията има право да задържа заподозрени за срок до 24 часа. Първоначално българското МВР заяви само в четвъртък вечерта, че арестът е извършен в хода на голяма полицейска операция във връзка със 120 дела за измами, които  Европейската прокуратура (EPPO)  е предала на българските власти. Шефката на EPPO Лаура Кьовеши беше в България само няколко часа по-рано и се срещна с представители на правителството и съдебната власт.

„Непрозрачно и объркващо“

В петък (18.03.2022 г.) информацията за ареста на Борисов беше премахната от сайта на МВР. В същото време столичният прокурор обяви, че Борисов е разследван за изнудване; Европейската прокуратура не носи отговорност за това и също не участва. На въпрос на DW, говорител на EPPO нито потвърди, нито отрече, че нейната институция има нещо общо с ареста на Борисов.

България арестува Бойко БорисовПолицейски коли пред дома на бившия премиер Бойко Борисов в София на 17 март 2022 г.

„Арестът на Борисов е напълно неочакван за цялата българска общественост и в него има нещо много странно“, казва разследващият журналист Асен Йорданов от портала Биволъ на DW. „Няма точна информация за това, не знаете откъде е заповедта за арест и в какво е обвинен Борисов. Тази липса на прозрачност не е наред и е много объркваща за българското общество.“ Йорданов и колегите му от портала Биволъ са проучили стотици случаи на корупция, в които се твърди, че са замесени бившият премиер и околните. „Борисов несъмнено е виновен за тежко нарушение и трябва да бъде разследван“, казва Йорданов, „но трябва да се използват само конституционни методи“.

Борисов изнудва ли олигарх?

В България сега се води разгорещен дебат за предпоставките за ареста на Борисов и защо се е случило това сега. Още в четвъртък вечерта финансовият министър Асен Василев беше задържал ареста във връзка с аферата с избягал в чужбина български олигарх: Васил Божков, един от най-богатите българи, който освен всичко друго имаше състояние в милиарди с хазарт , банкови и инвестиционни сделки.

Общи избори в България 2021 |  София |  Бойко БорисовБившият министър-председател на България Бойко Борисов по време на парламентарните избори през юли 2021 г.

Очевидно Бошков се е скарал с Борисов отдавна и избяга в Обединените арабски емирства през 2020 г. Срещу него в България има множество обвинения, включително за укриване на данъци. Самият Бошков обвинява Борисов в изнудване и твърди, че е дал подкупи за десетки милиони на него и околните.

Разследващият журналист Николай Стайков от неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ) смята, че е възможно комплексът Борисов-Бошков да се работи в момента. „Проучихме това отдавна“, каза Стайков пред DW. „Арестите и конфискациите, които се извършват сега, щяха да се случат преди години, ако имахме независим прокурор.“

Спор за отношението към войната в Украйна

Някои наблюдатели също спекулират, че арестът на Борисов може да е еднократна акция на вътрешния министър Бойко Рашков. Личната вражда на Рашков към Борисов не е тайна в България; От месеци насам вътрешният министър изважда от чекмеджетата стари корупционни разследвания срещу Борисов.

България I Кирил Петков получава задачата да състави правителствоБългарският премиер Кирил Петков (вляво) и държавният глава Румен Радев

Други приписват ареста на Борисов на войната в Украйна и българското отношение . Правителството на премиера Кирил Петков изпадна в политическа криза от началото на руската инвазия в Украйна. Някои депутати и членове на коалицията, включително Българската социалистическа партия (БСП), не са склонни да назовават войната и подкрепят Украйна. Затова в края на февруари премиерът Петков освободи министъра на отбраната Стефан Янев.

Политическа повратна точка

В момента правителството води спор за доставката на зенитни ракети С-300 в Украйна. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин планира да проведе разговори по този въпрос в София този петък. „Целта може да е чрез ареста на Борисов да се отклони общественото внимание от чувствителния въпрос за доставките на оръжие“, казва журналистът от Биволъ Асен Йорданов.

Политологът Даниел Смилоу от Софийския център за либерални стратегии (CLS) смята, че България определено е достигнала политическа повратна точка с ареста на Борисов. „Сега ще бъде решена съдбата на реформаторското правителство, което е на власт само от три месеца“, каза Смилоу пред DW. „Или става дума за добре обоснован арест, в който случай може да бележи началото на борбата с корупцията. Или това е просто политическа маневра, в който случай е много контрапродуктивна и ще доведе до сериозна политическа криза.“

https://www.dw.com/de/bulgarien-warum-wurde-ex-premier-borissow-festgenommen/a-61178330?fbclid=IwAR0SjCtvLNWrvwTukgsE4qFHd2ZRHE2EfCSHStTRy_nOykDyog2jB4XpKL8