Ден на спасението на българските евреи от Холокоста и почит към загиналите 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот.

Днес, 10 март се чества Ден на спасението на българските евреи от Холокоста и почит към загиналите 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. Центърът за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”  организира възпоменателна церемония. Тя ще се проведе на 10 март, четвъртък,  2022 година, от 12 часа пред Паметника на благодарността в зона „Толерантност” пред Община Бургас.

Как се стигна дотам, че в Бургас за първи път в България да се почита едно качество присъщо за българския народ – толерантността.

Общинският съвет на Бургас гласува преди три години решението с мотива, че това е един от големите морални капитали на българския народ

Градското пространството между улиците „Александровска“, „Алеко Богориди“ и „Генерал Лермонтов“ да се нарича площад  „Толерантност”, решиха общинските съветници в Бургас на 26-ти февруари 2019 г.

Така Бургас стана първото населено място в България, което прокламира това изконно морално качество, белязало цялата история на българския народ.

Предложението в Бургас да има зона или площад на толерантността е по идея на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. То бе внесено от Инициативен комитет, събрал подписите на над 50 авторитетни личности от Бургас – хора на изкуството, науката, бизнеса, общественици, политици.. Сред вносителите са имената на проф. арх. Тодор Кръстев – почтен председател на “Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места” ICOMOS България, поета и писател Недялко Йорданов, композитора Стефан Диомов, режисьора Камен Калев, адвоката Иво Баев, художника – реставратор Климент Атанасов, поета Борис Бухчев, журналиста Асен Йорданов и др.

Мотивите са, че именно толерантността е в основата на българската морална ценностна система и светоглед, още от зората на българската държава до наши дни. Именно върху прокламирането на принципите на толерантността е утвърдена държавността ни, както и уникалните български писменост и култура през Средновековието. Цялата ни епопея на национално-освободителни борби в новата българска история се гради върху заветите на толерантността и благородството към всички жители на българското землище. Желанието на вносителите е тази зона бе да се превърне в своеобразна  визитна картичка на модерния, мултикултурен и традиционно космополитен Бургас, която да излъчва своето глобално послание за човечност,  разбирателство и мир. Бургас е един от малкото градове, които са дали и своя непреходен принос в националните култури и на съседни страни. Бургаските поети Реджеб Кюпчу и Костас Варналис са признати също като неотменима част от образователните програми и литературата в съседните Турция и Гърция.

Заслугата на общинските съветници бе, че новоименуваният терен е в непосредствена близост до Община Бургас. Той е в зона, около която се намират в хармония православна, арменска, католическа църкви и еврейска синагога. В зелената площ на пространството са издигнати 2 паметника посветени на геноцида срещу арменците и евреите през двете световни войни. Тези общности, които са част от съвременната българска нация, са изразили в паметни знаци своята благодарност към сънародниците си българи за акта на солидарност и спасение, който са получили в България. Паметникът на жертвите от арменския геноцид е в близост до Паметника на благодарността издигнат от потомци на еврейската общност и Център “Алеф” по случай 75 г. от спасяването на Българските евреи. Паметникът бе открит тържествено преди 4 години в присъствието на държавници, висши духовни лица, дипломати и стотици граждани на Бургас.

Предложението бе поставено на обществено обсъждане от общинската администрация, проведено на 24 февруари 2019 г. На него присъстваха общественици, граждани, представители на БПЦ. Преобладаващото мнение от обсъждането бе, че Бургас и обществото ни биха спечелили от популяризирането на толерантността, като един от принципите, върху които се гради човешката цивилизация. Гражданите,  присъстващи на общественото обсъждане, се обединиха около идеята, че днес в  Европа и надигащите се ксенофобски настроения,  толерантността ни е още по-нужна. Тази теза се доказа през годините и особено сега, когато се води война в Украйна и се обвинява държавата Украйна в нацификация …
Неслучайно общинските съветници гласуваха решението за именуването на пл. Толерантност в навечерието на 10 март –  Ден на спасението на българските евреи и почитане паметта на жертвите от Холокоста. Един от основните поводи за гордост от общонародния подвиг на предците ни пред лицето на целия свят. Веднага след редовното си заседание членовете на ОС гледаха филма на Алберта Алкалай „Да помним”. Документалният разказ изважда от забвение имената на най-заслужилите бургаски общественици, които са направили възможното бургаските евреи да не бъдат депортирани и унищожени.  По инициатива на Център „Алеф“ преди няколко години ОбС – Бургас увековечи имената на двама от тях –  кметът на Бургас /1939г. – 1944г./ – д-р Дянко Пръвчев, заедно с писателя и бивш депутат от Демократическата партия – Петко Росен /1880-1944 г/. Заради своята смела позиция в защита на съгражданите си от ерейски произход, те бяха посмъртно удостоени с най-високите отличия „Почетен гражданин“ и „Почетен съветник“ на Бургас.

Ето какви са били думите на Петко Росен по този повод:

„Българският народ има един голям и ценен морален капитал, своята толерантност към чуждите малцинства у нас. Ние като народ сме се гордели с този капитал и със своята човещина, сега за хатъра на Хитлер и него трябва да пожертваме и да се изложим пред световната съвест. Евреите у нас са мирни граждани, много от техните синове са воювали рамо до рамо с нас във войните и са си дали живота за нашата родина. Нашият народ не изпитва омраза към тях. Те са приобщени към нас. Никога в България  не са извършвани погроми и гонения срещу тях. Жълтите звезди, които са им прикачени сега са срам за нас. Ние, гражданите на Бургас, високо протестираме за готвените безчовечни мерки спрямо евреите. Тази акция ще сложи мрачната си сянка върху нашия народ като зверове и убийци.”

Събитието за отдаване почит към достойни представители на бургаската общественост, които преди 79 години са поели риска  да защитят и спасят своите съграждани евреи от нацистките лагери на смъртта ще събере представители на държавни и обществени институции, учебни заведения и граждани.

„Нека заедно заявим признателността си към хората, останали Човеци в нечовешко време и допринесли за най-големия морален капитал на България – спасяването на цял един етнос в мрачните времена. Днес, когато светът отново се разкъсва и човечността отново е под изпитание, решимостта ни да не допуснем забрава на примера на смелите българи е още по-голяма”, призовава „Алеф”.

Авантаж