Да победим заедно! Вярваме във ВСУ! Оперативната актуализация относно #руското_ нашествие от 12.00 на 28 март 2022 г.

Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

🇬🇧 Оперативната актуализация относно #руското_нашествие от 12.00 на 28 март 2022 г.

Тридесет и третият ден от героичната съпротива на украинския народ срещу руското военно нашествие продължава.
Руският враг се фокусира върху поддържането на окупираните граници и подготовката за възобновяването на офанзивните операции.
Отбелязано е прегрупиране на руските войски с цел увеличаване на офанзивните способности за постигане на целите им за достигане до административните граници на Донецк. Същевременно руският враг продължава да нанася ракетни и бомбени удари по военната и цивилната инфраструктура на Украйна.
Също така се обучават и преместват допълнителни подразделения на Въоръжените сили на Руската федерация за провеждане на военни действия на територията на Украйна.
Според наличната информация се предвижда изпращане на военна техника и 150 военнослужещи от 155-та отделна бригада на Тихоокеанския флот (постоянна база Владивосток). Образувано е звено от 14-та специална бригада на Източно военно окръг (Хабаровск, пункт за постоянна дислокация).
Във волинска посока има до четири БТГ от ВС на РБ, участващи в укрепването и защитата на беларуско-украинската граница. Невъзможно е напълно да се изключи участието на въоръжените сили на република Беларусь във военни действия на територията на Украйна.
В посока Полися руският враг не извършва активни офанзивни действия. Продължава да нанася огневи щети на части от украинските войски в районите на населените места Личанка, Петрушка, Шпитка и Мощун.
Руският враг прегрупира войски и изтегля част от частите на територията на Република Беларус, за да възстанови боеспособността.
В Гомельска област на Република Беларус е регистрирано транспортиране на мобилна балистична ракетна система с къс обсег „Искандер-М“ в посока Държавната граница с Украйна.
В Сиверска посока руският враг, с помощта на определени подразделения на Централното военно окръг, не е провеждал офанзивни действия. Той фокусира усилията си върху консолидирането и поддържането на окупираните преди това граници. Извършва прегрупиране, концентрира техника в населени места и гори с цел предотвратяване на щетите от пожара.
Руският враг продължава да блокира град Чернигов, нанасяйки щети от огън върху цивилната инфраструктура. Той защитава преди това пленените граници и провежда позициите на инженерното оборудване. По налични данни руският враг се оттегли от село Сновск, разрушавайки моста над р. Снов.
Освен това руските окупатори разрушиха мостове в населените места Конотоп, Стара Рудня, Смяч, Малий Дърчин и Великий Дyрчин.
В посока Бровари окупаторите са опитали да действат с помощта на отделни части от 90-та танкова дивизия и 2-ра армия на Централното военно окръжие. Руският враг е спрян от активни отбранителни действия на ВСУ, но продължава да обстрелва позициите на нашите войски край с. Лукяновка.
В Слобожанско направление врагът действа с помощта на отделни части от Западното военно окръжие.
В района на град Суми руският враг не води активни военни действия, продължи да прегрупира войски и да ги изтегля на територията на Руската федерация, за да възстанови боеспособността след загубите. Според наличната информация моралното и психологическото състояние на кадрите е изключително ниско. Така военнослужещи от 15-ти мотострелкови полк отказват да участват във войната.
В посока град Харков руският враг не е провел офанзивни операции, продължава да блокира града и да стреля по цивилната инфраструктура и изпълнява мерки за логистична подкрепа на войските.
В района на град Изюм руският враг действа с помощта на отделни части на 20-та Всевоенна и 1-ва танкова армии и Балтийския флот. Извършва прегрупиране, попълва боеприпаси с цел по-нататъшно възобновяване на офанзивата над Слов’янск
В Донецка посока руските окупатори концентрират основните си усилия върху поемането на контрола над населените места Попасна и Рубижне, изходите към районите Вугледар и Солодке, както и превземането на град Мариупол.
Руският враг извършва артилерийски и минометен обстрел на населените места Торецке, Светлодарск, Троицке и Писки.
В посока Терни, в резултат на боен сблъсък с части на ВСУ, руският враг търпи загуби и се оттегли в района на селище Макиевка.
В Рубижне, с подкрепата на артилерията, руският враг се опитва да придобие опора в северозападната част на града, но търпи загуби без успех.
В района на селището Ню Йорк, Донецка област, руският враг два пъти направи опит за нападение. Не успя, отстъпи се и продължи артилерийски обстрел на позициите на украинските защитници.
Руският враг извършва атаки в района на Маринка. Беше неуспешно и понесе загуби. В Мариупол руският враг продължи да напредва към центъра на града и да стреля по позициите на украинските войски.
В районите Степнохирск и Хулияиполе руските окупатори извършват артилерийски обстрел по позициите на подразделенията на Украйна.
В Таврийска посока Росгвардия във временно окупираните територии на Херсонска област продължават да извършват филтриращи мероприятия за установяване на украински военнослужещи, участници в антитерористичната операция, граждански активисти, както и с изземването на оръжия и боеприпаси.
В посока Южен Бух врагът предприема мерки за възстановяване на боеспособността и попълване на боеприпаси, продължава инженерната работа. Извършва атакуващи действия в посока населеното място Благодатне, но без успех.
Морският щаб на Черноморския флот на Руската федерация изпълнява задачи в определени райони на Черно море и Азовската оперативни зони. Някои кораби отидоха в затворена зона, вероятно за да нанесат ракетни удари по цели в Украйна.
Да победим заедно! Вярваме във ВСУ!
Запазете спокойствие! Слава на Украйна!